anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 15.07.2020

Munca din laboratorul de microbiologie moleculară de la UMF Iași, unde se fac peste 1.000 de teste COVID-19 pe săptămână

GALERIE
laborator UMF Iasi
  • laborator UMF Iasi
- +

Începutul pandemiei de SARS-COV 2 a prins Iașul într-o situație îngrijorătoare în ceea ce privește capacitatea de a testa pentru a depista prezența noului coronavirus.

Singurul centru care efectua teste din toată Moldova era la Iași, la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”, cu un singur specialist în biologie moleculară care lucra 24/24 pe un aparat Real Time PCR.

Cum la momentul respectiv Spitalul de Boli Infecțioase nu avea și un extractor automat ARN/ADN, pentru a automatiza cât de cât procesul, și totul se făcea manual, la Iași puteau fi efectuate maximum 50 de teste pe zi. La finalul lunii martie, când a fost criza de la Suceava, veneau la Iași, la singurul punct de testare, până la 500 de probe prelevate pe zi pentru a putea fi testate, și lucrurile părea că intră într-un blocaj complet.

O parte din situație s-a degrevat atunci când Institutul Regional de Oncologie și-a pus la dispoziție laboratorul pentru astfel de analize, putând efectua până la 150 de teste pe zi, iar, din donații, la Spitalul de Boli Infecțioase a ajuns un extractor automat și altă aparatură performantă cu care s-au putut face până la 100 de teste pe zi și în incinta unității medicale.

Dar momentul care a pus cu adevărat Iașul pe harta testării naționale a fost inaugurarea de la începutul lunii aprilie a unui laborator de biologie moleculară la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) din Iași, cu o capacitate de maximum 400 de teste pe zi, cu o echipă care a început să lucreze la laborator de îndată ce și-a dat seama că nevoia pentru testare va fi una foarte mare.

Rectorul universității, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, a declarat că au fost discuții în universitate despre posibilitatea de a face acest laborator și munca a fost făcută alături de prorectorul prof. univ. dr. Radu Iliescu și conf. univ. dr. Bogdan Tamba, directorul Centrului Avansat de Cercetare-Dezvoltare în Medicină Experimentală (CEMEX).

Astfel, la parterul centrului de aproape 5 milioane de euro (realizat printr-un proiect european) al UMF au fost create circuitele necesare și au fost aduse două aparate Real-Time PCR din universitate, iar echipa a început să fie închegată.

Tipul de circuite realizate, nivelul de securizare de la intrarea probelor în clădirea principală a laboratorului, au făcut ca acesta să aibă unul dintre cele mai înalte standarde de securitate existente – BioSafety 3, fiind unul dintre cele mai ridicate din țară în rândul laboratoarelor fac teste pentru depistarea SARS-COV 2.

Un Ferrari pe circuit

Acestui proiect sunt dedicați zece oameni, cinci dintre ei cu doctorat făcut în laborator, un profesor universitar și patru studenți voluntari.

Din echipă fac parte cercetătorii Gianina Dodi, Cosmin Teodor Mihai, Mitică Ciorpac, șef lucrări Roxana Popescu, asist. dr. bioinginer Florina Cojocaru Ivan, prof. univ. dr. Liliana Foia și studenții Ștefan Gabriel Butnărica, Cezar Cătălin Caratașu, Bianca Elena Crețu și Antoanela Maria Pasăre.

„Este un laborator nou-nouț, cu alt flux, cu alte reguli, cu alte proceduri. Asta înseamnă că membrii echipei trebuie să se cunoască între ei, să se armonizeze, trebuie să învețe să deprindă regulile și procedurile de lucru. Exact ca la automobile.

Chiar dacă ai permis de conducere, una e să conduci un Ferrari, alta să conduci un Renault, și alta să conduci un tractor. Și dacă te duci cu un Ferrari pe circuit – cum am făcut noi, totul trebuie să fie la maximum, nu la suficient, pentru că vorbim despre un agent patogen extrem de periculos”, a precizat conf. dr. Bogdan Tamba, directorul CEMEX.

Astfel, după 12 – 14 ore pe zi petrecute împreună în laborator, relațiile dintre membrii echipei au trecut de etapa de colegialitate, fiind acum relații strânse de prietenie.

Autorizația de funcționare a laboratorului nou înființat a venit pe 8 aprilie, iar reprezentanții CEMEX susțin că la început exista o oarecare reticență din partea spitalelor în a solicita efectuarea testărilor.

În prima săptămână s-au făcut aproximativ 40 de probe, în a doua au fost 300, iar treptat s-a ajuns și la 1.000 de testări săptămânal, încrederea între funrizorii probelor și între cei care le interpretează fiind una câștigată treptat. Așa au ajuns ca în Vinerea Mare, de Paște, membrii echipei să fie în laborator și nu alături de familiile lor.

„Au luat lumină de la CEMEX, la propriu și la figurat”, își amintește conf. univ. dr. Bogdan Tamba. Atunci au primit câteva sute de probe de la Suceava de la Centrul de reabilitare psihiatrică unde erau sute de îmbolnăviri.

