Muraru a cerut explicații pentru retrogradarea autostrăzii A8 în lista de investiții
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Muraru a cerut explicații pentru retrogradarea autostrăzii A8 în lista de investiții

GALERIE
autostrada-a-8
 • autostrada-a-8
- +

Șeful PNL Iași, Alexandru Muraru, a trimis o interpelare la Ministerul Transporturilor pentru a afla de ce Autostrada A8 nu mai este în lista priorităților cuprinse în Planul Investițional 2020 - 2030.

"La prima oră a acestei dimineți am transmis o interpelare Ministerului Transporturilor pentru a afla care sunt motivele pentru care Autostrada A8 a fost "retrogradată" din lista priorităților cuprinse în Planul Investițional 2020 - 2030.

Autostrada Ungheni – Iași – Tg. Mureș este unul dintre proiectele cele mai importante pentru întreaga Regiune de Nord-Est. Acest obiectiv de investiții este necesar pentru că reprezintă șansa la dezvoltare economică pentru întreaga regiune de peste 4 milioane locuitori și un instrument facil în vederea reducerii decalajelor sociale și economice față de vestul Europei.

Totodată, autostrada Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni face parte din structura centrală (core network) a rețelei de transport TEN-T (trans-European transport network), ceea ce creează premisele pentru a fi realizată prin finanțări nerambursabile.

Cu toate acestea, într-un mod inexplicabil, Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea Planului Investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2020-2030 ”retrogradează” proiectul autostrăzii A8 în spatele altor proiecte scoase ca din joben, proiecte secundare și imature din perspectivă tehnică.

Deși se specifică faptul că Planul Investițional reprezintă actualizarea Strategiei de Implementare a Master Planului General de Transport al României, având în vedere perioada de tranziție între cele două exerciții financiare multianuale 2014-2020 respectiv 2021-2027 și analizând necesitatea corelării politicilor publice relevante în vederea realizării obiectivelor de infrastructură necesare la nivel național, acest demers guvernamental a condus la schimbarea priorităților naționale asumate prin Lege și eliminarea ierarhizării implementării proiectelor.

Consider că Autostrada Unirii a făcut progrese însemnate în ultimii 2 ani în vederea întocmirii documentațiilor tehnice.

În acest sens am solicitat precizări față de cum va respecta Ministerul Transporturilor politica TEN-T a Uniunii Europene dacă proiectul autostrăzii A8 Ungheni – Iași – Tg. Neamț, aflat pe coridorul principal, nu este prioritizată pentru a fi construită până în 2030 în documentul Planul Investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2020-2030", a scris Alexandru Muraru pe Facebook.

VEDEȚI ȘI:

ALERTA: Guvernul “buşeşte” dur Autostrada Unirii. Zece ani in plus, puşi din pix! - AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dicţionar politic 2021 (II)

Cătălin ONOFREI

Dicţionar politic 2021 (II)

Cuvântul specific anului 2021 este „trădare”. Dacă ar fi să-l personalizez, mi-aş imagina un păpuşoi uriaş, blond, cam stricat, ce repetă sacadat, ori de câte ori îl scapi cu fundul în sus, pe-se-de, pe-se-de, pe-se-de…

Filmuletul zilei

opinii

Paradoxul australian

Briscan ZARA

Paradoxul australian

Nu zic să accepţi pe oricine îţi bate în poartă, mai ales acum că stai într-un cartier select, curat, pretenţios, ai iarba tunsă la milimetru, în casă miroase a levănţică şi nu găseşti fir de praf nicăieri, dar trebuie totuşi trasată o linie între democraţie reală şi abuz democratic, cu damf de tiranie.

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Cristina DANILOV

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Banii - investiţii şi decizii de afaceri - sunt de obicei legaţi de domeniul matematicii, finanţelor şi statisticii, datele indică de fiecare dată când guvernele lumii se apleacă asupra lor unde ar trebui să dirijeze resursele financiare pentru ca întreaga societate să atingă un anumit nivel de prosperitate. Dar, în familie, lucrurile stau puţin altfel, oamenii nu iau decizii financiare doar pe foaie de calcul. Le iau după cină, uneori la un pahar de vin sau după ce au terminat treburile casnice, ţinând cont de priorităţi, intenţii, dorinţe, de istoria personală, de propria lor viziune asupra viitorului, de egoul lor, în fine, de marketingul, de promoţiile şi stimulentele salariale.

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

Mihai DORIN

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

La doi ani de la debutul pandemiei, în România putem face un succint bilanţ. Aceasta a prilejuit developarea realităţilor social-politice, instituţionale şi a mentalităţilor specifice unei societăţi întârziate. Metoda comparativă înlesneşte clarificarea diferenţelor de abordare a crizelor între societăţile incluzive şi cele extractive. Fără a intra în detalii, precizăm că societăţile incluzive sunt cele care edifică instituţii creative, dinamice, democratice şi predictibile, iar cele extractive sunt rezultatul selecţiei nedemocratice, prin intermediul unor soluţii opace, din interiorul cercurilor vicioase ale puterii.

pulspulspuls

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Pentru că auzim că multă şi zbuciumată curiozitate a mai trezit zilele trecute pontul nostru legat de faptul că viitoarea şefă a Operei ieşene, în locul amicului lui Chirică, ar urma să fie o madamă de bine din târg apropiată de partidoi, iacătă că pe azi avem ceva date mai concrete, în afară de genul viitoarei şefe, adicătelea cel femeiesc, despre care vedem că a creat atâta vâlvă. 

Caricatura zilei

Ca între prieteni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X