Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Moştenirea lui Toader: Peste 16.000 de deţinuţi cu pedeapsa redusă

GALERIE
toader
  • toader
- +

Federaţia Sindicatelor din Penitenciare reclamă că mandatul lui Tudorel Toader la ministerul Justiţiei a fost marcat de incompetenţă şi nepăsare. Toader este acuzat că a blocat investiţiile de modernizare a penitenciarelor, a ignorat deficitul de personal şi a vasalizat managementul sistemului.

,,După Tudorel Toader, la penitenciare, potopul. Moştenirea Toader: Lucrări de investiţii blocate, deficit sever de personal, subfinanţarea sistemului penitenciar, lipsă de transparenţă şi proteste ale angajaţilor din penitenciare”, informeaza Federaţia Sindicatelor din Administraţia Penitenciarelor într-un comunicat de presă, remis MEDIAFAX.

Totodată, Federaţia Sindicatelor din Penitenciare salută pe această cale debarcarea lui Tudorel Toader din funcţia de ministru al Justiţiei, spunând că măsura este tardivă şi a fost luată din motive greşite, deoarece Tudorel Toader ar fi trebuit să fie demis pentru incompetenţă şi indolenţă, nu pentru că nu a îndeplinit anumite obiective politice izvorâte din interese penale.

,,Tudorel Toader a subminat sistemul penitenciar prin blocarea investiţiilor necesare modernizării sistemului penitenciar, vasalizarea prin imputerniciri repetate şi deseori ilegale a managementului sistemului penitenciar, subfinanţarea sistemului penitenciar şi ignorarea deficitului sever de personal si a nevoii de a asigura dotări corespunzătoare pentru ca activitatea să se desfăşoare în bune condiţii. Toate aceste probleme au fost discutate în mod repertat, niciodată rezolvate. Nici măcar partial”, se mai arată în document.

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a penitenciarelor reclamă deopotrivă abuzuri şi incompetenţă în gestionarea sistemului penitenciar.

,,În pofida declaraţiilor publice şi a solicitării exprese a CEDO, în mandatul Tudorel Toader la Justiţie, volumul investiţiilor în penitenciare s-a redus cu peste 200%, situaţie criticată de altfel deschis de către reprezentanţi ai arcului guvernamental pecum fostul ministru al justiţiei Robert Cazanciuc. Atât penitenciarele noi cât şi modernizările promise în penitenciarele vechi rămân simple declaraţii, după ce planurile de investiţii au fost ţinute la sertar cu lunile”, completează reprezentanţii Federaţiei.

De asemenea, aceştia îi reproşează lui Tudorel că a blocat orice concurs pentru funcţii de director, deşi s-a arătat critic împuternicirile la alte instituţii ale sistemului penitenciar şi că şi-a vasalizat aceste funcţii prin împuterniciri repetate şi deseori ilegale, depăşind termenul de un an. Deşi au fost anunţate concursuri şi au fost derulate probe, acestea n-au fost finalizate, unele timp de doi ani.

,,Fără a intra în detalii, reamintim că pentru aceste nereguli fostul ministru Tudorel Toader a fost chemat să răspundă în faţa instanţelor civile şi penale. Instanţele civile deja s-au pronunţat anulând ordine şi decizii care împiedicau acordarea unor drepturi pentru personalul din penitenciare ori împiedicau exercitarea atribuţiilor organizaţiilor sindicale. Mai rămâne ca şi instanţele penale să demonstreze că şi miniştrii justiţiei trebuie să respecte legea”, mai spune acelaşi document.

Reprezentanţii Sindicatului mai arată că în mandatul Tudorel Toader la Justiţie au avut loc peste 8.700 de incidente negative in penitenciare. Între timp, peste 16.000 de deţinuţi au beneficiat de reducerea cu 1/5 a pedepselor şi că datorită legii recursului compensatoriu, populaţia penitenciarelor s-a redus temporar cu aproape 7.000 de deţinuţi, subliind că infractorii au fost trimişi înapoi în comunitate, de unde peste 70% se vor întoarce în următorii ani după ce vor fi comis noi infracţiuni. De asemenea, aceştia întăresc faptul că totodată şi personalul din penitenciare a avut de suferit, din cauza deficitului sever de resurse umane, conform standardelor de personal aprobate de către chiar ministrul Justiţiei. Numărul de angajaţi fiind cu aproape 8.000 mai mic faţă de necesar, situaţie care generează în continuare ore suplimentare care nu pot fi recuperate. Peste un milion de ore suplimentare au rămas neplătite personalului din penitenciare, chiar dacă din aprilie 2018 a început plata orelor suplimentare curente ca urmare a acţiunilor sindicale.

,,La acest moment, după ce Ministerul Justiţiei a anunţat suspendarea plăţii unor drepturi precum orele suplimentare motivat de faptul că bugetul alocat este insuficient, majoritatea angajaţilor din penitenciare au notificat referitor la refuzul de a executa ore suplimentare, iar conducerea interimară a sistemului penitenciar gestionează cu greu această situaţie ce va duce, inevitabil la blocarea penitenciarelor”, conchid reprezentanţii Federaţiei Sindicatului din Administraţia Naţională a Penitenciarelor. (mediafax.ro)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri