Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Municipalitatea a stabilit reguli noi pentru fiecare piaţă, târg, bazar şi talcioc din Iași

GALERIE
piata
  • piata
- +

Pieţele agroalimentare vor avea un regulament de funcţionare şi organizare după ce ani la rândul au funcţionat în baza unor norme neclare. Municipalitatea a stabilit reguli pentru fiecare piaţă, târg, bazar şi talcioc. Regula­mentul vizează tipul de mărfuri comercializate, planul locului, prezentarea ansamlului şi a platoului, serviciile prestate utilizatorilor, precum şi drepturile şi obligaţiile utilizatorilor şi ale administratorilor. 

De exemplu, în cazul pieţei Nicolina sunt stabilite trei sectoare destinate desfacerii produselor. În 182 de tarabe, producătorii vor putea să-şi comercializeze legumele şi fructele, în timp ce agenţii economici cu acelaşi tip de mărfuri vor avea la dispoziţie 44 de tarabe. Totodată, 28 tarabe sunt destinate produselor lactate, fiind disponibile şi 10 vitrine frigorifice. De asemenea, în cazul boxelor pentru mărfuri cu volum mare, şase vor fi pentru producători agricoli, iar cinci pentru agenţi economici. 

Nu în ultimul rând, în Piaţa Nicolina au fost stabilite 13 locuri de vânzare de flori. Primăria a întocmit regulamente asemănătoare pentru pieţele CUG, Alexandru cel Bun, Indepen­denţei, Hala Centrală, Dacia, Păcurari, Tătăraşi Sud şi Podul de Piatră, Bazar, Talcioc, Târgul de maşini şi Târgul de cherestea. În ultimul an, adoptarea acestor regulamente a fost cerută insistent de consilierul local Etienne Ignat (PNL). „De 7 ani, EcoPiaţa a fost incapabilă să aibă un regulament aşa cum prevede legea. Executivul Primăriei a avut nevoie de un an să aducă în plenul CL acest regulament, deşi am atras atenţia în nenumărate intervenţii“, a comentat ieri consilierul liberal. El a adăugat că mai multe propuneri pe care el însuşi le-a formulat au fost incluse în regulamente. 

Schimbări şi de tarife practicate în pieţe

Odată cu adoptarea regulamentului, mâine în şedinţa Consiliului Local (CL) va fi supus dezbaterii şi un proiect ce vizează creşterea tarifelor. Taxele nu au mai fost majorate din 2013 şi, în unele cazuri, vor fi dublate. De exemplu, tariful pentru desfacere la produsele alimentare direct din autovehicule cu o capacitate de peste 10.000 kg de marfă va creşte de la 150 lei/zi/autovehicul la 300 lei/zi. Un alt exemplu vizează materialele lemnoase din târguri (che­restea de la 14 lei/mc la 30 lei/mc şi căpriori răşinoase de la 10 lei/mc la 20 lei/mc). Pentru comercializarea produselor în Bazar, tariful rămâne la nivelul aprobat în 2013 (50 lei/mp/lună). Tariful se dublează şi în cazul ocupării locurilor de parcare (2 lei/zi şi 100 lei/lună). O creştere semnificativă, de 50%, este prevăzută şi în cazul tarifului pentru rezervare tarabă sau loc de vânzare de maximum 5 mp (de la 100 lei/lună la 150 lei/lună). În cazul altor taxe practicate la nivelul pieţelor şi târgurilor, creşterile sunt de minimum 20%. La Hotelul Municipal, tarifele vor rămâne la nivelul actual. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri