Monument pe locul luptei care a salvat Moldova. Erou: un locotenent francez
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 27.02.2021

O bucată de istorie mai puţin cunoscută, de acum mai bine de un secol

Monument pe locul luptei care a salvat Moldova. Erou: un locotenent francez

GALERIE
monument
  • monument
- +

Lupta de pe Dealul Coşna este comparabilă ca importanţă, pentru specialişti, cu cele de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz. Dacă Germania ar fi spart pe aici frontul, soarta războiului ar fi fost cu totul alta. Aaici a fost rănit celebrul general german Erwin Rommel, pe atunci tânăr ofiţer. Inaugurarea monumentului, pentru care s-au strâns 10.000 de euro, are loc mâine în prezenţa mai multor oficialităţi, istorici şi jurnalişti din România şi din Franţa

La Bacău, pe Dealul Coşna, se va inaugura sâmbătă un nou monument care marchează eroismul ostaşilor români şi francezi din ceea ce a fost probabil una dintre luptele care au salvat Moldova şi România în campania din Primul Război Mondial, dar despre care se vorbeşte mult prea puţin. Asociaţia Prospectorii Istoriei şi Filiala Iaşi a Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I“ sunt printre cei care au pus bazele acestei acţiuni de comemorare a luptei de apărare a ţării în care faptele eroice se compară cu cele de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz. Astfel, monumentul inaugurat marchează şi o altă premieră - este singurul monument de for public realizate exclusiv din donaţiile persoanelor fizice sau agenţilor economici, strângându-se 10.000 de euro pentru realizarea ansamblului.
 
Eroul francez
 
Au fost create două cruci de beton, două socluri de piatră naturală cioplită, două catarge pe care vor fi arborate drapelele României şi Franţei, două alei pavate cu piatră naturală şi o porţiune de 10 metri de tranşee care va recerea cea existentă în 1917. Dacă prima cruce este dedicată memoriei ostaşilor români din unităţile militare care au participat la luptele din sectorul Dealul Coşna, cea de-a doua este înălţată pentru unul dintre locotenenţii francezi care şi-a dat viaţa în prima linie a frontului - Paul Édouard Bege, pe 10 august 1917. „Rănit, înainte de a fi spulberat de un obuz, ofiţerul francez a strigat, în limba română, către ostaşii pe care îi comanda: «Înainte, camarazi! Nu vom muri niciodată!».
 
Foarte probabil, locotenentul Berge se gândea în acel moment la faptul că generaţiile care îi vor urma nu vor uita faptele eroice şi sacrificiul suprem al ostaşilor români şi a aliaţilor lor francezi. Mormântul său nu este cunoscut, iar acest monument are rolul de a cinsti jertfa şi memoria sa şi a aliaţilor nostri francezi din Războiul de Întregire Naţională“, au spus cei din Asociaţia Prospectorii Istoriei în prezentarea evenimentului. La ceremonia de inaugurare vor veni inclusiv descendenţi ai familiei Berge, care au aterizat în cursul nopţii trecute deja pe Aeroportul din Iaşi, reprezentanţi ai Institutului Francez Iaşi, jurnalişti de la cotidianul L’Independant, dar şi mai mulţi istorici ieşeni.
 
Trupele germane ar fi învăluit rezistenţa română
 
„Mi se pare că semnificaţia care trebuie scoasă în evidenţă în primul rând este aceea că, fără Franţa, fără sprijinul moral, politic, militar şi diplomatic, era foarte greu să realizăm România Mare, dacă nu chiar imposibil. Misiunea militară franceză a avut un rol foarte important, au fost aproximativ 1.500 de militari veniţi să ne sprijine, dintre care 300 de ofiţeri, dar şi aproape 100 de medici, farmacişti şi asistente şi 50 de aviatori“, a declarat prof.dr. Gheorghe Iacob, profesor al Facultăţii de Istorie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. Deşi nu au fost făcute investigaţii amănunţite pe linie istorică în legătură cu această luptă, se presupune că măcar 50 de militari francezi au murit ţinând frontul la Coşna, pe unde, dacă ar fi intrat, trupele germane ar fi învăluit rezistenţa română. Mai mult, în această luptă a fost rănit şi celebrul general german Erwin Rommel, locotenent în Primul Război Mondial, care a condus ofensiva germană în cea de-a doua conflagraţie mondială.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Volei, handbal, rugby

Nicolae GRECU

Volei, handbal, rugby

Dacă ar fi de ales trei jocuri sportive pentru a le sprijini, tradiţia  ar obliga guvernanţii să se opreasă la cele trei.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

În episodul de faţă sunt menţionate numele tuturor cercetătorilor care au contribuit la finalizarea proiectului.

Însemnări pentru predica de mâine

pr. Constantin STURZU

Însemnări pentru predica de mâine

Pilda întoarcerii fiului risipitor este considerată de scriitorul Charles Dickens cel "mai măreţ pasaj din literatura universală". Nu cred că este inimă care să nu vibreze la citirea ei. 

Forma oraşului

arh. Ionel OANCEA

Forma oraşului

O ştire surprinzătoare, învelită în trecut, revelatoare pentru ieşeni, vine tocmai de la începutul secolului nouăsprezece. Oraşul avea pe atunci aproximativ zece mii de suflete în structură cosmopolită, cum stă bine unei capitale de ţară, moldoveni, evrei, greci, armeni, albanezi, ruşi şi mulţi alţii în procente mai mici. 

pulspulspuls

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

S-a dus Peni Hill deunăzi şi a dat interviu la un ziar din capitală, ca să mai scoată capul în lume după problemele cu justiţia. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.