Monument dedicat victimelor celei mai mari catastrofe feroviare din România, de la Ciurea
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Monument dedicat victimelor celei mai mari catastrofe feroviare din România, de la Ciurea

GALERIE
catastrofa ciurea
  • catastrofa ciurea
- +

În comuna Ciurea va fi inaugurat primul monument dedicat victimelor celei mai mari catastrofe feroviare din istoria României.  

La împlinirea a 100 de ani de la accidentul din Ciurea din timpul primului război mondial, primăria comunei va dezveli o troiţă în memoria victimelor. „Monumentul este realizat de dirijorul corului Catedralei Mitropolitane, Mirel Nechita. Încercăm să facem din această comemorare un moment deosebit. Vor fi inaugurate două monumente, va fi oficiată o slujbă de pomenire, iar după aceea, va avea loc proiecţia unui film dedicat catastrofei din primul război mondial“, a declarat primarul comunei Ciurea, Cătălin Lupu.
 
Alături de troiţa ridicată în memoria soldaţilor şi refugiaţilor morţi în accident, va fi inaugurat şi un obelisc dedicat comandorului Alexandru Cătuneanu, autorul primelor hărţi de navigaţie din România, care şi-a pierdut şi el viaţa în catastrofă. „Construirea obeliscului a fost solicitată de Statul Major al Forţelor Navale şi ne-a bucurat să putem sprijini acest demers. Se cunosc încă foarte puţine despre catastrofa de acum 100 de ani“, a spus Lupu.
 
Pe 31 decembrie 1916 sau 13 ianuarie 1917 conform calendarului actual, o garnitură de 26 de vagoane încărcată cu soldaţi şi refugiaţi civili a părăsit Galaţiul, îndreptându-se spre Iaşi. La coborârea pantei dintre Bârnova şi Ciurea, frânele de mână cu care erau echipate vagoanele nu au putut fi acţionate de conductori din cauza aglomeraţiei. Angajaţii gării Ciurea au schimbat un macaz pentru ca trenul să nu intre în coliziune cu altul, încărcat cu păcură, care staţiona.
 
Din cauza vitezei foarte mari, doar locomotiva şi un vagon au reuşit să treacă pe cealaltă linie, restul trenului deraind. Ciocnirea celor două trenuri a fost urmată de un puternic incendiu. În lipsa unei anchete oficiale, numărul victimelor nu este cunoscut, el variind în funcţie de sursă între 600 şi peste 1.000 de morţi, ceea ce face din catastrofa de la Ciurea fie al doilea, fie al patrulea accident feroviar din lume. Cea mai mare catastrofă feroviară a fost provocată de tsunamiul din decembrie 2004, acesta lovind şi un tren care parcurgea un traseu pe coasta insulei Sri Lanka. Accidentul s-a soldat cu 1.700 de morţi.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Moldova: ”Avem autostradă, doar că-i la Bacău”

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.