anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 01.07.2022

Multe crize globale din prezent sunt urmările deciziilor greşite din trecut

GALERIE
crize globale Foto vyanks.com
 • crize globale Foto vyanks.com
- +

Multe dintre crizele globale din prezent sunt urmările deciziilor greşite din trecut, de la încheierea unor conflicte anterioare, apreciază analistul Jeffrey Sachs, care a consiliat guvernele polonez şi rus la sfârşitul Războiului Rece, relatează BBC News Online.

Anul 2014 a fost anul unor aniversări geopolitice importante: s-au împlinit 100 de ani de la declanşarea Primului Război Mondial, un eveniment care a conturat mai mult decât oricare altul istoria mondială în ultimul secol. De asemenea, s-au împlinit 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, capitolul care a deschis calea destrămării imperiului sovietic şi a încheierii Războiului Rece.

Primul Război Mondial şi căderea Zidului Berlinului continuă să contureze realităţile din prezent. Războaiele din Siria şi Irak sunt moştenirea încheierii Primului Război Mondial, iar evenimentele dramatice din Ucraina se dezvoltă în umbra celor din 1989.

Jeffrey Sachs este unul dintre cei mai mari economişti din lume, printre guvernele pe care le-a consiliat fiind şi cele ale Poloniei şi Rusiei la sfârşitul Războiului Rece. În această calitate, el a promovat un tip de asistenţă internaţională despre care credea că va fi vitală pentru ca Polonia să realizeze o tranziţie paşnică şi de succes la un regim democratic post-comunist.

Sachs a făcut apel la SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania să acorde asistenţă Poloniei, pentru a ajuta la construirea unei Europe puternice şi unite. El a reuşit să convingă SUA în decurs de o zi să acorde un ajutor de un miliard de dolari Poloniei pentru stabilizarea monedei. A durat apoi aproximativ un an să convingă Casa Albă să sprijine anularea datoriei Poloniei, dar şi acest demers a avut succes.

Ulterior, Polonia a adoptat reforme puternice, bazate pe recomandările lui Sachs, iar SUA şi Europa au sprijinit aceste măsuri prin ajutoare generoase. Economia Poloniei a început să crească, iar după 15 ani ţara a devenit membră a Uniunii Europene.

Însă povestea de succes a Poloniei nu s-a repetat şi în Rusia, în acest caz fiind vorba despre un eşec al Occidentului, iar consecinţele se simt şi în prezent. În 1990 şi 1991, guvernul lui Mihail Gorbaciov, văzând rezultatele pozitive din Polonia, i-a cerut ajutorul lui Sachs pentru reforme economice. Gorbaciov a încercat să obţină sprijin financiar din Occident, însă eforturile nu au avut succes. Demersurile lui Boris Elţîn în acest sens au rămas de asemenea fără rezultat. În final, criza financiară din Rusia a sufocat eforturile în vederea reformei şi normalităţii.

"Au trecut 20 de ani până am înţeles ce s-a întâmplat în 1991. De ce s-au purtat SUA cu atâta înţelepciune şi viziune în Polonia, dar au acţionat cu atâta neglijenţă crudă în cazul Rusiei", scrie Jeffrey Sachs. Occidentul a ajutat Polonia financiar şi diplomatic pentru că Polonia avea să devină parte a NATO şi merita să fie ajutată. Rusia, în schimb, era considerată de liderii americani un inamic învins care merita să fie zdrobit, nu ajutat, apreciază analistul. (Mediafax)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cioloş a văzut prea mult la filme

Cosmin PAȘCA

Cioloş a văzut prea mult la filme

Sunt cel mult trei scenarii posibile. 1. REPER devine o unealtă a USL, asumată ca atare printr-o politică transparentă de alianţe, prin care se dizolvă treptat relevanţa USR. Adică ne întoarcem la un fel de FSN, adică, ani pierduţi. 2. După alegerile din 2024, dacă nu accede în Parlament, REPER devine un forum de dezbateri şi se pierde în anonimat. Adică un fel de GDS, adică, ani pierduţi. 3. După alegerile din 2024, dacă intră în Parlament, REPER devine în mod natural un aliat al USR, se propune chiar de o fuziune. Adică un fel de PLUS, adică, ani pierduţi.

opinii

Expatriaţii

Codrin Liviu CUȚITARU

Expatriaţii

Hemon este un prozator de mare forţă care, pe lângă indiscutabilul talent literar, deţine şi un bagaj cultural, psiho-emoţional mai corect spus, excepţional. Privit în sine, acesta se dovedeşte capabil, de unul singur, mai ales în condiţiile vieţii autorului într-o civilizaţie străină, să deschidă calea către capodoperă.

Despre contagiunea financiară

Alin ANDRIEȘ

Despre contagiunea financiară

După criza financiară globală, înţelegerea fenomenului de contagiune la nivelul instituţiilor financiare a devenit o prioritate pentru factorii de decizie în vederea creşterii stabilităţii financiare, cu scopul de a reduce efectele crizelor financiare viitoare sau chiar de a le preveni. 

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

pulspulspuls

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

Deşi am văzut că mai toată lumea în sutane din târg cam mimează nepăsarea vizavi de declaraţiile şefului Cejeului bucovinean Flutur referitoare la crearea unei mitropolii a Bucovinei, adicătelea cum ar veni la Iaşi să rămânem doar cu cea a Moldovei, în realitate auzim pe căi neoficiale că agitaţia este maximă, iar acele declaraţii chiar au creat îngrijorare la Palatul Metropolitan din Iaşi. 

Caricatura zilei

Orban contemplând cariera meteorică a lui Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.