Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Iată cum a putut evolua un conflict înainte de nunta unui tânăr ieşean!

Mort după o gravă eroare medicală: în puşcărie ajunge însă un frezor-matriţer

GALERIE
eroare_medicala_Neuro
  • eroare_medicala_Neuro
- +

Un conflict prostesc la discotecă distruge viaţa a mai multor familii. Pentru că o lovitură pe care o primise l-a făcut să aibă urme pe faţă în ziua nunţii, cel bătut s-a răzbunat după eveniment pe unul din agresori, bătându-l în stradă. Acesta a ajuns la Spitalul de Neurochirurgie, a stat 9 zile, apoi a fost externat fără să i se fi sesizat un hematom subdural, care avea să-l ucidă la mai multe zile de la externare. Fostul mire a fost condamnat după deces, dar nu cu executare, fiind ucidere din culpă, urmând însă a plăti daune. Nu a plătit nimic, deşi ca maistru câştiga binişor în Spania, iar familia victimei a cerut să fie anulată suspendarea pedepsei la închisoare.  Povestea unui conflict prostesc care a distrus două familii cu copii, ce ar fi putut fi absolut onorabile în comunitatea din sat, în rândurile de mai jos:

 

O eroare medicală şi propria indolenţă l-ar putea duce pe un ieşean în spatele gratiilor, la 7 ani după ce a fost condamnat pentru uciderea unui consătean. Bărbatul nu a achitat niciun leu din daunele civile stabilite de instanţă, fapt care i-a determinat pe magistraţii Tribunalului să-i revoce suspendarea executării pedepsei. Pentru a fi aplicată, decizia Tribunalului trebuie confirmată la nivelul Curţii de Apel.

Din Haţeg la Iaşi

Născut în Haţeg, dar stabilit în comuna ieşeană Strunga, Ionuţ Câtea lucra de mai mulţi ani în Spania, ca frezor-matriţer. În iulie 2011, Câtea s-a întors la Fărcăşeni-Strunga cu viitoarea soţie, cu care urma să se căsătorească în august. Cu patru zile înainte de nuntă, a trecut pe la discoteca din sat pentru a se interesa de numărul de telefon al unei persoane care deţinea un spaţiu pentru organizarea de petreceri. La intrarea în discotecă, tânărul a fost atacat de doi consăteni, care l-au lovit de mai multe ori, după care au fugit. Câtea nu i-a urmărit, ci a plecat spre casă. După două zile, plecând la cumpărături spre Târgu Frumos, Câtea l-a văzut în faţa unui bar pe Alin B., unul dintre cei doi agresori. Nervos, întrucât la cununia civilă avusese urme urâte de lovituri pe faţă, Câtea a oprit maşina pentru a-i cere explicaţii agresorului. A urmat un conflict violent, în timpul căruia Alin B. a fost lovit de mai multe ori, până să reuşească să fugă. De această dată, Câtea l-a urmărit.

Când fugarul s-a împiedicat şi a căzut, Câtea l-a lovit de mai multe ori cu pumnii şi picioarele în cap, până la intervenţia unor martori. Câtea a plecat apoi la cumpărături, iar Alin B. avea să ajungă pe seară la spitalul de Neurohirurgie din Iaşi, fiind internat timp de 9 zile şi apoi externat. De fapt, tânărul era departe de a se fi vindecat.

Pe parcursul internării, îngrijorat de posibilele consecinţe, Câtea s-a interesat de starea de sănătate a lui Alin B., discutând cu medicul de gardă. După externare, Alin B. a făcut plângere penală împotriva lui Câtea pentru vătămare corporală, având în vedere că certificatul medico-legal menţiona faptul că va avea nevoie de 40-45 zile de îngrijiri medicale. În cele din urmă, cei doi s-au împăcat, după ce Câtea i-a plătit ca despăgubiri 5.000 de lei. Pe 4 septembrie, Câtea a plecat cu soţia sa înapoi în Spania. După încă trei zile însă, în timpul unei plimbări prin sat cu un prieten, lui Alin B. i s-a făcut deodată rău. S-a întins pe marginea drumului şi şi-a pierdut cunoştinţa. A fost transportat în comă la Spitalul de Neurochirurgie, unde a decedat pe 12 septembrie. Medicii legişti aveau să concluzioneze că decesul s-a datorat unui traumatism cranio-cerebral cu hematom subdural complicat în evoluţie, cu resângerare, moartea fiind pusă în legătură cu incidentul din 18 august.

În timpul procesului, judecătorii au luat în considerare circumstanţele morţii tânărului de 20 de ani, apreciind că Ionuţ Câtea se face vinovat de loviri cauzatoare de moarte, dar din culpă. Bărbatul a fost condamnat în 2013 la 4 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 7 ani. De asemenea, i s-a impus plata unor despăgubiri materiale de 30.000 lei şi a unor daune morale de 50.000 lei faţă de familia victimei, ca şi a 12.000 lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare şi judiciare.

Avea BMW şi apartament la oraş

Pe parcursul a 7 ani însă, Câtea nu a achitat niciun leu din despăgubirile la care fusese obligat de judecători. Ca urmare, mama lui Alin B. s-a adresat instanţei, cerând revocarea suspendării pedepsei pentru agresor. El venise periodic din Spania pentru a se prezenta la Serviciul de Probaţiune şi, devenit tată, s-a comportat ca un părinte responsabil, dar nu achitase nici măcar parţial obligaţiile civile. Judecătorii au constatat că bărbatul avusese constant venituri de minim 600-900 de euro lunar, ca salarii sau ajutor de şomaj, deţinea un automobil BMW 118 şi o motocicletă, iar o martoră a precizat că îşi cumpărase şi un apartament în Târgu Frumos. Prin urmare, în cazul său nu se putea spune că nu ar fi dispus de posibilitatea de a plăti măcar o parte din obligaţii. Tribunalul a dispus revocarea suspendării pedepsei, mandatul de executare a pedepsei în regim de detenţie urmând să fie emis la data rămânerii definitive a hotărârii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri