Mugur Isărescu, despre deficitul bugetar: Îţi faci vara sanie şi iarna car. Apar alegerile, gata”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Mugur Isărescu, despre deficitul bugetar: Îţi faci vara sanie şi iarna car. Apar alegerile, gata”

GALERIE
Mugur Isarescu
  • Mugur Isarescu
- +

Problema corecţiei bugetare este spinoasă, susţine Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. „De ce este spinoasă? Pentru că o corecţie dintr-asta se face în câţiva ani buni. 

De fiecare dată, din considerente electorale, nu e numai la noi chestia asta, la noi e mai mult, ciclul electoral fiind de numai 4 ani, când se ajunge înaintea alegerilor nu mai faci niciun fel de corecţie”, a spus Isărescu, în cadrul unui eveniment legat de cartea lui Daniel Dăianu: „Economia şi Pademia. Ce urmează”.

„De câte ori n-a încercat Banca Naţională să arate cât de periculoase sunt politicile prociclice? Nici proverbul românesc nu-l respecţi: Îţi faci vara sanie şi iarna car. Apar alegerile, gata”, spune guvernatorul BNR.

• Cu Florin Georgescu ministru de finanţe şi vicepremier am ajuns la deficit extern şi la deficit bugetar nu rezonabil, ci extraordinar înainte de 2015. S-a apropiat ciclul electoral, s-a ales praful.

• S-a ales praful de tot efortul făcut între 2010 şi 2014 pentru corecţie.

„Şi un procent din PIB, pentru că trebuie să strângi cureaua, şi să vezi cine o strânge, la ce o strânge, cum se strânge este foarte greu de făcut. Mai ales dacă ai de strâns 5-6 procente din PIB şi o întinzi pe câţiva ani. Foarte bine că o întinzi, că altfel creezi o recesiune şi deficitele vor fi mai mari. Spune el (Daniel Dăianu n.r.), dar spun şi eu. Ăsta este adevărul”, a precizat Isărescu.

Se face o corecţie.

„Se pare: Hai mă, mai reduci din deficit! (ar spune unii n.r.)

- Stai, mă, ştii ce înseamnă asta? Îi ştii consecinţele? Eşti economist sau eşti visător să crezi că lucrurile se fac uşor? Nu se fac uşor.

- Păi, nu, lăsăm inflaţia...

- Stai puţin, cum să lăsăm inflaţia? Dacă lăsăm inflaţia ce face? Cine plăteşte nota? Tocmai cei săraci. Nu sunt destul de sărăciţi?

Ai o viziune asupra costurilor sociale? Poate societatea să facă aşa ceva? Credeţi că funcţionează? Dacă inflaţia creşte, credeţi că presiunea salarială nu vine imediat pe locul imediat din urmă şi anulează orice corecţie pe care o face inflaţia? Intri într-un fel de spirală. De câte ori trebuie să dăm cu capul de o asemenea chestiune?

- Lăsăm cursul şi facem corecţia deficitului extern (ar spune unele persoane n.r.)

- Zău?

- Păi ştiţi, stimulează exporturile, descurajează importurile.

- Zău? Credeţi că numai acolo e problema? Vă dau două cifre. În 2020 deficitul extern era 5% şi deficit bugetar la 9%.

Ce spune asta? Că sectorul guvernamental este cel care creează deficitul în totalitate. Înseamnă că sectorul neguvernamental e în surplus cu 4 procente. Atunci ce fac? Sper că depreciind cursul pot să stimulez surplusul neguvernamental? Că nu se împacă deficitul balanţei de plăţi cu cel al sectorului privat”.

Soluţia este corecţia bugetară, spune guvernatorul BNR.

„Corecţia bugetară nu se face uşor inclusiv datorită acestor situaţii politice, uneori de neînţeles şi a ciclului electoral”, conchide Mugur Isărescu.

SURSA: hotnews.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Drum bun, cale bătută

Nicolae GRECU

Drum bun, cale bătută

Dacă Mirel Rădoi nu poate fi întors la echipa naţională pentru probabilele meciuri de baraj, FRF poartă o mare parte de vină.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (VIII)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (VIII)

A venit acum momentul ca să dedic câteva paragrafe admirabilei lotci lipoveneşti, indisolubil legată în memoria mea afectivă de explorarea apelor Dunării, pentru pescuit sau în alte scopuri.

Câteva notiţe la final de pelerinaj

pr. Constantin STURZU

Câteva notiţe la final de pelerinaj

Într-un context atât de dificil pentru ţară, era firesc să întâmpine extrem de multe provocări şi gazdele pelerinilor Sfintei Cuvioase Parascheva.

Doctrina celor „două cetăţi”, de la medieval la modern sau de la mariaj fericit la divorţ zgomotos

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Doctrina celor „două cetăţi”, de la medieval la modern sau de la mariaj fericit la divorţ zgomotos

Sfântul Augustin (354-430) arăta că într-o societate există laolaltă, însă fără amestecare, o cetate terestră, imperfectă şi coruptă, şi o Cetate Celestă, superioară din toate punctele de vedere. Cetăţeanul trebuie să se supună rigorilor autorităţii laice până acolo unde moralitatea creştină a acestuia este încălcată. 

pulspulspuls

Iacătă şi legăturile senatoarei de Iaşi! Nu, nu cu Biserica, ci cu altcineva

Iacătă şi legăturile senatoarei de Iaşi! Nu, nu cu Biserica, ci cu altcineva

Pentru că tot a făcut Şoşoaca cinste târgului care a ales-o anul trecut senatoare, venind la hramul Sfintei şi făcând şi olecuţă de circ, am zic că nu ar strica să vă prezentăm o fotografie mai de arhivă, din colecţia rară, că ar fi multe de comentat şi, mai ales, de băgat la cap dacă vrem să ştim de unde şi de către cine ne-a fost paraşutată pe listeaceastă revelaţie politică. 

Caricatura zilei

Sochoauxă

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.