anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 18.05.2022

Motivare ÎCCJ: Ridzi a cheltuit iresponsabil banii publici, când România traversa o criză economică majoră

GALERIE
Monica Iacob Ridzi Foto Agerpres
 • Monica Iacob Ridzi Foto Agerpres
- +

Monica Iacob Ridzi a pus la cale întreg procesul de fraudare a bugetului Ministerului Tineretului și Sportului, cheltuind iresponsabil banii publici, prin simularea unei proceduri de achiziție, într-o perioadă în care România traversa o criză economică majoră, se arată în motivarea deciziei prin care Ridzi a fost condamnată definitiv la cinci ani de închisoare.

Înalta Curte de Casație și Justiție a dat publicității vineri motivele pentru care fostul ministru Monica Iacob Ridzi a fost condamnată definitiv, în februarie 2015, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul organizării Zilei Tineretului din 2009.

Aceeași pedeapsă a primit și Ioana Vârsta, fostă consilieră a Monicăi Iacob Ridzi.

"În privința inculpatelor Iacob-Ridzi Monica Maria și Vârsta Ioana Elena, este cert faptul că acestea au pus la cale întregul proces de fraudare a bugetului MTS, având inițiativa, dar și decizia organizării evenimentelor de la 2 mai 2009, cu consecința cheltuirii unor importante sume de bani din fondurile publice, al căror cuantum a fost stabilit arbitrar, fără o minimă preocupare pentru o estimare corectă a cheltuielilor ocazionate de organizarea Zilei Naționale a Tineretului în anul 2009", susțin judecătorii.

Magistrații mai arată că MTS avea capacitatea să organizeze evenimentele prin forțe proprii și cu mai puține resurse financiare, mai ales în contextul în care în anul 2009 România traversa o criză economică majoră, care ar fi trebuit să impună raționalizarea cheltuielilor bugetare.

"Ceea ce frapează în speță este modul absolut iresponsabil în care inculpatele au conceput și pus în practică cheltuirea fondurilor publice, prin simularea unei proceduri de achiziție publică, desfășurată post-factum și cu câștigători dinainte stabiliți. Prin urmare, gravitatea faptelor imputate inculpatelor derivă nu doar din stabilirea în mod discreționar a unor cheltuieli făcute pe seama bugetului instituției publice în slujba căreia se presupune că ambele își desfășurau activitatea, ci și din încălcarea cu bună știință a tuturor procedurilor legale de atribuire a unor contracte de achiziție publică", adaugă instanța.

"Negarea responsabilității care le revine în păgubirea bugetului MTS prin organizarea evenimentelor de la 2 mai 2009, încercarea de a arunca întreaga responsabilitate pe umerii altor persoane, mistificarea adevărului cu privire la semnarea unor documente cu conținut nereal și antedatate, deși acest lucru este de domeniul evidenței chiar și pentru persoane lipsite de cunoștințe juridice, demonstrează faptul că întreaga experiență pe care a reprezentat-o prezentul proces penal nu a fost suficientă pentru ca inculpatele Iacob-Ridzi și Vârsta să realizeze gravitatea și consecințele faptelor pe care le-au comis, iar reeducarea inculpatelor prin inculcarea respectului pentru valorile apărate de legea penală nu se poate face decât prin executarea în regim de detenție a pedepselor stabilite de către instanța de fond", se mai arată în documentul ÎCCJ.

Judecătorii explică faptul că Monica Ridzi a încercat să controleze și să influențeze declarațiile pe care urmau să le dea în fața organelor de anchetă angajații MTS, iar încercarea sa de a zădărnici aflarea adevărului nu s-a rezumat doar la convocarea unor ședințe "de instruire" a subordonaților, ci și prin punerea procurorilor în imposibilitatea de a accesa datele din calculatoarele ministerului cu referire la corespondența incriminatoare purtată între diferite persoane cu privire la organizarea acelor evenimente.

Monica Iacob Ridzi se află încarcerată la Spitalul Penitenciar Jilava, fiind transferată de la Penitenciarul Gherla, din cauza problemelor de sănătate.

Ea a deschis un proces la Tribunalul Ilfov prin care încearcă să obțină întreruperea executării pedepsei de cinci ani, invocând faptul că trebuie să se trateze într-un spital din afara sistemului penitenciar.

De asemenea, Monica Ridzi a depus prin intermediul soțului ei, o cerere de grațiere adresată președintelui Klaus Iohannis. (Agerpres)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spaima Constituţiei

Cătălin ONOFREI

Spaima Constituţiei

Asta-i pohta ce-au pohtit?

opinii

Omnia Vincit Amor

Florin CÎNTIC

Omnia Vincit Amor

Ca cercetător care a lucrat pe arhiva Mircea Eliade existentă la Colecţiile Speciale ale bibliotecii Regenstein a Universităţii din Chicago, mă întreb în fiecare an, pe 22 aprilie, ce mai rămâne din amintirea marelui istoric al religiilor azi, când discursul demolator este atât de hotărât cu predecesorii „incorecţi politic”. Însă, oricât de înverşunaţi ar fi detractorii lui, un singur lucru nu i-l pot lua: iubirea pe care i-a purtat-o Christinel.

Dorul şi amintirea de-a pururi

Grigore ILISEI

Dorul şi amintirea de-a pururi

În acest Floral 2022, în ziua de 18, cu 80 de ani în urmă, a venit pe lume în Bălăbăneşti, judeţul Covurlui, Ecaterina Şerbu, din 22 noiembrie 1965 Ecaterina Ilisei. S-a petrecut acea naştere de prunc în locul cu pricina, pentru că aici, în aşezarea dintre dealuri şi văi ameţitoare, îi duseseră soarta şi misia pe Constantin Şerbu, subofiţer de jandarmi şi şef de post, şi pe soţia lui Aneta, născută Moldoveanu, din părţile Constanţei, părinţii Ecaterinei. 

Enescu în presa română (I)

Alex VASILIU

Enescu în presa română (I)

Selecţii din interviurile acordate în România de George Enescu au fost publicate sporadic de-a lungul timpului, însă muzicologul şi compozitorul Laura Manolache a avut iniţiativa ordonării cronologice în două volume a unui număr impresionant de răspunsuri la întrebările jurnaliştilor. 

pulspulspuls

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

La sfârşitul săptămânii trecute, mai precis vineri, spre seară, consilierul de taină al primarului Chirica, inegalabilul Radu Botez, a produs o cugetare care a zguduit gândirea geoeconomică actuală în contextul războiului din Ucraina. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X