Totul va putea fi văzut. Iaşul, supravegheat stradă cu stradă, de o mie de camere video
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 18.09.2021

Un proiect ambiţios, dar să nu „funcţioneze“ ca managementul traficului

Totul va putea fi văzut. Iaşul, supravegheat stradă cu stradă, de o mie de camere video

GALERIE
camere video
  • camere video
- +

Cu 50 de milioane de lei vor mai fi instalate încă 866 de camera. Vor fi supravegheate şcolile, parcurile, locurile de agrement şi străzile.

Iaşul va avea unul dintre cele mai mari şi moderne sisteme stradale de supraveghere video din ţară. Pe lângă cele 120 de camere care sunt montate în prezent pe raza oraşului, municipalitatea are în plan instalarea a încă 866 de astfel de aparate în nu mai puţin de 333 de amplasamente, iar costurile nu sunt deloc de neglijat: peste 50 milioane lei (inclusiv TVA). Sistemul va cuprinde camere video în parcuri, esplanade şi alte spaţii publice, intrările şi ieşirile din municipiu, zone pietonale, în lungul străzilor şi instituţii de învăţământ. Pe lista Primăriei se află amplasamente din toate cartierele ieşene. Potrivit indicatorilor tehnico-economici, care vor fi aprobaţi astăzi în Consiliul Local (CL), cei mai mulţi bani vor fi cheltuiţi pentru instalarea camerelor pe străzi (21,8 milioane lei) şi în jurul unităţilor de învăţământ (13,2 milioane lei).

Citeste si: Big Brother pe străzile Iaşului. Primăria va cumpăra camere video de 55 milioane de lei

Alţi 8,6 milioane lei ar urma să fie cheltuiţi pentru realizarea infrastructurii de supraveghere pe spaţiile pietonale, în timp 7,7 milioane lei va costa amenajarea centrului de tele-supraveghere. Sistemul va cuprinde echipamente IT (servere, monitoare LCD, staţii de lucru şi înregistratoare video de reţea), reţele de comunicaţii şi un container tehnologic modern, în timp ce camerele video vor fi montate în special pe stâlpii de iluminat public existenţi. Înregistrările sistemului vor putea fi folosite inclusiv ca mijloc de probaţiune.

Unde vor fi montate cele mai multe camere

Cel mai mare număr de camere video este prevăzut pentru zona de agrement Ciric. În total, vor fi 56 de aparate de supraveghe montate la terenul multifuncţional, piscină, insulă, baraj, telescaun şi parcări. Urmează parcul Copou (26 camere), Parcul Expoziţiei (20 camere), esplanada Piaţa Voievozilor (18 camere), esplanada Nicolina (16 camere), parcul Podul Roş (16 camere), parcul Junimea (16 camere), Ştrand (14 camere) şi zona 1001 Articole (12 camere). Alte locuri publice unde vor fi montate camere sunt parcarea de la stadion, diverse esplanade (Oancea, Mimoza), parcul din Dacia de pe Str. Vitejilor şi la intrările şi ieşirile in oraş (CUG, Bucium, Miroslava, Calea Chişinăului, intersecţie şos. Ştefan cel Mare - şos. Sărăriei, inter­secţia şos. Albineţ - bd. C.A. Rosetti şi Păcurari).

VEZI AICI UNDE VOR FI AMPLASATE CAMERELE VIDEO

Sistemul de supraveghere va cuprinde şi 103 instituţii de învăţământ, la fiecare dintre acestea fiind prevăzute câte două camere video. În ceea ce priveşte supravegherea stradală, în sistem au fost incluse 207 locuri din Iaşi din toate cartierele ieşene, iar în fiecare dintre acestea vor fi montate cel puţin câte două camere video. Primăria are în vedere şi bulevarde precum Păcurari, Independenţei, Ştefan cel Mare, Tudor Vladimirescu, Chimiei, Carol I, Primăverii, Ţuţora, Splai Bahlui, Socola, Nicolae Iorga, Cantemir, Poitiers, Alexan­dru cel Bun şi Dacia. De asemenea, sunt prevăzute şi alte artere de circulaţie: Vasile Lupu, Ion Creangă, Ciurchi, Nicolina, Naţională, Cetăţuia, Tudor Neculai, Hlincea, Orientului, calea Galata, Mircea cel Bătrân, Cerna, Muşatini, Moara de Foc, Canta, Arcu şi altele. În general, camerele video vor fi montate pe stâlpi din dreptul unor blocuri care au fost deja identificate de Primărie.

De menţionat că în afara de şoselele menţionate mai sus, municipalitatea vrea să includă în sistem şi străzi secundare. Lista completă a amplasamentelor o puteţi consulta pe www.ziaruldeiasi.ro. „Implementarea acestui sistem de supraveghere video metropolitană în vederea creşterii siguranţei cetăţenilor şi scăderii infracţionalităţii va aduce beneficii atât directe, cât şi indirecte“, se arată în proiectul de hotărâre care va fi aprobat astăzi în plenul CL. Printre beneficii se numără monitorizarea permanentă a zonelor publice, a obiectivelor turistice, a vehiculelor care intră şi ies din municipiu (numerele de înmatriculare vor fi înregistrate automat) şi îmbunătăţirea timpului de intervenţie în caz de incidente. Sistemul va fi gestionat de Primărie, însă imaginile vor fi puse la dispoziţia mai multor instituţii: Poliţia, Jandarmerie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Ambulanţă etc

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grand Slam, povestea unei himere

Nicolae GRECU

Grand Slam, povestea unei himere

Singurătatea lui Djokovic, în faţa fileului şi a lui Medvedev, a fost definitorie cu un game înaintea finişului, când dârzul reprezentant al unui neam de luptători, a izbucnit în lacrimi.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IV)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IV)

Seria consideraţiilor etimologice din sfera mai largă a pescuitului este continuată de câteva cuvinte româneşti importante referitoare la ambarcaţiuni.

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

pr. Constantin STURZU

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

La mijlocul primei luni a anului bisericesc prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci. Istoric vorbind, această sărbătoare aminteşte de două evenimente: găsirea Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena şi înălţarea ei în văzul tuturor în acea zi, dar şi pe 14 septembrie 335, imediat după sfinţirea primei Biserici a Învierii Domnului, zidită de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, respectiv aducerea Sfintei Cruci înapoi în Ierusalim, pe 14 septembrie 630, după ce a fost recuperată de la perşi de către împăratul bizantin Heraclius.

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Democraţia liberală din Statele Unite ale Americii şi Anglia a fost influenţată pozitiv de impactul diverselor „religii ale raţiunii”, precum deismul sau teismul. Acestea au jucat un rol de mediator între sistemul socio-politic al teoriei raţionale a drepturilor naturale şi cel religios. Aceste noi religii seculare nu reprezentau decât contracţii instituţionale ale religiilor tradiţionale, născute prin acţiunea revoluţiilor franceză şi americană. 

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.