
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR considera ca moneda nationala nu este supraevaluata in raport cu dolarul.
"Daca avem in vedere evolutia preturilor la marfuri, cursul monedei nationale nu este supraevaluat deloc. Peste tot in lume se ia in considerare evolutia preturilor la marfuri", a spus Isarescu.
Declaratia guvernatorului BNR intervine ca raspuns la o apreciere a unui analist extern de la Maryll Lynch care considera ca, avind in vedere evolutia inflatiei si deprecierea monedei nationale, leul este supraevaluat in raport cu dolarul. In aprecierea sa, analistul de la Maryll Lynch, a luat in considerare faptul ca, pina in prezent, rata inflatiei este mai mare decit rata de depreciere a monedei nationale, rezultind astfel o aprecierea a leului de 10-20%.
Rata inflatiei include in calcul evolutia preturilor la marfurile alimentare, nealimentare si servicii. In România pretul la servicii a avut o influenta considerabila in cresterea inflatiei.
Isarescu a facut acceasta declaratie, luni inaintea prezentarii la BNR, de catre un economist al BERD, a raportului BERD pe 1997 privind tranzitia in tarile foste comuniste. In raport, intr-un clasament privind evolutia acestor tari pe o scala cuprinsa intre "minus 1" si "plus 4", România a primit urmatoarele note: minus 3 pentru procesul de privatizare la nivelul economiei nationale; 3 pentru procesul de privatizare la nivel micro; 2 la restructurare; 3 la liberalizarea preturilor; 4 pentru sistemul valutar; 2 pentru politicii concurentiale; minus 3 pentru reforma bancara si liberalizarea ratei dobinzilor; 2 pentru piata de capital.
Conform BERD, scala este cuprinsa intre "minus 1" (pentru progres usor sau fara progrese) si "plus 4" (pentru o buna functionare a economiei de piata).
Publicitate și alte recomandări video