Toți oamenii, poate mai puțin Putin, au înțeles că regimul său se apropie de sfârșit, scrie The Moscow Times. În Rusia, au loc discuții despre viitorul țării ca și când nici liderul de la Kremlin, nici sistemul său nu ar mai exista. Întrebarea este: Cum se va prăbuși regimul lui Putin?
Pentru o lungă perioadă, lumea își punea speranța în alegerile care vor pune la pământ guvernul, cu toate că în Rusia nu au mai avut loc alegeri cu adevărat libere de cel puțin 15 ani. Alți oameni au sperat că puțini deputați independenți rămași ar putea să provoace schimbări în atmosfera politică și socială a țării. Niciunul dintre aceste scenarii nu este acum posibil. Kremlinul a făcut imposibilă situația celor mai mulți politicieni de opoziție, cărora le-a interzis să candideze din motive ridicole. Referendumul de modificare a constituției pentru ca Putin să poată conduce Rusia la nesfârșit le-a arătat până și celor mai optimiști dintre observatori că regimului nu îi pasă de ceea ce cred ceilalți și că, dacă se pricepe la ceva, acel lucru este falsificarea rezultatelor electorale. Alegerile organizate sub regimul lui Putin nu pot fi decât o farsă.
Regimul de la Moscova nu are nicio șansă să supraviețuiască fără să schimbe ceva
A mai existat și speranța (și, în același timp, teama) că regimul va ceda în urma unei revoluții, că poate poporul își va pierde în sfârșit răbdarea și va resturna guvernul și că forțele de securitate nu vor îndrăzni să se lupte cu sute de mii de protestatari. În schimb, evenimentele din ultimele nouă luni ne-au arătat că discuțiile despre izbucnirea unei revoluții sunt pură fantezie. Putin este acum „la război” cu SUA și NATO, două entități pe care majoritatea rușilor le consideră inamice. Oponenții lui Putin nu mai sunt văzuți ca fiind de partea poporului, ci de partea Statelor Unite și, astfel, nu se pot bucura de sprijinul populației.
Mai mult, pe digi24