anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Motivele pentru care Iașul contestă modul în care s-au ales orașele pentru titlul de Capitală Europeană Culturală 2021

GALERIE
capitala culturala europeana iasi
 • capitala culturala europeana iasi
- +

În data de 11 decembrie 2015, Ministerul Culturii a organizat conferinţa de presă în cadrul căreia a fost anunţată lista scurtă a oraşelor preselectate pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Cele 14 oraşe candidate (Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Brăila, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Suceava, Timişoara, Târgu Mureş) au fost evaluate de către un juriu de experţi independenţi (zece experţi europeni şi doi experţi naţionali), pe baza dosarelor de candidatură şi a audierilor, în raport cu obiectivele şi criteriile stabilite în Decizia nr. 445/2014/UE. 

Având în vedere informațiile aduse la cunoștința opiniei publice în ultimele zile cu privire la posibilele încălcări ale regulilor de numire de către Ministerul Culturii a celor doi experţi naţionali pentru jurizarea competiţiei “Capitală Europeană a Culturii 2021”, care au evaluat candidaturile orașelor din România, directorul executiv Iulian Boia a făcut următoarele precizări:

1. Considerăm că nerespectarea întru totul a criteriilor de numire a membrilor juriului nominalizați de către Ministerul Culturii ar constitui o abatere gravă, de natură să afecteze evaluarea realizată de către juriul de experți independenţi, astfel că am considerat necesar să solicităm clarificarea acestor acuzații de incompatibilitate / conflict de interese de către instituțiile europene și naționale abilitate.

2. Acțiunea noastră nu este îndreptată asupra unui oraș candidat, ci vizează clarificarea aspectelor procedurale prevăzute de Regulamentul de procedură al competiţiei pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în România în anul 2021 și are în vedere obținerea garanțiilor că decizia comunicată de către juriu în data de 11 decembrie 2015 a fost luată respectând condițiile de obiectivitate și imparțialitate prevăzute explicit în regulile de desfășurare.

CITEȘTE ȘI: Lista scurtă a candidaţilor pentru desemnarea capitalei culturale, contestată

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Admitere nouă, obiceiuri vechi

Ioan Alexandru TOFAN

Admitere nouă, obiceiuri vechi

În lipsa unor criterii ferme cu privire la viaţa academică şi a unor planuri solide de viaţă, absolvenţii de liceu nici nu au la îndemână prea multe temeiuri pentru a decide ce vor studia ca studenţi. Astfel, argumentul îmbulzelii devine oarecum convingător.

opinii

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

Perpetuum praedictionem

Bogdan ILIESCU

Perpetuum praedictionem

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

pulspulspuls

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

’Neaţa bună, dragi cetitori! Am vrut pe astăzi să vă spunem una faină cu premarele Mihăiţă al nostru, dar n-o mai spunem căci, din ce am auzit, omul și-a trimis famiglia în concediu. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.