Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Morţi subite, în rândul tinerilor, din motive cardiovasculare. Cum explică medicii un fenomen care ia amploare

GALERIE
infarct tineri
  • infarct tineri
- +

„Se înregistrează o creştere a numărului de tineri, chiar şi în grupa de vârstă de până la 30 de ani, care suferă de afecţiuni cardiovasculare“, arată dr. Florin Mitu de la Spitalul de Recuperare. Pacienţii nu simt nimic, analizele evidenţiază riscuri de infarct, accident vascular cerebral sau criză angioasă.

Dacă, în urmă cu mai mulţi ani, afecţiunile cardiovasculare erau asociate cu vârsta înaintată a persoanelor, în ultima perioadă, medicii cardiologi ieşeni susţin că se confruntă cu tot mai multe cazuri de tineri care suferă de probleme cu inima, ulterior suferind un infarct, accident vascular cerebral sau criză angioasă. Fumatul, alimentaţia nepotrivită, ereditatea, precum şi stresul la locul de muncă sunt, conform medicilor cardiologi, principalii factori de risc care determină apariţia unui infarct miocardic acut. „Ereditatea este un factor pe care nu îl putem schimba, însă ceilalţi factori de risc îi putem măcar ameliora, doar că în acest sens trebuie făcut un control periodic. Această evidenţă a factorilor de risc este important să fie văzută mai întâi la medicul de familie, precum şi de persoana în sine care trebuie să conştientizeze că, dacă este fumător, e indicat să renunţe la acest viciu, dacă e hipertensiv, să se trateze şi să reducă consumul de sare, dacă este diabetic să aibă un control bun al glicemiei prin medicaţie şi regim“, a explicat prof. dr. Florin Mitu, şeful Clinicii de Recuperare Cardiovasculară de la Spitalul de Recuperare. 

Pacienţi tineri cu modificări pe vasele de sânge

Medicii recomandă ca orice persoană care are peste 30 de ani să facă un control cardiologic anual, deoarece există pa­ci­enţi care nu prezintă niciun simptom, în­să pot suferi de anumite afecţiuni cardiace. Sute de astfel de cazuri au ajuns în atenţia medicilor din această unitate me­dicală, în special tineri care nu se ştiau cu vreo problemă de sănătate deoarece nu prezentau niciun simptom care să îi pună pe gânduri. Medicul ieşean o numeşte o „sănătate aparentă“, care îi face să evite şi să întârzie vizita la medic. „Se înregistrează o creştere a numărului de tineri, chiar şi în grupa de vârstă de până la 30 de ani, care suferă de afecţiuni cardiovasculare, mare parte dintre ei fără să aibă simptome. Noi îi spunem ateroscleroză subclinică, pentru că pacientul nu simte nimic, însă dacă îi faci nişte evaluări, îi găseşti modificări pe vase, care îţi arată un risc. Adică are o glicemie puţin mai mare, tensiunea mărită, de aceea el trebuie să conştientizeze aceste riscuri înainte de eveniment. Pe de altă parte, sunt persoane tinere care ajung la noi cu simptome, cum ar fi palpitaţii, dureri anginoase, care trebuie evaluate clinic. După consultaţie, face o serie de teste, analize de laborator, investigaţii simple, apoi, dacă se observă că persoana are factori de risc, trebuie ţinută sub supraveghere“, a completat prof. dr. Flo­rin Mitu, medic primar cardiolog. 

Stresul, un factor greu de cuantificat

În acest sens, medicul ieşean mai atrage atenţia şi asupra faptului că stresul de zi cu zi a devenit unul dintre principalii factori de risc, în special în rândul tinerilor care sunt foarte stresaţi la locul de muncă, implicaţi în foarte multe activităţi, mun­cind de cele mai multe ori peste program. „Factorul care este greu de cuantificat în prezent este stresul, în special la persoanele active, implicate în foarte multe proiecte, cu un consum mare de energie şi cu descărcări de catecolamine (n. red. - grup de substanţe cu rol major în răspunsul la stres al organismului), care favorizează creşteri de tensiune, dar şi de frecvenţă cardiacă. Atât creşterea tensiunii, cât şi cea a frecvenţei, care pot să declanşeze evenimente, fie un accident vascular cerebral, fie infarct miocardic, morţi subite chiar. Este clar că viaţa agitată pe care o avem, în care trebuie sa ne implicăm în foarte multe activităţi, face ca multe persoane să fie expuse la acest factor major“, a precizat prof. dr. Florin Mitu. Medicul susţine că, din păcate, la nivel naţional, medicina de prevenţie este problematică, deoarece în România nu există programele în acest sens care, în timp, să scadă numărul de decese pe fondul afecţiunilor cardiovasculare, comparativ cu alte ţări unde controalele anuale sunt obligatorii. Pe lângă ur­marea unui tratament medicamentos după diagnosticare, se impune schimbarea şi adaptarea stilului de viaţă, deoarece medicii susţin că stilul de viaţă sănătos poate reduce mortalitatea cu peste 50%. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri