Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Moţiunea de cenzură: Orban va prezida şedinţa în care ar putea fi “executat” Cîţu

GALERIE
Ludovic Orban Camera Deputatilor
  • Ludovic Orban Camera Deputatilor
- +

Moţiunea de cenzură a PSD, intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!”, are toate premisele să fie adoptată astăzi de Parlament cu un număr record de voturi. Senatorii şi deputaţii PNL fideli lui Ludovic Orban vor boicota şedinţa de plen pentru a transmite astfel mesajul de delimitare de Florin Cîţu şi de noua conducere a PNL, au declarat surse politice pentru News.ro.

”Conducerea PNL a decis ca parlamentarii partidului să fie prezenţi la moţiunea de cenzură, dar să nu voteze. Noi (tabăra Orban – n. red.) am agreat să nu participăm, să boicotăm şedinţa. Este o formă de delimitare de Florin Cîţu”, au explicat pentru News.ro surse participante la reuniunea dintre Ludovic Orban şi susţinătorii săi din partid.

Potrivit acestora, la întâlnire au participat peste 30 de parlamentari liberali. ”Am discutat şi despre cum vom face pe viitor opoziţie: din interiorul sau din exteriorul PNL. Nu s-a luat o decizie, vom vedea în funcţie de rezultatul de la moţiunea de cenzură şi de evoluţiile ulterioare”, au mai explicat sursele citate.

Discuţia privind ”opoziţia” a avut loc în contextul anunţului făcut duminică seară de Ludovic Orban, care a spus la Realitatea PLUS că nu exclude varianta creării unei noi construcţii politice

"Ce s-a întâmplat la Congres pe mine m-a marcat profund şi m-a făcut pentru prima oară să-mi pun întrebarea dacă mai am ce să caut în această gaşcă care a călcat în picioare lucruri fundamentale care ţin de democraţie (...) Când voi fi convins că PNL a devenit o carcasă care nu mai are nicio legătură cu partidul istoric, sunt gata inclusiv să creez o construcţie politică care să continue trecutul PNL. În momentul de faţă cei care conduc azi partidul nu au nicio legătură cu PNL”, a declarat Ludovic Orban.

Recordurile lui Florin Cîţu

Cele trei partide care au anunţat că vor vota moţiunea – PSD, USR şi AUR – au împreună 280 de senatori şi deputaţi. După cum au anunţat liderii celor trei formaţiuni, toţi parlamentarii vor fi prezenţi, cu excepţia unui social-democrat bolnav de Covid-19 şi aflat în izolare.

Se aşteaptă, aşadar, ca Guvernul Cîţu să fie demis cu cel puţin 279 de voturi, în condiţiile în care majoritatea necesară pentru adoptarea moţiunii este de 234.

Ar fi un scor istoric înregistrat pentru demiterea unui guvern, în condiţiile în care campionul en-titre este Ludovic Orban, răsturnat la începutul anului trecut de la şefia Executivului cu 261 de voturi.

Un alt record pe care deja l-a bifat Florin Cîţu este performanţa de a avea împotriva sa, în paralel, două moţiuni de cenzură. Totuşi, prima dintre ele, cea depusă de USR şi AUR la începutul lunii trecute, este în continuare blocată, deşi Curtea Constituţională a decis că, prin acest lucru Parlamentul încalcă legea fundamentală.

Poziţionări pre-moţiune

Deşi confruntat cu cea mai largă coaliţie creată vreodată împotriva unui guvern în funcţie, Florin Cîţu susţine că este singura variantă de prim-ministru chiar şi după ce va fi demis prin moţiune de cenzură.

Mai mult, liderul PNL le-a transmis celor de la USR că exclude orice colaborare cu ei dacă vor vota moţiunea, lăsând însă uşa deschisă pentru o posibilă colaborare cu PSD sau AUR.

Însă, atât USR, cât şi PSD şi-au exprimat deja cu mult înainte opţiunile. Partidul condus de Dacian Cioloş a precizat clar că este gata să revină în coaliţie, cu condiţia ca florin Cîţu să nu mai fie prim-ministru. La rândul lor, social-democraţii au respins categoric orice posibilă susţinere a unui guvern minoritar PNL.

La rândul lor, cei de la AUR au acuzat presiuni din partea liberalilor pentru a nu vota moţiunea de cenzură şi au anunţat că au depus plângeri penale la DNA.

”Nu au încercat să negocieze cu noi cei de la PNL, au încercat să ne cumpere, să ne mituiască”, a spus co-preşedintele AUR, George Simion, la Parlament, el precizând că va face cunoscută românilor ”întreaga schemă prin care li s-au oferit funcţii în deconcentrate, prin apropiaţi”.

”Au încercat să ne cumpere, ca parlamentarii AUR să nu fie prezenţi la moţiune. Vom fi prezenţi toţi”, a mai spus el.

Atât PSD, cât şi USR şi AUR au anunţat că vor vota la vedere moţiunea de cenzură.

Scenarii post-moţiune

La nivel declarativ, liberalii spun că opţiunea lor este de a merge mai departe cu Florin Cîţu prim-ministru, chiar şi după adoptarea moţiunii. La finalul şedinţei Biroului Executiv de luni, ei au anunţat că la consultările de la Palatul Cotroceni vor aştepta să vadă ce soluţie vor propune cei care au demis guvernul.

”De mâine (marţi – n. red.), dacă trece această moţiune, toate scenariile sunt pe masă. Mă voi uita către această nouă coaliţie condusă de PSD-USR-AUR dacă au plan. Eu sper că nu vor doar să dea jos Guvernul şi să se uite cum rămâne ţara în haos. Dar repet după moţiunea de mâine toată sunt valabile. Eu cred că va fi o propunere a PSD susţinută de USR si AUR”, a spus Florin Cîţu, lăsând să se înţeleagă că PNL nu va merge, la prima rundă de consultări, cu o propunere de premier.

Nici social-democraţii nu vor propune un prim-ministru la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, liderii social-democraţi luând chiar în calcul să nu se ducă deloc la Palatul Cotroceni.

”Am spus că nu trebuie să ne prezentăm la Cotroceni, pentru că cel care a girat toate aceste lucruri este Klaus Iohannis, însă părerile au fost împărţite, colegi care au spus că ar fi bine să mergem, cu un mandat foarte clar, şi anume alegeri anticipate, şi alţii, printre care mă număr şi eu, care am spus că e bine să nu mergem”, a declarat prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, la finalul şedinţei Biroului Permanent de luni.

Întrebat dacă PSD ar accepta varianta unui Guvern minoritar, PNL-UDMR, cu Florin Cîţu premier sau fără acesta premier, Grindeanu a răspuns: ”Noi avem decizii clare, fără nuanţe. Şi dacă vreţi, vă răspuns extrem de scurt: Nu”.

Cei de la USR nu au decis încă mandatul cu care se vor duce la Cotroceni, dacă vor face sau nu o propunere proprie de prim-ministru, deşi Dacian Cioloş declara înainte de congresul partidului că un premier USR ar fi garanţia îndeplinirii reformelor. Poziţia publică a celor de la USR este refacerea coaliţiei cu PNL şi UDMR, dar fără Florin Cîţu la Palatul Victoria.

Consultările cu partidele pentru formarea unui nou guvern ar putea fi întârziate însă, deoarece preşedintele Klaus Iohannis este din nou plecat din ţară. Şeful statului participă marţi şi miercuri la reuniunea informală a Consiliului European şi la Summitul UE - Balcanii de Vest, care se vor desfăşura în Slovenia, la Brno.

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri