Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Mort chemat în judecată ca să fie declarat...mort

GALERIE
proces, mort
  • proces, mort
- +

Un caz cu totul neobișnuit a fost înregistrat în municipiul Botoșani, unde un copil a fost nevoit să ceară în instanță declararea judecătorească a morţii tatălui său, din cauza problemelor ivite în obținerea consimțământului.

 

Situația ciudată la care s-a ajuns a fost determinată de faptul că tatăl băiatului a murit în străinătate, dar la registrul stării civile nu a fost făcută vreo mențiune, din lipsa documentelor justificative. Așa se face că botoșăneanul, care este minor, a fost nevoit să ceară declararea judecătorească a morţii tatălui său, întrucât orice decizie importantă din viaţa sa trebuie să fie încuviinţată de către ambii părinţi, iar în condiţiile în care cu privire la tatăl său nu există vreun act de deces, autorităţile române nu pot aproba întocmirea unor anumite acte juridice, cum ar fi eliberarea cărţii de identitate.

Tragedia care a generat această înlănțuire de evenimente a avut loc în jurul datei de 21 septembrie 2007, când botoșăneanul, Ștefan Stoica, în vârstă de 23 de ani, care trăia în concubinaj cu o tânără din oraș şi era tatăl unui băiat de numai două luni, a încetat din viaţă în urma unui accident rutier produs pe autostrada de lângă oraşul Budapesta din Ungaria.

Trupul neînsuflețit a fost adus în țară și înhumat în Cimitirul „Eternitatea”, după circa o săptămână, în baza unor documente emise de autoritățile din Ungaria. Doar că, rudele botoșăneanului decedat nu s-au zbătut atunci să obțină și un certificat de deces eliberat de statul străin, pe care ulterior să-l traducă și să-l depună la Oficiul Stării Civile, așa că în dreptul lui Ștefan Stoica, născut în iunie 1984, era o singură mențiune – decedat în străinătate.

Situaţie complicată din cauza lipsei unui certificat de deces 

Timpul a trecut, legile s-au schimbat, regimul documentelor de identitate a devenit mult mai strict, iar lucrurile au început să se complice tot mai mult pentru R.F., băiatul rămas orfan de tată de la vârsta de numai două luni. Asta pentru că, fiind conceput în urma unei relații de concubinaj, el purta numele mamei, dar în certificatul de naștere în dreptul tatălui era menționat numele lui Ștefan Stoica, care îl recunoscuse, dar care locuia la o altă adresă decât mama.

Cum autorităţile române nu au întocmit un certificat de deces, întrucât nimeni nu a avut şi nici nu a dispus de vreun certificat constatator al decesului, acesta având loc în Ungaria, situația s-a perpetuat de la un an la altul până când R.F. a împlinit 14 ani și a trebuit să obțină cartea de identitate. Cum în certificatul de naștere figura tatăl, care nu fusese declarat decedat, cei de la Oficiul Stării Civile au cerut acordul tatălui cum că acesta acceptă ca fiul să aibă domiciliul la mamă.

Așa că, pentru a lămuri întreaga situație, singura soluție de ieșire a fost declararea judecătorească a morţii tatălui. Dar nici acest lucru nu a fost simplu pentru că, pentru a-i convinge pe judecători că situația este reală, băiatul și mama lui au trebuit să caute o sumedenie de documente pentru a face dovada că decesul a avut loc în străinătate și că totul este real, inclusiv adresă de la Urban Serv cu înhumarea din septembrie 2007.

Mai mult, pe monitorulbt

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri