Mugur Isărescu se așteaptă la vremuri grele: „Guvernul să facă această corecţie fiscală, dar este greu, recunoaştem”

miercuri, 15 mai 2024, 13:54
2 MIN
 Mugur Isărescu se așteaptă la vremuri grele: „Guvernul să facă această corecţie fiscală, dar este greu, recunoaştem”

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat că nu va fi uşoară corecţia fiscală şi a precizat că a participat la câteva corecţii fiscale, chiar şi în calitate de premier şi a afirmat că a atunci când a vrut să taie de la Ministerul de Interne un reprezentant al acestei instituţii l-a întrebat dacă vrea ca poliţiştii să alerge după hoţii pe biciclete sau pe jos şi că nu erau nici bani de benzină.

Mugur Isărescu a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, cât de mare crede că este riscul privind deficitul bugetar într-un an electoral şi cum vede evoluţia fiscal-bugetară inclusiv asupra inflaţiei.

„Impactul este important, este poate cel mai important impact asupra inflaţiei, dar Banca Naţională lucrează cu datele care există. Nu ne apucăm să facem proiecţii sau decizii de politică monetară în afara realităţii. De aceea suntem şi mai prudenţi când coborăm rata de politică monetară, trebuie să fim într-un fel contraciclici până la momentul în care nu creăm o recesiune, într-adevăr, nu vrem acest lucru, dar să ţinem mai strâns politica monetară. Este absolut necesar şi încurajăm pe căile pe care putem să le avem şi noi, guvernul să facă această corecţie fiscală, dar este greu, recunoaştem, într-un an şi electoral şi cu aceste discuţii nesfârşite despre cum să se facă corecţia fiscală”, a afirmat Isărescu.

El a explicat că această corecţie fiscală nu se poate face numai pe partea de cheltuieli.

”Corecţia fiscală nu va fi uşoară, nu se poate face numai pe partea de cheltuieli. În momentul în care ai venituri sub 27% şi spui numai că ponderea salariilor, bugetarilor sunt ca pondere cele mai mari din Europa, nu ai în vedere un lucru esenţial, că sunt cele mai mari pentru că 27% este cel mai mic din Europa. Deci discuţiile după mine vor fi relativ dificile. Eu am participat la corecţii fiscale de câteva ori, inclusiv în calitate de premier. Mi-aduc aminte că în anul 2000 am încercat şi eu să fac nişte corecţii fiscale, să tai de ici, de colo. Şi am văzut că mi s-au părut cam mari la Ministerul de Interne. Ia mai corectaţi puţin aici.  Şi a venit un reprezentant al Ministerului de Interne şi ne-a spus haideţi, domn’ premier, ce vreţi să facem să alergăm după  hoţi cu bicicletele sau pe jos? N-avem nici bani de benzină.  Ei cu bolid şi noi cu bicicleta. Deci atenţie mare la încercarea de a tăia numai pe partea de cheltuieli şi făcând comparaţii care nu sunt potrivite. Mai mult nu pot să spun, într-un an electoral, am spus deja multe. Am spus-o pentru că am fost şi eu premier şi ştiu cât de greu este să faci o corecţie fiscală”, a mai declarat Mugur Isărescu.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii