anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

Mult iubite Înaltpreasfinţite Teo Fan Fan,

GALERIE
puls
 • puls
- +

Cu cutremurată emoţie şi teamă de greşală îndrăznim a vă aduce la cunoştinţă o mirare de a noastră, capete de rând, care ne încumetăm a ieşi duminica din case ca să luăm parte la liturghia cea mare ţinută la lăcaşul egumenului Gheorghiţă de la Hadâmbu, loc plăcut vederii Domnului, care l-a învrednicit pe stareţ şi pe ucenicii lui să ridice o aşa frumuseţe cum rar s-a mai văzut pe plaiurile noastre. 

Încă de din urmă cu aproape 30 de ani am urmărit după puteri munca micii obşti monahale de acolo şi cu mare şi frumoasă aducere aminte ne închipuim acele zile în care s-au arătat lumii catapeteasma din biserica cea mică, şi ne amintim cum s-au tras cu boii mobila şi iconostasul, de din vale până în susul dealului, iar părinţeii egumenului Nicodim Gheorghiţă erau numai nişte băietani ucenici, copii de la oi, care împingeau la căruţă şi lunecau prin noroaie. Multe şi frumoase lucruri a făcut părintele acolo şi a dat dovadă de mare vrednicie pentru care numaidecât trebuie să i se aducă laude şi îmbărbătări. În răstimpul de când s-a mutat acolo, la sfatul Prea Sfinţitului Pimen, şi până acum a ridicat o aşezare care cu greu mai are egal în Moldova, doară pe la sfintele mănăstiri de la Neamţ şi Agapia, dar şi acolo parcă putirinţa a mai slăbit. Cu mulţi ani înainte, pe când la binecuvântata mânăstire a Neamţului oasele unui sfânt părinte din trecut s-au vrut la lumină, şi un duh a buhnit piatra de pe alee, de a făcut loc la aer pentru moaşte, da, încă de pe atunci biserica de acolo, ctitorie a binecredinciosului domnitor Ştefan cel Mare şi Sfânt, nu avea coperiş bun, iar apa se prelingea şi făcea mucigai pe păreţi. Iar în răstimp de 20 de ani abia de s-au strâns bani pentru coperiş, în timp ce la Hadâmbu în aiastă vreme s-o ridicat de la temelie toată agoniseala care se vede astăzi, de la biserica cea nouă, care-i pe două caturi, la casa de pelerini din faţă, dimpreună cu cea mai nouă, de peste drum, şi foişorul de vară, fără de egal în Moldova, şi locurile de mâncare şi prăznuire, precum şI cele pentru iernat dobitoace, fără să mai vorbim de parcul pentru copii, care este ca un colţ de rai şi nu altceva. Desigur că părintele Gheorghiţă şi sfetnicii săi au mai făcut şi greşale pe care degrabă le-o reparat pe măsură ce s-au găsit oamini care să i le aducă la cunoştinţă. Iar de un exemplu este cum au podit biserica veche cu marmură roşie ieftină, de s-a mirat multă lume ş-o zis că părintele face magazin înăuntru, să vândă stambă şi gumari sau cine mai ştie ce. Dar răpede s-o răzgândit după aceea şi o avut grijă la armonie şi la buna rânduială arhitecturală, de la felul în care arată coperişul, la mâna curentă şi scări, la pridvorul bisericii, de parcă totul este făcut de o singură mână şi aia este mişcată de puterea Domnului.

Înalt PreaSfinţite Teo Fan Fan, de aceea te rugăm să sui în maşină şi să mergi până acolo, să te uiţi dinspre la deal, de pe unde are casă Valer Dorneanu, preşedintele Curţii Constituţionale, apoi dinspre partea de răsarit, de cum vii la închinăciune, şi apoi dinspre vale, de la locul dobitoacelor cele mici, ponei şi lame, şi să vezi dacă nu cumva clopotniţa care se face acum nu-i mai mare decât biserica, şi dacă nu cumva este nelalocul ei de întinsă şi tărtănoasă, aşa că, de la depărtare nu mai ştii care-i biserică şi care-i loc de tras clopotul şi te întrebi de ce trebuie o aşa de mare hardughie pentru un loc din care să se tragă harângul laolată cu tălăngile cele mai mici. Iară de greşim noi, să ne ierţi, părinte, că nu am vrut răul nimănui, ci numaidecât binele turmei pe care o ai în pază, în veacul vecilor, amin!

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (II)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (II)

Este mult mai greu să articulezi, astăzi, o doctrină a îngrădirii, când ţintele ei sunt regimuri cu care nu demult Occidentul stătea - iar în anumite domenii, încă mai stă - la aceeaşi masă, tratându-le drept actori legitimi.

opinii

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

Caua şi politicaua

Radu PĂRPĂUȚĂ

Caua şi politicaua

Jivină fantastică caua/ e rudă cu bau-baua/ şi politicaua:/ sperie copiii: ai!/ fac pipi în pat: vai!/ Şi vrabia-i pui,/ dar dracul ştie de când îi,/ zice o zicală/ naţională./ 

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Alex VASILIU

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Siguranţă, sensibilitate, putere de adaptare, vecinătate netulburată a maturităţii. Sunt impresiile stabile de care am avut parte la primele audiţii ale pianistei Alexandra Dăriescu.

pulspulspuls

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Multă lume ne-a tot întrebat în ultimele zile cum se face de declaraţiile liderului liberal de la Iaşi, dipotatul Muraru, legate de rotaţia premierilor între PSD şi PNL, au fost aşa de preluate şi mediatizate de tătă presa naţională, asta în timp ce până atunci dipotatul şi-n limbă dacă stătea nu relata nimeni nimicuţa despre el. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.