Monumentele Iaşului: nădejdea în Dumnezeu face mai mult decât mâna omului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 13.06.2021

Monumentele Iaşului: nădejdea în Dumnezeu face mai mult decât mâna omului

GALERIE
monumente Iasi
  • monumente Iasi
- +

Proiectele de restaurare stagnează: Muzeul de Istorie Naturală şi Palatul Braunstein, cele mai vizibile exemple u ce s-a discutat de subiect la Colegiul prefectural de ieri?

„Activitatea principală a Direcţiei pentru Cultură Iaşi este conservarea, restaurarea şi punerea în valoare a patrimoniului naţional cultural.“ Aceasta este descrierea concisă pe care a făcut-o şeful Direcţiei, Virgil Băbîi, la Colegiul prefectural de ieri. La nivelul Direcţiei funcţionează Comisia zonală a monumentelor istorice, din care fac parte şase specialişti şi cei cinci arhitecţi-şefi ai judeţelor componente: Iaşi, Vaslui, Bacău, Vrancea şi Galaţi. Lunar, comisia analizează 80-100 de intervenţii de construire asupra monumentelor istorice. În judeţul Iaşi sunt 1.630 de obiective înscrise în lista monumentelor istorice: 828 de obiective arheologice, 703 monumente de arhitectură, 53 monumente de for public şi 46 de monumente memoriale. „Ce putem afirma faţă de ultima prezentare la Colegiul prefectural, în 2016, este că restaurarea monumentelor istorice stagnează. Nu s-au deschis noi şantiere din 2016 până în prezent“, a spus Virgil Băbîi. El a prezentat un inventar al momentului, privind clădirile-monument restaurate. Printre obiectivele „norocoase“ se numără Palatul Culturii, Spitalul de Urgenţe corp vechi, Casa Alexandru Philippide - azi Laboratorul de testare a medicamentelor, Casa Milescu - care găzduieşte azi tipografia UMF, şi Gara Podu Iloaiei. Clădirile cu destinaţie religioasă sunt mai numeroase.

Printre ele, bisericile din satele Aroneanu şi Scânteia, Ansamblul Mitropolitanei Moldovei şi Bucovinei şi cele două sinagogi din Tg. Cucu. Printre cele aflate în curs de restaurare se află Catedrala Mitropolitană şi turnul clopotniţă al bisericii Sf. Spiridon. În categoria celor cu proiecte avizate de Comisia zonală se regăsesc Muzeul de Istorie Naturală, Palatul Braunstein, Baia comunală şi Catedrala Catolică din centrul Iaşului, alături de mănăstirile Cetăţuia, Frumoasa, Bârnova şi Bărboi. În categoria monumentelor mai puţin norocoase se află clădirea Filarmonicii („Notre Dame de Sion“), biserica Nicoriţă, Casa călăului (Casa Moruzi - strada Manta Roşie), ruinele Curţii domneşti şi altele, toate aflate în stare gravă de deteriorare şi cu finanţări abandonate. Sunt şi trei monumente industriale abandonate: fosta manufactură de tutun (Fabrica de Ţigarete), fabrica de cărămizi din Ciurea şi halele de la Nicolina. Tot în categoria „fără noroc“ intră turnul clopotniţă de la Dobrovăţ, ruinele curţii domneşti de la Hârlău şi ale Palatului Domnesc de la Cotnari, alături de multe altele. În ceea ce priveşte Castelul Sturza de la Miclăuşeni, restaurarea s-a încheiat în 2008, dar proprietarul a preluat clădirea abia anul acesta. Tot o problemă de proprietate ţine Casa memorială „Vasile Alecsandri“ de la Mirceşti departe de banii pentru restaurare. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Lăsaţi selecţionerii în pace

Nicolae GRECU

Lăsaţi selecţionerii în pace

Din 2008 încoace, la naţională a fost o permanentă foşgăială browniană, o revoluţie permanentă troţkistă, din care n-a ieşit nimic bun.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (I)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (I)

Autorul reia seria de foiletoane dedicate amintirilor din copilărie. De data aceasta, mecanismul nostalgic este focalizat spre iniţierea în arta umilă a pescuitului cu undiţa.

Maica Siluana, aşa cum... ne-a cunoscut

pr. Constantin STURZU

Maica Siluana, aşa cum... ne-a cunoscut

O ştiam cu mult înainte de a o întâlni. În 1997, tânărul ieromonah Nichifor Horia, actualmente PS Nichifor Botoşăneanul, îmi încredinţa, spre lectură şi zidire, un manuscris. Era povestea unei convertiri, cu însemnări de jurnal, cu multe reflecţii şi zbateri existenţiale. În fapt, o adevărată spovedanie. Semna cu pseudonim nu pentru că nu avea puterea asumării unei mărturisiri publice, ci pentru că nu dorea să atragă atenţia asupra ei. În pofida discreţiei, avea să devină din ce în ce mai cunoscută.

Online în pandemie

Ciprian IFTIMOAEI

Online în pandemie

Statistici privind accesul populaţiei la tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.

pulspulspuls

Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

Ehehee, dragilor, oare cum să facem noi şi să dregem pe azi, uichend fiind, să nu vă plictisim sau încrunţim frunţile tot cu nărozii din politichii, ci doar cu mondenităţi locale şi vesele, dar nici să ne depărtăm prea tare de subjectul zilei, ăla pentru care mulţi nădragi tremură de vreo două zile pe la palatul cel roznovan, dar şi mai jos, spre sediul din Podu Roş (hop: iaca şi rima!)? 

Caricatura zilei

Răposat reclamant

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.