Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Multe infectări la nivel naţional, puţine la Iaşi. Câte paturi libere mai sunt acum

GALERIE
Carmen-Dorobat
  • Carmen-Dorobat
- +

În judeţ au fost, ieri, anunţate 6 cazuri, sub media de 10 cazuri din ultimele zile.

Zi de vârf, ieri, în statistica privind numărul de infectări cu noul coronavirus. 238 de cazuri s-au înregistrat la nivel naţional, cu mult peste media ultimei săptămâni. La Iaşi, în schimb, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică doar 6 ieşeni au fost diagnosticaţi cu COVID în ultimele 24 de ore.

La Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva, principala unitate medicală dedicată strict pe această patologie, ieri, mai erau 15 paturi libere la confirmaţi şi patru la Terapie Intensivă. De la începutul pandemiei şi până acum, mai exact de la 15 martie, la unitatea medicală au fost internaţi peste 1.100 de pacienţi, dintre care peste 600 au fost confirmaţi cu infecţia cu SARS CoV2. Rata de vindecare a fost de 70%, iar mortalitatea de 6,4%. Totuşi, unitatea medicală, înainte de declanşarea pandemiei trata toate patologiiile de natură infecţionistă. Odată devenit spital COVID, toţi ceilalţi pacienţi au fost direcţionaţi către celelalte spitale.

„Cei cu infecţii ale aparatului renal au mers la Spitalul Parhon, cei cu infecţii ale sistemului neurologic, cum ar fi meningitele, au mers la Spitalul de Neurochirurgie şi aşa mai departe. Noi nu am mai avut cum să internăm şi alte patologii infecţioniste“, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

O problemă sunt pacienţii cu HIV sau cei cu hepatita C sau B. În cazul primei categorii, la Spitalul de Boli Infecţioase nu s-au realizat decât consultaţii de zi.

„Am realizat peste 600 de foi de zi pentru cei cu HIV. Pe cei 342 de ieşeni cu HIV am reuşit, spun eu, să-i consultăm lunar în această perioadă. Dar în evidenţele spitalului sunt 1.543 de persoane cu această boală şi care provin din toate judeţele Moldovei. Evaluarea lor trebuie făcută cel puţin la trei luni şi apoi la şase luni. Au fost două sau trei cazuri grave în această perioadă pe care le-am internat în rezerve separate de sectoarele COVID. Ei nu aveau infecţie cu SARS CoV2“, a spus Carmen Dorobăţ.

Ieri, Coaliţia Oragani­zaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice a reclamat la Avocatul Poporului încălcarea dreptului paci­en­ţilor, făcând referire că în continuare se inter­nează doar urgenţele medicale. Mulţi dintre pacien­ţii cronici nu mai au cum să se trateze în spitalele unde mergeau înainte, pen­tru că acestea au devenit spitale COVID, cum este şi cazul Spita­lului de Boli Infecţioase.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri