anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Motiv de pelerinaj: Moaştele Sf. Nichifor Leprosul, aduse la o mănăstire din zonă

GALERIE
moaste nichifor leprosul
  • moaste nichifor leprosul
- +

Acestea au fost primite de călugăriţele de la Paltin - Petru Vodă, lăcaş situat la mai puţin de 150 km de municipiul Iaşi, în Neamţ

 

Mănăstirea Paltin - Petru Vodă din Arhiepiscopia Iaşilor, din judeţul Neamţ, a primit un fragment din moaştele Sfântului Nichifor Leprosul, făcătorul de minuni. Moaştele au fost dăruite de către părintele Simon de la schitul Sfântul Mare Mucenic Pantelimon din Grecia, la rugămintea maicii stareţe de la mănăstirea Paltin, stavrofora Justina Bujor, potrivit doxologia.ro.

Astfel, credincioşii vor putea să se închine în perioada următoare la aceste moaşte ale sfântului care s-a născut în insula Creta. Potrivit scrierilor creştine, Cuviosul Nichifor Leprosul a fost parte a unei familii de ţărani evlavioşi şi a rămas orfan de mic. La 13 ani acesta ar fi făcut lepră, iar pentru a scăpa de izolarea definitivă acesta ar fi plecat în Egipt. La 24 de ani a ajuns la o aşezare de leproşi din Hios, unde a fost tuns monah. Vreme de 41 de ani, deşi era afectat de boală, acesta a dus o viaţă sfântă. Apoi, în 1947, leprozeria din Hios s-a închis, iar cuviosul a fost mutat la Spitalul Sfânta Varvara din Atena, fiind deja orb şi ţinut la pat. A murit la 74 de ani, iar mai târziu au fost descoperite moaştele sale, despre care se spune că au vindecat nenumăraţi credincioşi. Patriarhia Ecumenică a hotărât în 2012 canonizarea sfântului, acesta fiind prăznuit pe 4 ianuarie, ziua adormirii sale către Domnul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Opțiunile geopolitice ale Europei în confruntarea dintre America și China

Alexandru LĂZESCU

Opțiunile geopolitice ale Europei în confruntarea dintre America și China

Deşi europenii au evitat până acum, în general, să adopte o atitudine excesiv de contondentă în raport cu China şi nici nu s-au raliat poziţiei americane, pe care totuşi o împărtăşesc în mare parte, au devenit tot mai îngrijoraţi şi mai iritaţi de atitudinea tot mai agresivă a Berlinului.

Filmuletul zilei

opinii

La masa oficială

Nichita DANILOV

La masa oficială

În aparenţă, înfăţişarea bonomă lui Medvedev degaja linişte şi echilibru. Dar asta era doar aparenţă. Căci pixul pe care preşedintele îl învârtea între degete în timp ce stătea în prezidiu exprima destul de multe. Nesiguranţă? Plictiseală? Nerăbdare?

Viaţa ca teatru, omul ca spectacol

Dana ȚABREA

Viaţa ca teatru, omul ca spectacol

Dacă viaţa ar fi asemenea unei scene de teatru, atunci omul nu ar putea fi decât actor sau spectator. Metafora vieţii ca teatru, în sensul scoaterii din context a replicilor lui Jaques din As You Like It de William Shakespeare, conduce la o interpretare prejudiciată („Lumea-ntreagă e o scenă şi toţi oamenii sunt actori”). 

Ultimele zile

Michael ASTNER

Ultimele zile

După ce petrec săptămâni bune la ţară, la Amnaş, cum-necum vine momentul în care parcă simt că gata, ajunge. Şi asta dincolo de eventualele chestiuni concrete ce-ar fi de rezolvat la oraş. Iar din momentul acela, al fixării datei plecării, ultimele zile capătă un ritm şi-un conţinut al lor: încep să pregătesc curtea şi casa pentru absenţa mea, să fac, adică, oareşce ordine, să fac curat etc.

pulspulspuls

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

Pentru că e uichend, haideţi să fie, conform tradiţiei, tot fără politichie, deşi e campanie. 

Caricatura zilei

Dacia Debut

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.