anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Motiv de pelerinaj: Moaştele Sf. Nichifor Leprosul, aduse la o mănăstire din zonă

GALERIE
moaste nichifor leprosul
 • moaste nichifor leprosul
- +

Acestea au fost primite de călugăriţele de la Paltin - Petru Vodă, lăcaş situat la mai puţin de 150 km de municipiul Iaşi, în Neamţ

 

Mănăstirea Paltin - Petru Vodă din Arhiepiscopia Iaşilor, din judeţul Neamţ, a primit un fragment din moaştele Sfântului Nichifor Leprosul, făcătorul de minuni. Moaştele au fost dăruite de către părintele Simon de la schitul Sfântul Mare Mucenic Pantelimon din Grecia, la rugămintea maicii stareţe de la mănăstirea Paltin, stavrofora Justina Bujor, potrivit doxologia.ro.

Astfel, credincioşii vor putea să se închine în perioada următoare la aceste moaşte ale sfântului care s-a născut în insula Creta. Potrivit scrierilor creştine, Cuviosul Nichifor Leprosul a fost parte a unei familii de ţărani evlavioşi şi a rămas orfan de mic. La 13 ani acesta ar fi făcut lepră, iar pentru a scăpa de izolarea definitivă acesta ar fi plecat în Egipt. La 24 de ani a ajuns la o aşezare de leproşi din Hios, unde a fost tuns monah. Vreme de 41 de ani, deşi era afectat de boală, acesta a dus o viaţă sfântă. Apoi, în 1947, leprozeria din Hios s-a închis, iar cuviosul a fost mutat la Spitalul Sfânta Varvara din Atena, fiind deja orb şi ţinut la pat. A murit la 74 de ani, iar mai târziu au fost descoperite moaştele sale, despre care se spune că au vindecat nenumăraţi credincioşi. Patriarhia Ecumenică a hotărât în 2012 canonizarea sfântului, acesta fiind prăznuit pe 4 ianuarie, ziua adormirii sale către Domnul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un mai prea îndepărtat (I)

Cătălin ONOFREI

Un mai prea îndepărtat (I)

Au trecut peste trei decenii de la primele alegeri „libere”!

opinii

Papua Noua Românie

Briscan ZARA

Papua Noua Românie

Furtul şi distrugerea lucrurilor care nu-ţi aparţin sunt obiceiuri respectate cu sfinţenie de toţi aici. Fiecare dintre aceste fapte va fi recompensată cu vârf şi îndesat în lumea de apoi, deci e bine să ai cât mai multe din astea în portofoliu.

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Cristina DANILOV

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Conceptul de „violenţă de gen”, considerată a fi iniţial o chestiune de familie ce nu trebuia să iasă pe uşi şi, deci, în care nu trebuie să se intervină din afară, denumeşte azi o problemă mai largă ce pare să se fi extins, dincolo de uşa casei, pe mai multe paliere din viaţa de zi cu zi a multor femei. Prezenţa acestui tip de violenţă în relaţii de cuplu sau profesionale scoate în evidenţă, din păcate, şi mai mult imaginea femeilor aflate în situaţie de subordonare faţă de bărbaţi şi presupune asumarea relaţiilor de putere inegale din punct de vedere istoric dintre cele două genuri, prin care bărbaţii sunt legitimaţi să-şi menţină status-quo-ul de dominaţie.

Artă şi război

Mihai DORIN

Artă şi război

Războiul a fost mereu o temă de reflecţie pentru istorici şi artişti, dar şi o temă de investigaţie declarat „obiectivă” de către istorici şi asumat subiectivă de către artişti. Nu e o competţie între cele două viziuni, ci o formă de complementaritate liberă. 

pulspulspuls

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

Pentru că tot este astăzi în calendarul ortodoxiei ziua Sfântului Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat, haideţi să împărtăşim cu ocazia asta şi cu domniile voastre, iubiţi drept-credincioşi, o chestiune de care ne minunăm şi ne tot roade de mai multă vreme pe noi, iar mai nou auzim că roade şi unele feţe bisericeşti de prim rang din toată arhiepiscopia, şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.