Motorul economiei româneşti se supraîncălzeşte. 79% din business este produs de 4% din companii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 05.03.2021

Motorul economiei româneşti se supraîncălzeşte. 79% din business este produs de 4% din companii

GALERIE
productie
  • productie
- +

Motorul economiei româneşti se supraîncălzeşte, în condiţiile în care 79% din business este produs de 4% din companii, iar numărul companiilor de impact în distress (restructurabile şi insolvabile) a ajuns la 51%, potrivit unui studiu publicat miercuri de CITR Group, grup de firme specializat în soluţii pentru companiile aflate în impas economic.

La începutul lui 2018, numărul companiilor în distress a ajuns la 51% din totalul companiilor de impact, inversând, pentru prima dată balanţa între companii sănătoase şi companii în dificultate. ”Deşi numărul companiilor de impact creşte comparativ cu anul precedent, procentul de 4% al acestora în piaţă rămâne neschimbat, iar valoarea lor ca pondere în economie creşte exponenţial”, se arată în comunicat.

Mai mult de jumătate din cele aproape patru milioane de salariaţi din România sunt angajaţi în companii de impact. La începutul lui 2018, în România îşi desfăşurau activitatea 29.000 de companii cu active peste un milion de euro, potrivit CITR. ”De la an la an remarcăm o concentrare tot mai mare a pieţei, din perspectiva cifrei de afaceri, în jurul companiilor de impact. Deşi ponderea companiilor mici se menţine într-un procent covârşitor de 96%, acestea au un impact din ce în ce mai mic. Importanţa lor economică, dată de volumul business-ului realizat, se diminuează continuu, dinamică ce conduce la o polarizare tot mai puternică a mediului de afaceri, între companii de impact şi restul companiilor, dar şi la o accentuare a decalajelor în interiorul categoriei de impact, între companiile finanţabile, care performează tot mai bine pe zi ce trece şi cele cu dificultăţi, ale căror indicatori se deteriorează”, a spus directorul general al CIT Restructuring, Anca Maniţiu.

Studiul CITR Group arată că, la începutul lui 2018, 4% din companiile româneşti concentrează 79% din business şi produc o cifră de afaceri de 237 miliarde de euro, în creştere cu 14% faţă de anul precedent. ”Dacă până în 2017 numărul companiilor finanţabile şi cel al companiilor în dificultate era relativ egal, în ianuarie 2018 balanţa s-a inversat în defavoarea companiilor sănătoase, al căror număr a scăzut. 20% dintre companiile nou intrate în categoria de impact generează 5% cifră de afaceri şi îşi bazează creşterea pe datorii suplimentare, având 74% grad de îndatorare, procent care depăşeşte media de 60% a categoriei. Avem, astfel, 49% companii finanţabile, 30% companii restructurabile şi 21% companii insolvabile”, se arată în comunicat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.