anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Mortalitatea infantilă: principala cauză a ratei mari este neurmărirea sarcinii

GALERIE
mortalitate infantila
 • mortalitate infantila
- +

Viitoarele mame ajung tot mai rar la medic din cauza sărăciei, a lipsei de educaţie, dar şi din cauza distanţei pe care o au de parcurs până la un spital n în Iaşi, această rată este în scădere în ultimii doi ani.

 

Mortalitatea infantilă la nivelul judeţului Iaşi este într-o uşoară scădere, susţin reprezentanţii Organizaţiei Salvaţi Copiii. Dacă în urmă cu trei ani, în anul 2018, şase din 1.000 de bebeluşi se stingeau din viaţă înainte de a împlini un an, în anul 2020 rata mortalităţii este în Iaşi de 4 la mie. În schimb, în regiunea Nord-Est rata se menţine de 6,2 la mia de locuitori, cea mai mare rată fiind în judeţul Suceava, de 9,5 la mie, arată datele oferite de Institutul Naţional de Statistică (INS). Medicii susţin că cele mai multe decese la copii cu vârsta de sub un an s-au produs ca urmare a sarcinilor neurmărite. Astfel, viitoarele mame ajung tot mai rar la medic din cauza sărăciei, a lipsei de educaţie, dar şi din cauza distanţei pe care o au de parcurs până la un spital. Şansa pe care aceşti copii o au este cea dată de aparatura medicală performantă.

Organizaţia Salvaţi Copiii susţine că în acest an a fost accelerat programul de dotare al maternităţilor şi secţiilor de pediatrie, acestea fiind dotate cu echipamente medicale în valoare totală de peste 233.000 de euro. „Principala cauză a mortalităţii infantile este prematuritatea, care înregistrează o creştere semnificativă în aproape toate ţările lumii. Copiii prematuri au mari şanse de supravieţuire şi recuperare, dacă maternitatea în care se nasc are la dispoziţie aparatură medicală adecvată unei intervenţii rapide”, au precizat reprezentanţii Salvaţi Copiii. În acest sens, Organizaţia a lansat un apel către companiile din România de a direcţiona 20% din impozitul pe profit pentru dotarea cu echipamente performante a unităţilor medicale - a maternităţilor, secţiilor de neonatologie, ATI şi pediatrie. Persoanele juridice care doresc să sprijine acest demers pot descărca contractul precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei de pe siteul www.salvaticopiii.ro. Plăţile trebuie făcute până la 31 decembrie 2021.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.