„Au terminat la 5 jumătate dimineața, apoi a intrat următoarea tură, care a terminat duminică la 12 noaptea. Ei nu au avut Paște”, a precizat și prof. univ. dr. Radu Iliescu, prorector al UMF Iași.

Fiind vorba despre o echipă tânără și entuziastă, după cum o numește directorul CEMEX, atunci când intră în laborator aceștia uită de cât de repede trece timpul și se dedică 100% întregului proces. „Cea mai sensibilă este zona de extracție, unde se lucrează cu virus viu și unde sunt acele echipamente foarte sofisticate de protecție. Acolo literalmente nu bei apă, nu poți decât să respiri, atât.

Dacă vrei să bei apă sau să mergi la toaletă, îți trebuie jumătate de oră să te dezechipezi și jumătate de oră să te speli, timp în care toți ceilalți te așteaptă, toată lumea stă după tine. Mai bine mănânci și bei apă dimineață, la 7 și la ora 13 – 14 să termini ce ai început. Acum lucrăm pe două ture, s-a echilibrat și programul de lucru, adică eu insist și îmi doresc să nu stea mai mult de zece ore maxim”, a explicat directorul CEMEX.

Așa au ajuns într-un weekend să contribuie la salvarea a două vieți, Centrul Regional de Transplant Renal din Iași având nevoie de testări rapide înaintea realizării unor transplanturi renale.

Deși apelul din partea prof. univ. dr. Adrian Covic, coordonatorul Centrului de Transplant, a venit în miez de noapte, echipa a fost acolo.

„Cu strângere de inimă, am trimis un mesaj pe grupul nostru de Whatsapp: «Dragi colegi, trebuie să facem trei probe, dar contribuim la salvarea a două vieți.” Sâmbătă dimineața, la 3.00, au ieșit primele rezultate. Duminică, la fel, a mai apărut un donator de rinichi și, la fel, am făcut probe la 22.00, iar la 3 dimineața am avut rezultatele”, a precizat conf. univ. dr. Bogdan Tamba, directorul CEMEX

Voluntariat în laborator

Cei patru studenți de la UMF Iași care fac voluntariat în echipa de la CEMEX, deși nu intră în laborator și lucrează la toată documentația aferentă probelor, au un rol esențial în tot acest proces.

„Rolul lor s-a dovedit absolut fundamental, pentru că felul în care vin probele – în așa fel încât ele să fie ordonate și executată analiza, este complet haotic. Nicio zi nu seamănă cu alta. Degeaba faci protocoale în momentul în care pe tuburi este scris cu pixul un nume pe care nu-l poți înțelege.

Și atunci ei se uită în hârtii, caută, identifică, fac tabele. Studenții și-au făcut treaba impecabil și fără ei cei din laborator nu pot să facă nimic.

Organizarea fluxului este fundamentală, pentru că nu vorbim de două probe, vorbim de sute. Identificarea, clasificarea, trierea, concordanța cu rezultatele, comunicarea rezultatelor este la fel de important ca efectuarea testelor în sine. Acești studenți lucrează exact la fel de mult ca și ceilalți”, a explicat prorectorul Radu Iliescu.

Citiți articolul integral pe https://presshub.ro/achizitia-aparatelor-de-depistare-a-covid-19-o-cursa-a-balbelor-cu-parfum-electoral-109352/

Despre redacția informală #CovRoMd Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea). La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alegeri în Europa

Lucian DÎRDALA

Alegeri în Europa

În ultimele săptămâni am avut ocazia să ne reacomodăm cu procesele electorale, în câteva state-membre ale Uniunii Europene. Este vorba de cel de-al doilea tur al alegerilor locale din Franţa, scrutinul parlamentar din Croaţia, turul decisiv de la prezidenţialele poloneze şi, în fine, votul pentru legislativele regionale din Galicia şi Ţara Bascilor (Spania).

Filmuletul zilei

opinii

Cultura de supermarket

Florin CÎNTIC

Cultura de supermarket

Tsunamiul de RIP1-uri care a invadat Facebookul odată cu trecerea în veşnicie a talentatului şi prolificului compozitor de muzică de film, Ennio Morricone, mi-a readus în minte graniţa fragilă care separă arta autentică de entertainment.

Instant (II)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Instant (II)

Pe fereastră aud slujba de la biserică. Preotul se roagă pentru poporul român. Foarte bine. Dar se roagă separat şi pentru „conducătorii noştri”, pentru „mai marii oraşelor şi satelor”. Oare de ce? Înţeleg, aşa e protocolul. Dar protocolul e prost, de urzeală bizantină.

Precariatul

Ioan MILICĂ

Precariatul

Din categoria cuvintelor aflate în uz fără a fi prinse în dicţionarele limbii române actuale, vă  invit să ne oprim asupra unui neologism plastic şi sugestiv pentru vremurile în care trăim: precariat. 

pulspulspuls

Vă mai amintiţi de ce spunea Drac Nea despre Peni Hill şi SIE? Iaca un şpil!

Vă mai amintiţi de ce spunea Drac Nea despre Peni Hill şi SIE? Iaca un şpil!

Caricatura zilei

Test Covid Grecia

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.