Moştenitorii unei căsuţe s-au trezit buni de plată
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Moştenitorii unei căsuţe s-au trezit buni de plată

GALERIE
plata
  • plata
- +

Urmaşii unui ieşean decedat acum trei ani s-au ales cu o moştenire cu bucluc. Căsuţa cu două camere şi terenul de nici 500 mp pe care este aceasta aşezată i-ar putea costa aproape 60.000 de lei.

În martie 2018, M.A. a încheiat cu firma Marluc-H SRL o promisiune bilaterală de vânzare a terenului de 484 mp, a casei de 58 mp şi a unei magazii. La încheierea promisiunii de vânzare, firma a plătit un avans de 3.000 de euro, iar după două zile a mai achitat 2.500 de euro. Restul banilor urmau să fie plătiţi la momentul vânzării propriu-zis, pe 21 iunie. Dacă M.A. nu ar mai fi perfectat actele de vânzare, ar fi urmat să returneze dublul sumei primite ca avans. Vânzarea nu a mai avut loc, pentru că M.A. a murit pe 16 aprilie. Moştenitorii lui M.A. au refuzat să mai accepte vânzarea, invocând condiţiile neclare ale promisiunii de vânzare, precum şi preţul mic stabilit iniţial. Cazul a ajuns în faţa magistraţilor Judecătoriei, chemaţi să dea o soluţie.

Judecătoriei s-au raportat la prevederile Codului Civil, conform cărora "la moartea unei părţi, drepturile şi obligaţiile contractuale ale acesteia se transmit succesorilor săi dacă din lege, din stipulaţiile părţilor ori din natura contractului nu rezultă contrariul". Prin acceptarea succesiunii, cei 6 moştenitori îşi asumau implicit şi obligaţiile contractuale ale lui M.A. Nefinalizarea promisiunii de vânzare a fost imputată de magistraţi moştenitorilor, aceştia refuzând explicit executarea contractului. Or, tot conform Codului Civil, "atunci când neexecutarea provine de la partea care a primit arvuna, cealaltă parte poate declara rezoluţiunea contractului şi poate cere dublul acesteia". Ca urmare, Judecătoria i-a obligat pe moştenitori să achite către Marluc-H SRL 51.320 lei în contul contractului anulat, dar şi la plata a 5.000 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată şi onorariu de avocat. Sentinţa nu este definitivă, Tribunalul preluând cazul ieri. 

Cititi si: Certificatul de moştenitor nu face dovada dreptului de proprietate

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pesedistul bun, pesedistul rău

Cătălin ONOFREI

Pesedistul bun, pesedistul rău

În viitor, se vor înmulţi cazurile în care înţeleptul Vasile se va contra cu ţăranul Marcel! 

Filmuletul zilei

opinii

Din ce în ce mai buni

Briscan ZARA

Din ce în ce mai buni

Ideea pensionării la 70 de ani mi se pare bună, însă doar ca idee, nu ca lege. Pentru că se ştie faptul că românii sunt extrem de buni la interpretarea oricărui text, fie el biblic, politic sau legislativ, şi vor fi în stare să scoată din asta ceva cu totul şi cu totul diferit decât ce s-a intenţionat, chiar pervers.

Glose la Eminescu

Nicolae TURTUREANU

Glose la Eminescu

* „E ochiul lui/ atotcuprinzător,/ scăldându-ne-n lumină/ preacurată.// Poeţi ce-au fost,/ poeţi ce au să vină,/ traşi pe a poeziei sale roată.”

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

Mihai DORIN

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

În vremea lui, Eminescu a fost de puţini înţeles, de unii iubit, de mulţi urât. Nimic nou sub soare. Să înţelegi un om care venea din adâncul timpului, de la „izvoarele veşnice” din care, vorba lui Iorga, se nutresc „naţiile şi secolele”, nu era la îndemână decât spiritelor alese. Iar acestea erau puţine, într-un timp anomic, în care regulile le făceau parvenţii, năimiţii, patrioţii de profesie, speculanţii „frazei”, adică ai vorbelor fără duh, învăţate pe de rost, pentru a camufla adevărul vieţii. Cronicarul acelui timp e perceput a fi Caragiale, întrucât râsu-plânsu are mai mare trecere decât tragicul eminescian. Cei doi se întâlnesc însă în pasiunea de a devoala adevărulşi a vitupera impostura.

pulspulspuls

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Of, of, că grele vremuri am mai ajuns să trăim la Iaşi, stimaţi telespectatori, încât iote că nu trec două zile şi iar ne năpădesc informaţiile pe surse toate una şi una despre dosarele mai marilor zilei, fie Mihăiţă, fie dom’ Costel. 

Caricatura zilei

City manager

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.