Municipiul Iaşi se menţine la o incidenţă de peste 3,5 la mie. Peste 23.000 de cazuri de COVID, în oraş, de la începutul pandemiei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

duminica, 09.05.2021

Municipiul Iaşi se menţine la o incidenţă de peste 3,5 la mie. Peste 23.000 de cazuri de COVID, în oraş, de la începutul pandemiei

GALERIE
rata, incidenta, covid, iasi
  • rata, incidenta, covid, iasi
- +

Evoluţia bolii infecţioase Covid-19 în municipiul Iaşi este relativ constantă în ultima lună. Numărul de cazuri active se menţine la un prag similar cu cel înregistrat la mijlocul lunii februarie. Comparativ cu numărul maxim raportat pentru un interval de 24 de ore, din acest an, ieri erau raportate 2.862 de cazuri active, o scădere de 44%: vârful din acest an, de până acum, a fost pe 10 ianuarie, când autorităţile au comunicat 5.147 de cazuri active.

 

Rata de incidenţă în municipiu este 3,59

O tendinţă de creştere a cazurilor de îmbolnăvire s-a manifestat la mijlocul lunii martie, dar aceasta a fost "temperată" spre sfârşitul lunii, iar, de circa opt zile, numărul de cazuri active scade zilnic. Acest lucru se datorează şi faptul că cei care se vindecă de boală sunt într-un număr mai mare: de exemplu, în ultimele două săptămâni, s-au vindecat de Covid-19 cu 40% mai mulţi pacienţi faţă de precedentele 14 zile, conform datelor prelucrate de "Ziarul de Iaşi" în baza raportărilor oficiale ale autorităţilor în cazul municipiului Iaşi. În acelaşi timp, ne aflăm în plină campanie de vaccinare, iar pe listele de aşteptare la fluxurile de vaccinare sunt înscrise aproape 30.000 de persoane (la nivelul întregului judeţ), conform platformei vaccin.live.

Ultima rată de infectare comunicată de autorităţi arată că municipiul Iaşi se află în continuare sub pragul de 4 cazuri la o mie de locuitori, prag de la care sunt impuse noi restricţii. În prezent, rata de incidenţă este de 3,59, în scădere faţă de săptămâna trecută, dar trebuie avut în vedere faptul că, de regulă, în weekend-uri sunt făcute mai puţine teste decât în zilele lucrătoare. În ultimele 14 zile a fost înregistrată o medie de 98 de cazuri noi/zi, cu 3% mai puţin faţă de perioada similară anterioară. Totuşi, de la începutul acestui an, media zilnică este de 74 de cazuri noi raportate, ceea ce arată că, în continuare, numărul de cazuri în municipiu este unul ridicat. Datele comunicate de autorităţi arată un număr total de 23.074 de cazuri în municipiul Iaşi, de la începutul pandemiei, în condiţiile în care 19.812 de persoane au fost declarate vindecate, iar alte 400 au decedat.

Cum arată situaţia în judeţ: 11 localităţi sunt în scenariul roşu

Modul de râspândire a bolii infecţioase menţine scenariul roşu în 11 localităţi (oraşe şi comune) din judeţ: Iaşi, Hârlău, Aroneanu, Bârnova, Cristeşti, Holboca, Miroslava, Oţeleni, Rediu, Roşcani şi Valea Lupului. Cea mai mare rată de infectare este în Rediu (8,86), urmată de Roşcani (7,02). La raportarea de ieri, de la amiază, judeţul Iaşi se afla pe locul 14 în ţară după numărul de noi cazuri înregistrate: 90, în condiţiile în care mai bine de jumătate provin din municipiul reşedinţă de judeţ. În ceea ce priveşte numărul de teste, judeţul Iaşi ocupă în continuare locul 4 la nivel naţional, după Bucureşti, Timiş şi Cluj. De exemplu, în luna martie 2021, au fost efectuate la Iaşi circa 1.200 de teste zilnice (inclusiv rapide). În Cluj se fac cu aproximativ 19% mai multe teste, iar în Timiş, cu aproape 35%, în comparaţie cu Iaşul. De la începutul pandemiei, în judeţul Iaşi au fost înregistrate circa 40.000 de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.