anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 05.10.2022

Mugur Isărescu, despre deficitul bugetar: Îţi faci vara sanie şi iarna car. Apar alegerile, gata”

GALERIE
Mugur Isarescu
 • Mugur Isarescu
- +

Problema corecţiei bugetare este spinoasă, susţine Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. „De ce este spinoasă? Pentru că o corecţie dintr-asta se face în câţiva ani buni. 

De fiecare dată, din considerente electorale, nu e numai la noi chestia asta, la noi e mai mult, ciclul electoral fiind de numai 4 ani, când se ajunge înaintea alegerilor nu mai faci niciun fel de corecţie”, a spus Isărescu, în cadrul unui eveniment legat de cartea lui Daniel Dăianu: „Economia şi Pademia. Ce urmează”.

„De câte ori n-a încercat Banca Naţională să arate cât de periculoase sunt politicile prociclice? Nici proverbul românesc nu-l respecţi: Îţi faci vara sanie şi iarna car. Apar alegerile, gata”, spune guvernatorul BNR.

• Cu Florin Georgescu ministru de finanţe şi vicepremier am ajuns la deficit extern şi la deficit bugetar nu rezonabil, ci extraordinar înainte de 2015. S-a apropiat ciclul electoral, s-a ales praful.

• S-a ales praful de tot efortul făcut între 2010 şi 2014 pentru corecţie.

„Şi un procent din PIB, pentru că trebuie să strângi cureaua, şi să vezi cine o strânge, la ce o strânge, cum se strânge este foarte greu de făcut. Mai ales dacă ai de strâns 5-6 procente din PIB şi o întinzi pe câţiva ani. Foarte bine că o întinzi, că altfel creezi o recesiune şi deficitele vor fi mai mari. Spune el (Daniel Dăianu n.r.), dar spun şi eu. Ăsta este adevărul”, a precizat Isărescu.

Se face o corecţie.

„Se pare: Hai mă, mai reduci din deficit! (ar spune unii n.r.)

- Stai, mă, ştii ce înseamnă asta? Îi ştii consecinţele? Eşti economist sau eşti visător să crezi că lucrurile se fac uşor? Nu se fac uşor.

- Păi, nu, lăsăm inflaţia...

- Stai puţin, cum să lăsăm inflaţia? Dacă lăsăm inflaţia ce face? Cine plăteşte nota? Tocmai cei săraci. Nu sunt destul de sărăciţi?

Ai o viziune asupra costurilor sociale? Poate societatea să facă aşa ceva? Credeţi că funcţionează? Dacă inflaţia creşte, credeţi că presiunea salarială nu vine imediat pe locul imediat din urmă şi anulează orice corecţie pe care o face inflaţia? Intri într-un fel de spirală. De câte ori trebuie să dăm cu capul de o asemenea chestiune?

- Lăsăm cursul şi facem corecţia deficitului extern (ar spune unele persoane n.r.)

- Zău?

- Păi ştiţi, stimulează exporturile, descurajează importurile.

- Zău? Credeţi că numai acolo e problema? Vă dau două cifre. În 2020 deficitul extern era 5% şi deficit bugetar la 9%.

Ce spune asta? Că sectorul guvernamental este cel care creează deficitul în totalitate. Înseamnă că sectorul neguvernamental e în surplus cu 4 procente. Atunci ce fac? Sper că depreciind cursul pot să stimulez surplusul neguvernamental? Că nu se împacă deficitul balanţei de plăţi cu cel al sectorului privat”.

Soluţia este corecţia bugetară, spune guvernatorul BNR.

„Corecţia bugetară nu se face uşor inclusiv datorită acestor situaţii politice, uneori de neînţeles şi a ciclului electoral”, conchide Mugur Isărescu.

SURSA: hotnews.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reformă care nu se va face (II)

Cătălin ONOFREI

O reformă care nu se va face (II)

Poveste cu doi înecaţi.

opinii

Mahalaua digitală

Florin CÎNTIC

Mahalaua digitală

Deşi nu prea îmi pierd timpul cu comentariile sterile de pe social media, nu încetez să mă minunez de ticăloşia, prostia delirantă şi reaua credinţă care parazitează până la sufocare opiniile articulate, chiar dacă uneori provocatoare din bula mea, ale lui Dan Alexe, Sorin Ioniţă sau Mădălin Hodor. Când scriam acest text, în urmă cu foarte mulţi ani, credeam că se va atenua în timp cotcodăceala otrăvită a smintiţilor care intervin obraznic şi contondent pe internet. După cum vedem azi, maladia s-a agravat.

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Ioan Alexandru TOFAN

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Aşadar, o lege scurtă şi clară (150 de pagini sau chiar 120 este deja prea mult), generală şi fără elanuri civilizatoare, împreună cu o responsabilitate mare acordată celor care predau şi învaţă. Nu ştiu dacă este soluţia potrivită. Dar măcar ne putem gândi la ea, ca alternativă la începuturile care nu se mai termină ale reformelor din educaţie şi la legile care vor să fie săpate în piatră cu mina de la pix.

Despre copilărie (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre copilărie (I)

Copilăria mea a coincis cu primii ani ai deschiderii „domniei” lui Ceauşescu, când se instaurase o efervescenţă în societatea românească. M-am gândit să povestesc despre perioada aceea, fiindcă este bine să nu uităm învăţămintele de atunci. 

pulspulspuls

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Astăzi vom trece în revistă câte ceva din comportamentul hormonal de vârsta aproape septuagenară a unor dezvoltatori imobiliari din târgul nostru, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.