anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Mugur Isărescu: Ştiţi cum arată azi România? Ca o piele de leopard

GALERIE
leopard
 • leopard
- +

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat, marţi, la Constanţa, că România nu s-a dezvoltat armonios şi arată ca o piele de leopard, cu zone foarte dezvoltate, marile oraşe, dar şi cu zone de sărăcie. El spune că PIB-ul municipiului Bucureşti este comparabil cu cel al Berlinului şi al Lisabonei, iar capitala noastră împreună cu judeţul Ilfov ar putea intra în zona euro în câteva săptămâni.

Isărescu a afirmat la Universitatea ”Ovidius” din Constanţa, după ce a primit titlul de Doctor Honoris Causa, că în zona euro intri dacă eşti pregătit, iar dacă nu eşti, vei fi marginalizat.

“Zona euro nu este un loc confortabil pentru economiile cu nivel scăzut de competitivitate. Cu alte cuvinte, zona euro, spre deosebire de Uniunea Europeană ca atare, cele 28 de ţări, sperăm că rămâne şi Anglia acolo, nu constituie zona euro un club de convergenţă întrucât membrii săi actuali nu şi-au îmbunătăţit neapărat nivelul de convergenţă după adoptarea euro. (…) Zona  euro este mai degrabă o zonă de divergenţă dacă intri nepregătit. În loc să te ajute, te marginalizează. Ca într-un club select unde dacă, să zicem, nu te-ai îmbrăcat cum trebuie, eşti pus la colţ”, a precizat Isărescu.

El a mai spus că pentru România şi celelalte state din Uniunea Europeană nu se pune problema să nu adopte moneda euro, problema este când aceasta va fi adoptată.

“Procesul de adoptarea euro de către noile state membre este o chestiune de când, nu de dacă. Succesul adoptării monedei unice presupune efectuarea acesteia într-un mod adecvat. Angajamentul de a intra în zona euro este indiscutabil, noi nu avem voie, Anglia are. Anglia, când a semnat Tratatul de aderare la Uniunea Europeană a trecut: nu voi fi obligată eu, Marea Britanie, am monedă tradiţională, care a fost moneda internaţională înaintea dolarului, la cealaltă globalizare, cea de până la Primul Război Mondial, mă mai gândesc dacă euro va avea succes, eu am 100 de ani de liră sterlină, nu mă obligaţi să adopt moneda euro. Este şi unul dintre motivele pentru care au jucat acest Brexit, spun eu nefericit, dar noi nu avem această excepţie. Cu excepţia Angliei şi Danemarcei şi Suediei pentru o mică măsură, toate celelalte ţări inclusiv România, Polonia, Ungaria, la noi, nu se pune problema dacă adoptăm euro, trebuie să adoptăm, problema este când”, a explicat guvernatorul BNR.

Totuşi, spune Isărescu, aceste state nu sunt grăbite să intre în zona euro, trebuie să o facă atunci când sunt pregătite.

“Ţările ca România au această această libertate, trebuie să intraţi în zona euro, nu vă spunem când, vă spunem atâta, să intraţi pregătiţi, nu intraţi nepregătiţi că veţi avea de suferit. (…) Se respinge cu fermitate orice idee de grăbire a procesului. După cazul Greciei, Grecia într-adevăr a măsluit cifrele, asta este cu prietenii noştri, numai senzaţia că autorităţile unei ţări ca să intre în zona euro lucrează pe la datele statistice, crează o reacţie virulentă din partea Bruxellesului”, a explicat Isărescu.

El a menţionat ce se întâmplă atunci când o ţară intră în zona euro şi nu este suficient de dezvoltată şi care sunt riscurile care pot apărea.

“În momentul când apare un declin al activităţii economice, altfel eşti afectat în mai mare măsură de o eventuală recesiune, eşti în zona euro, nu mai ai control asupra cursului de schimb, nu mai poţi să foloseşti toate instrumentele politici monetare. Politica monetară e folosită pentru toată zona euro, nu mai poţi să o adaptezi la situaţia ţării, nu mai ai independenţă practic în politica monetară. Nu mai ai la dispoziţie decât ceea ce se numeşte devalorizarea internă, trebuie să reduci salarii, să închizi fabrici, să creşti şomajul”, a precizat Isărescu.

Guvernatorul BNR a spus că Bucureştiul şi Ilfovul, daca ar putea fi decupate de restul ţării, ar putea intra în zona euro în câteva săptămâni.

“Dacă cineva ar putea să decupeze Ilfovul cu Bucureştiul, l-ar plasa în zona euro în 2-3 săptămâni. Are toate condiţiile să intre în zona euro. Problema este că nu putem să-l decupăm. De la Bucureşti nu sunt decât vreo 40 de kilometri până la vestitul Las Fierbinţi, care intră mai greu în zona euro”, a mai spus guvernatorul.

Mugur Isărescu a declarat că Bucureştiul are PIB-ul comparabil cu Berlinul şi cu Lisabona, că este un oraş bogat, dar că ţara nu s-a dezvoltat armonios, şi că sunt zone de sărăcie cruntă.

“Ţara nu s-a dezvoltat armonios, este o realitate. Ştiţi că Bucureştiul are PIB-ul pe locuitor, bogăţia, cam cât Berlinul?  Şi mai înaltă decât Lisabona şi în apropierea Madridului?  E un oraş bogat. Nu trebuie să te duci la statistică. Uitaţi-vă la maşinile din Bucureşti, că sunt mai multe maşini mari decât la Roma. În mod evident, cu ochiul liber, multe maşini mari. Deci este un oraş bogat. Dar cum vă spuneam, la 100 de kilometri sunt zone de sărăcie cruntă. Nu poate să intre numai Bucureşti în zona euro. Se vor egaliza relativ preţurile, inclusiv la pâine. Pâinea la noi este în continuare, mai ales în zona rurală, de cinci şase ori mai ieftină. Nu poţi să nu te gândeşti la consecinţele sociale. (…) Ştiţi cum arată România? Arată ca o piele de leopard, cu zone foarte dezvoltate, marile oraşe şi zone de sărăcie”, a mai afirmat Isărescu.

El consideră că adoptarea monedei euro este un proiect politic în esenţă, nu numai un proiect monetar.

‘Adoptarea monedei euro nu este numai un proiect monetar. Adoptarea monedei euro este un proiect politic în esenţă. aşa cum drapelul, imnul naţional sunt simbolurile naţiunii, aşa este moneda, renunţăm la ea. Acesta nu este un simplu proiect monetar, proiectul Băncii Naţionale, nu schimbăm nişte bancnote de poliester cu bancnote de hârtie, e un proiect politic renunţăm la moneda naţională, transferăm de aici la Frankfurt toată politica monetară a ţării”, a explicat guvernatorul.

Mugur Isărescu a mai spus că este necesară întărirea independenţei BNR prin modificarea legii care guvernează activitatea acesteia.

“O importanţă deloc de neglijat o are şi instituţia Băncii Centrale, inclusiv din perspectiva independenţei acesteia. Astfel este necesară întărirea independenţei BNR prin modificarea legii care guvernează activitatea sa. Dar e important de subliniat că nu trebuie să intervină modificări de natură a eroda în vreun fel independenţa instituţiei, aşa cum ar putea să se întâmple dacă unele prevederi cuprinse în propuneri legislative recente ar fi adoptate. Deci vorbim de întărirea independenţei băncii, modificarea legii, dar în direcţia aceasta, nu în direcţia opusă cum se propune în prezent”, a mai declarat Mugur Isărescu.

El a primit, marţi, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii ”Ovidius” din Constanţa.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.