Mozart, miracolul umanităţii (265 de ani de la nașterea maestrului)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 07.03.2021

Mozart, miracolul umanităţii (265 de ani de la nașterea maestrului)

GALERIE
Bogdan Iliescu
  • Bogdan Iliescu
- +

„In Bach, Beethoven and Wagner we admire principally the depth and energy of the human mind; in Mozart, the divine instinct.”/ „La Bach, Beethoven şi Wagner admirăm în principal profunzimea şi energia minţii umane; la Mozart, instinctul divin.” (Edvard Grieg)

Într-o clasa, o fetiţă este complet neatentă la oră şi desenează absorbită, deşi nu le-a cerut nimeni să deseneze. Doamna profesoară se apropie de ea şi îi spune:

- Ce faci aici?

- Îl desenez pe Dumnezeu, spune fetiţa.

- Dar nu ştie nimeni cum arată Dumnezeu, îi replică contrariată doamna.

- O să afle în câteva minute, când o să termin de desenat!

(adaptat după Sir Ken Robinson)

Probabil că unii dintre noi, rugaţi să găsească o ilustrare pentru „geniu” l-ar alege imediat pe Einstein. Pentru cei mai mulţi însă, geniu se confundă aproape cu Wolfgang Amadeus Mozart. Magia unui fenomen muzical cum nu mai e altul în istoria scrisă a omenirii, rămâne neatinsă, dacă nu mai acaparatoare şi la 265 de ani de la naşterea lui.

La un moment dat, în podeaua casei lui Dumnezeu, a apărut o fisură, şi muzica a curs direct printre oameni, nemijlocită. Trebuia găsit repede un vas în care să se strângă şi din care să bem toţi, în admiraţia absolută a unei teofanii fără rest. S-a găsit trupul firav al unui băieţel din Salzburg. Atât de evidentă era legătură lui directă cu lumea zeilor încât au trebuit doar câţiva ani pentru ca toată omenirea să îl recunoască şi să rămână împietrită în admiraţie absolută. Abilităţi de interpretare care nu erau, clar, din lumea pământeană, o imaginaţie pe care o mai poţi găsi doar în jocul cu mărgele de sticlă al zeilor, o capacitate de a înveli orice trăire umană oricât de profundă sau oricât de tragică, într-o frumuseţe muzicală de o perfecţiune nemaiauzită de urechea umană până atunci, l-au identificat repede ca instrument al zeilor printre pământeni. Şi nu i-a fost uşor să îşi ducă această povara imensă. Omul din carne şi oase a suferit profund, nu şi-a găsit liniştea nici o secundă din viaţă (prea scurtă zicem noi, imposibil de săturat de nectarul zeilor), nici măcar în alcoolul pe care îl consuma în cantităţi remarcabile, nici în jocurile de noroc, nici în izbucnirile de un vulgar care frizau mojicia.

Mozart a fost un fenomen de calibrul celui care a dus la dispariţia dinozaurilor. Este atât de profund uman în trăirile sale şi atât de dumnezeiesc în frumuseţea muzicii sale încât pătrunde cu o uşurinţă debordantă în inimile şi în minţile oamenilor care se nasc două secole şi jumătate mai târziu. La mulţi ani, dragă Wolfgang, şi ne dorim ca cerurile să se mai crape o dată şi să îşi întrupeze minunile într-un om ca tine. 

Bogdan Iliescu este medic primar neurochirurg la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi şi preşedinte al Asociaţiei Creierului Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.