Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Morel Bolea, după gratii pentru trafic de minori. Cum îl apără avocatul său

GALERIE
morel bolea kasta morrely
  • morel bolea kasta morrely
- +

Fondatorul asociaţiilor EuroDemos şi Kasta Morrely îşi va petrece următoarele 30 de zile în spatele gratiilor. Magistraţii Tribunalului au aprobat aseară propunerea de arestare a lui Morel Bolea, înaintată de procurorii DIICOT. Decizia nu este încă definitivă, ea putând fi contestată în faţa Curţii de Apel.

FOTO: Morel Bolea, premiat de Mihai Chirica pentru serviciile aduse în dezvoltarea industriilor creative. Sursa: facebook

 

UPDATE: Avocatul Ciprian Mitoşeru a contestat decizia de arestare a lui Morel Bolea. 

TEXT INITIAL: Morel Bolea a fost acuzat de trafic de minori la capătul unei anchete care a durat aproape doi ani. Mai multe tinere, oficial manechine în cadrul Kasta Morrely, au reclamat procurorilor abuzurile şi umilinţele la care ar fi fost supuse de-a lungul anilor de către Bolea. Acesta ar fi profitat de ascendentul avut asupra fetelor, recrutate îndeosebi din familii dezorganizate sau cu probleme materiale, pentru a le transforma în adevărate sclave sexuale. „Ziarul de Iaşi” a prezentat ieri, pe larg, mărturia unei tinere care a făcut parte timp de un an din echipa Kasta Morrely. Mărturii similare, neincluse în dosarul DIICOT, au continuat să apară şi în cursul zilei de ieri.

Majoritatea tinerelor erau minore la data comiterii faptelor, unele mărturii vorbind şi de victime în vârstă de doar 14 ani. Dacă va fi găsit vinovat de acuzaţiile aduse, Morel Bolea riscă o pedeapsă cu închisoarea pe un termen cuprins între 5 şi 12 ani. Conform legii, traficul de minori se pedepseşte chiar şi în condiţiile în care victima şi-a dat consimţământul.

Citește  și: Mărturia sfâşietoare a unei fete care a trecut prin calvarul patronat de acesta

Înainte ca judecătorii să se pronunţe cu privire la propunerea de arestare, apărătorul lui Morel Bolea se declara optimist cu privire la şansele clientului său. „Din punctul meu de vedere, acuzaţiile sunt extrem de subţiri, din perspectiva consistenţei lor juridice. Se încearcă o încadrare juridică deosebit de gravă, în condiţiile în care descrierea situaţiei de fapt presupune cu totul alte infracţiuni decât cele care au fost reţinute în sarcina domnului Bolea. Se face apel la pretinse fapte petrecute în perioada 2000-2016, se încearcă inducerea unei impresii extrem de negative, într-o încercare de manipulare, spun eu, a judecătorilor. Clientul meu, ca şi mine de altfel, este suprins de gravitatea acuzaţiilor care îi sunt aduse şi de descrierile oarecum redundante ale unei situaţii pe care el nu are cum să o recunoască. S-a depăşit cu mult până şi limita interpretabilităţii unei situaţii de fapt reale”, a declarat avocatul Ciprian Mitoşeru.

Citește și: FOTO - Mormane de bani descoperite la Morel Bolea. El se afla într-un imobil cu 11 femei

Acesta a apreciat că situaţia de fapt descrisă de procurori corespunde mai degrabă unei acuzaţii de act sexual cu un minor. Diferenţa de tratament juridic este importantă, această din urmă infracţiune fiind pedepsită cu cel mult 7 ani de închisoare. Procurorii par totuşi să se fi bazat pe definiţia din Codul Penal a traficului de minori, care face referire şi la „adăpostirea sau primirea” în scopul exploatării, în speţă fiind vorba de fete care ajunseseră să locuiască practic cu Morel Bolea. Avocatul a apreciat că singurele probe din dosar constă practic în trei mărturii foarte asemănătoare cu declaraţiile unei alte fete, apărute în presă în decembrie 2020.

Ancheta plecase de la cinci plângeri, în cazul a două fete faptele însă prescriindu-se. De asemenea, Mitoşeru a apreciat că momentul declanşării acţiunii DIICOT este discutabil, în condiţiile în care festivalul de modă Kasta Morrely Fashion Week ar urma să înceapă săptămâna viitoare. Cum anchetatorii au ridicat de la sediul asociaţiei şi laptop-urile folosite de organizatori, festivalul ar fi pus în pericol. În opinia avocatului, de situaţie ar beneficia un alt festival, Romanian Creative Week, organizat de creatorul de modă Irina Schrotter.

Citește și: STENOGRAME: Din culisele ședinței de CL în care s-a discutat despre finanțarea asociației controversatului Morel Bolea (VIDEO)

Momentele în care Bolea a fost adus la Judecătorie și scos apoi cu un mandat de arestare de 30 de zile:

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri