Multă gargară. Cea mai săracă şedinţă a consilierilor judeţeni a durat un timp record
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 16.04.2021

Multă gargară. Cea mai săracă şedinţă a consilierilor judeţeni a durat un timp record

GALERIE
CJ
  • CJ
- +

Gargară multă şi bătutul apei în piuă din belşug: întrunirea de ieri a Consiliului Judeţean a fost un noian de schimburi de replici înaintea unor voturi cu rezultat pe care îl ştia toată lumea.

Şedinţa de ieri a consilierilor judeţeni, una dintre cele mai sărace în proiecte (30, dintre care au mai rămas „în cursă“ 28), a avut o durată record: patru ore. Ordinea de zi a fost întoarsă pe toate părţile după ce, cu o zi înainte, opoziţia (PNL şi PMP) pără­sise discuţiile din comisiile reunite la pro­iectul de hotărâre nr. 26. Acesta pro­punea schimbarea conducerii conducerii Şcolii Populare de Arte „Titel Popovici“, unde directorul este subiectul unei anchete a procurorilor. Tot spre deosebire de în­trunirile precedente, majoritatea PSD-ALDE s-a prezentat cu toţi consilierii (16 plus 3), hotărâtă să treacă toate proiectele, ceea ce s-a şi întâmplat. Cu excepţia celor două propuneri, 26 şi 27, care se bazau pe un articol din Codul Muncii declarat neconstituţional. Chiar şi aşa, a fost nevoie de mai bine de jumătate de oră pentru ca ordinea de zi să fie adoptată.

Mircea Ma­nolache a fost în vervă, marcând mai multe puncte. Primul a fost comparaţia dintre directorul instituţiei de învăţământ menţio­nate şi preşedintele CJ.

„Sunt convins că, în luna octombrie, ne vom lovi de două proiecte cu privire la faptul că atât dl. vicepreşedinte Chirilă, cât şi dv., aveţi un dosar, respectiv o plângere la DNA. Eu cred că şi dumneavoastră sunteţi în aceeaşi situaţie“, a spus liderul UNPR Iaşi.

După mai multe luări de cuvânt ferme, inclusiv din partea colegilor de la PSD, Maricel Popa a cedat şi a supus la vot eli­minarea celor două proiecte legate de Şcoala Populară de Arte.

Drumuri - Consilierii s-au „împiedicat“ apoi de propunerea contractării unui credit de angajament în valoare de aproa­pe 110 milioane de lei pentru asfaltarea a 198 km de drum judeţean. Preşedintele CJ a adăugat amendamentul care comple­tează lucrările cu podeţe, şanţuri, parapeţi şi marcaje, iar Alin Aivănoaei a cerut ca lista de drumuri să fie discutată în prealabil de li­derii grupurilor politice din CJ. Şi aici dis­cuţiile s-au prelungit, pentru ca, până la urmă, proiectul să treacă cu vor unanim.

Centrul de Excelenţă - Ceva mai târziu, propunerea de „iniţiere a demersurilor în vederea participării Judeţului Iaşi - Consiliul Judeţean Iaşi în calitate de par­tener privilegiat alături de ISJ în iniţiativa de sprijinire a participării elevilor supradotaţi de pe raza Judeţului Iaşi la activităţile Centrului de Excelenţă Iaşi“ s-a dovedit la fel de complicată ca şi titlul. Mircea Ma­nolache a făcut observaţia că actualul centru a fost înfiinţat cu cinci ani în urmă prin ordin al ministrului Educaţiei şi că nu CJ poate decide înfiinţarea altuia. După dis­cuţii prelungite, şi acest proiect a trecut, fără să se mai precizeze unde ar urma să funcţioneze „noul“ centru. Sorin Afloarei, de la liberali, a fost singurul care a spus pe şleau că totul porneşte de la conflictul dintre ISJ şi Primărie.

Aeroportul - În final, a fost adoptat şi Planul de administrare al Aeroportului, prezentat în aceeaşi formă ca la şedinţa de luna trecută - când a fost scos de pe ordinea de zi pe motivul lacunelor invocate de consilierii PNL şi PMP şi în lipsa mai multor membri ai coaliţiei majoritare. De data aceasta, corecturile au fost făcute ad-hoc, iar proiectul a trecut doar cu voturile celor de la PSD, ALDE şi UNPR. Consilierii PMP s-au abţinut, iar cei ai PNL nu au participat la vot. Preşedintele CA al Aero­portului a anunţat că, la şedinţa următoare a CJ, va prezenta un „raport cu neconformităţi“ constatate la aerogară începând cu 2013.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Radu POPESCU

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Dacă trăieşti în Republica Moldova şi afli că brusc se înfiinţează noi partide politice, atunci aceasta înseamnă - cu siguranţă - că ţara se pregăteşte de alegeri anticipate, chiar dacă nu toţi jucătorii politici ai momentului şi-o asumă. 

Filmuletul zilei

opinii

Un cuplu problematic

Alexandru CĂLINESCU

Un cuplu problematic

Acest delir aminteşte de campaniile frecvente în regimurile totalitare, când indezirabilii erau striviţi sub avalanşa de acuzaţii extrem de grave, ce puteau atrage condamnarea la moarte. Acum avem de-a face cu un exemplu de terorism intelectual, a cărui malignitate nu trebuie însă subestimată.

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

George PLEȘU

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

Acoperită de tăcerea asurzitoare a celei mai mari părţi din mediul universitar şi academic ieşean, agenda personală a managerului Ateneului a ajuns să ţină loc de politici culturale la Iaşi. Cu un primar aflat - la propriu - într-o permanentă goană după imagine, oportunitatea de a mai poza în faţa unui bust s-a dovedit o tentaţie irezistibilă. 

Cui prodest?

Nicolae CREŢU

Cui prodest?

Deşi eram hotărât să nu mai scriu decât poate cândva fi să se termine odată cu ea, pe o temă atât de bătătorită şi deprimantă, gândul iniţial fusese (dar nu neapărat ca titlu): cui prodest… pandemia? 

pulspulspuls

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Să rezolvăm mai întâi, vineri fiind şi aşteptând cu toţii uichendul, o chestiune administrativă peste care s-a trecut fără nicio observaţie săptămâna asta, fie ea laudativă sau critică. 

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.