Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Moş Ghiţă şi economia de piaţă

GALERIE
mihai dorin
  • mihai dorin
- +

De când se ştiu, moş Ghiţă şi mătuşa Ileana au muncit în gospodărie, la pământ şi îngrijirea animalelor. Deşi amândoi au sărit binişor de 80 de ani, ei continuă să facă acelaşi lucru. 

Nu s-au trezit niciodată mai târziu de ora 4 dimineaţa, din pricina grijilor zilei. Când a venit colhozul şi acareturile le-au fost luate, moş Ghiţă a hotărât că nemaiavând cu ce să-şi înzestreze cei patru copii, să ia calea şantierelor patriei. Câtă vreme a lucrat la uzină, nu s-a trezit mai târziu de ora 3 dimineaţa, întrucât era cale lungă până în staţie şi de acolo până la destinaţie încă şi mai şi. Mătuşa Ileana a lucrat la CAP, an de an, pentru a-şi păstra lotul de folosinţă. Deprinşi cu munca, nu s-au plâns niciodată de greutăţi. Din munca lor au ţinut copii la şcoli, văzând că viitorul nu mai este la sat. Aşa erau vremurile.

Ograda le-a fost mereu plină de orătănii, iar când împrejurările le-au permis au ţinut şi câte două vaci. În anii 90 au primit înapoi cele 5 hectare de pământ şi cu toate că nu mai erau chiar tineri n-au pregetat să le lucreze, mărindu-şi gospodăria. Copiii erau deja la casele lor, iar bătrânii şi-au zis că şi nevoile lor au crescut cu timpul, aşa încât ar fi bine să găsească la ţară toate cele de trebuinţă. Şi-au convocat fii şi fiicele, cerându-le să-i ajute la munca câmpului. Şi toţi s-au învoit, chiar dacă fără entuziasm. Ştiind din bătrâni că „în dorul slugii dai de fundul pungii”, nu s-au aşteptat la minuni din partea copiilor, drept care şi-au luat ei misiunea în serios, muncind cu râvnă şi bucuroşi că le mai pot fi de folos.

De la o vreme însă, văzând copiii că puterile părinţilor se împuţinează iar sarcinile lor sporesc, au stat şi au cumpănit că nu mai merită efortul, întrucât randamentul gospodăriei scade, sfătuindu-i pe bătrâni să se mai odihnească şi ei, să mai vândă din pământ şi evident să le împartă lor banii. Că uite aşa, azi eşti şi mâine nu, şi de ce să tot munceşti ca un rob până închizi ochii! Ba unul mai sfătos de felul lui începu să aştearnă pe hârtie diverse calcule din care rezultă cu evidenţă că munca lui, başca banii pentru benzină, oboseala şi frustrarea că nu-şi permit şi ei să-şi petreacă timpul mai plăcut, nu sunt acoperite de investiţie. Deci, munca în zadar! Nevasta îi ţine isonul, plusând că nu are şi ea timp de coafor, că trebuie să-şi tocească unghiile pe sapa aia nenorocită, că ce-i mai trebuie ei păsări şi vin de la ţară, că dacă ai bani găseşti totul şi la oraş. În fine, au strâns ei argumente doldora doar-doar îi vor convinge pe bătrâni să desfacă gospodăria să le facă şi lor parte, şi cu asta, basta!

Cruciţi de mirare, bătrânii i-au ascultat calm, după care, înţelegându-se parcă din priviri s-a ridicat moş Ghiţă şi a grăit: „Da’ văd, măi copii, că m-aţi potopit cu ştiinţa voastră de carte! Economie grea, bag samă! Aflasem şi eu câte ceva în vremea când lucram la stat, de la vreun conţopist deştept, nevoie mare, despre randament, productivitate şi câte altele. Da’ acuma bag samă că şi voi sunteţi tobă de carte, adaugă bătrânul cu subînţeles. Ia-n ascultaţi-mă şi voi oleacă! Eu cu baba am muncit la pământ de când ne ştim şi nu ne-am plâns nici măcar vouă, cu toate că uneori ne venea să ne luăm lumea în cap. Da’ cum să o facem, că doar vă aveam pe voi! Am muncit şi ne-am pus mereu nădejdea în Dumnezeu, că doar o fi având şi El vreun rol în economia asta de piaţă, ce ziceţi! Iar Bunul Dumnezeu ne-a ajutat şi am biruit. V-am ţinut la şcoli, v-am dat cele de trebuinţă, după cum ne-a ajutat El, ne-au ţinut puterile şi ne-am priceput şi noi. Voi veniţi din când în când, în vreme ce noi robotim câtu-i ziulica de mare şi tot cugetăm cum să vă mai putem ajuta şi cum să vă intrăm în voie, ca să nu se risipească gospodăria asta. Noi am îmbătrânit, iar voi v-aţi plictisit. Aşa or fi vremurile, pesemne. Da’ în economia asta rentabilă şi cum îi mai ziceţi voi, rostul nostru, al babei şi al meu, care mai este? Deci ne trezim noi dimineaţa, ne uităm la cer şi apoi la poartă, sperând să ne aduceţi şi voi ceva de-ale gurii. Şi tot aşa, până închidem ochii. Fosta-ţi prin megieş să vedeţi câţi mai sunt şi cum satul se pustieşte? Noi o viaţă am ştiut să muncim şi ne-am îngrijit să vă facem oameni. Nu-i vorbă că şi voi aţi fost harnici şi ascultători. Nu ne-am bătut capul cu randamentul, cum ziceţi voi, ca să ştim ce avem de făcut. Iar în ceea ce voi aţi izbândit am pus şi noi o cărămidă, acolo. Deci asta ce-o fi, ca să mă folosesc de ştiinţa voastră, dacă nu randament? încheie hâtru bătrânul.

Preopinenţii au muţit. La orice se aşteptau, dar la aşa întorsătură se pare că nu. Toată ştiinţa lor economică deprinsă pe de rost şi la cursul scurt s-a năruit într-o clipă în faţa logicii impecabile de economie de viaţă a bătrânului. Mătuşa Ileana a tăcut mâlc, cumva de teamă să nu încline ea balanţa echilibrului fragil dintre părţi. Am fost la rându-mi martor tăcut al dialogului şi nu aş dori să forţez morala poveştii. De aceea te întreb, iubite cetitorule, urmând o metodă şi un model mai vechi de conduită, azi aproape uitat: unde o fi sălăşluind adevărul în această întâmplare cu tâlc - în economia de viaţă a bătrânului sau în economia de piaţă a tinerilor? În fine, contez pe buna credinţă şi buna întrebuinţare a ştiinţei de către domniile voastre.

Mihai Dorin este istoric şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri