Moscova, condamnată de CEDO pentru un bombardament în Cecenia în 2000
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 29.11.2020

Moscova, condamnată de CEDO pentru un bombardament în Cecenia în 2000

GALERIE
CEDO
  • CEDO
- +

Rusia a fost condamnată joi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) să plătească aproape 1,2 milioane de euro rudelor celor 18 persoane ucise în bombardarea unui sat cecen, în februarie 2000.

Pentru prima dată în legătură cu conflictul armat din Cecenia, Guvernul rus a recunoscut în acest caz faptul că a existat o încălcare a unui articol fundamental al Convenţiei europene a drepturilor omului, şi anume cel care garantează "dreptul la viaţă", "atât din cauza recurgerii la forţa letală, cât şi din cauza obligaţiei de a ancheta impusă autorităţilor", şi-a exprimat CEDO satisfacţia într-un comunicat.

Reclamanţii din acest caz sunt 13 locuitori din satul Aslanbek-Şeripovo. După începerea celui de-al Doilea Război din Cecenia, în 1999, acest sat a fost considerat un loc sigur. "Locuitorii săi au primit asigurarea comandanţilor armatei ruse că nu vor fi efectuate atacuri împotriva (satului), atât timp cât nu va fi prezent vreun combatant armat" pe teritoriul localităţii, potrivit Curţii de la Strasbourg.

"A fost, deci, o surpriză atunci când un atac aerian şi al artileriei armatei ruse a atins satul, în după-amiaza de 17 februarie 2000, omorând 18 rude ale reclamanţilor" şi rănind alte persoane, se arată în document.

În pofida plângerii, un procuror militar a decis în mai 2012 să nu deschidă o anchetă penală. Guvernul rus a anunţat în 2010 că acest caz se afla, în continuare, în stadiul cercetărilor preliminare.

Autorităţile ruse urmează să plătească fiecărui reclamant în parte, cu titlul de despăgubiri morale, sume cuprinse între 40.000 şi 210.000 de euro, în total 1,16 milioane de euro.

Hotărârea, care nu este definitivă, poate fi supusă de către părţi, în termen de trei luni, unei eventuale reexaminări în Marea Cameră, instanţa supremă a CEDO.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Gânduri despre Maradona

Nicolae GRECU

Gânduri despre Maradona

De morţi nu se vorbeşte decât de bine, dar nu trebuie uitat nici răul din ei.

Filmuletul zilei

opinii

Vechiul Testament - Septuaginta - Nicolae Spătarul Milescu (III)

Eugen MUNTEANU

Vechiul Testament - Septuaginta - Nicolae Spătarul Milescu (III)

Prezentarea succintă a începuturilor tradiţiei biblice româneşti continuă cu o schiţă de portret a iniţiatorului acestei tradiţii, Nicolae Spătarul Milescu.

Egalitatea de gen: de la controversele teoretico-ideologice la politica publică

Ciprian IFTIMOAEI

Egalitatea de gen: de la controversele teoretico-ideologice la politica publică

Problematica de gen şi egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei a fost abordată încă din anii ‘60 în cadrul studiilor despre rolul femeilor în politică şi dezvoltarea socioeconomică (women studies), mai apoi în cadrul studiilor feministe (feminist studies), iar în prezent în cadrul studiilor de gen (gender studies). În altă ordine de idei, egalitatea de tratament între bărbaţi şi femei a constituit un principiu fundamental al Uniunii Europene încă de la înfiinţarea sa. 

Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?

pr. Constantin STURZU

Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?

Unul dintre ucenicii mei avea, la un moment dat, probleme la serviciu. Se confrunta cu tot soiul de neplăceri, cu şicane şi chiar cu ameninţări. M-a întrebat ce să facă, dacă nu cumva e momentul să renunţe şi să caute altceva de lucru. Eventual în alt domeniu. Îl ştiu ca fiind o persoană competentă, talentată şi dăruită în lucrarea sa. 

pulspulspuls

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Dacă tot am vorbim ieri aici de vasilici şi tiriplici, iaca ce ne-au indicat unii cetitori atenţi: una bucată poză faină scociorâtă prin cotloanele feisbuciste, de campanie, cu actualul şi viitorul deputat de Iaşi Vasile Cîtea, ex-boxer, aflat în piaţă la Bălţaţi, locul de baştină. 

Caricatura zilei

Planul Aproape Naţional de Redresare şi Rezilienţă (zic aproape fiindcă Iașul nu este inclus)

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.