Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Mutare surpriză: universităţile ieşene se alătură public demersurilor pro-Autostradă

GALERIE
autostrada
  • autostrada
- +

Rectorii celor cinci universităţi de stat din Iaşi au semnat o scrisoare deschisă de susţinere a proiectului A8. Documentul a fost trimis la Bruxelles.

 

Rectorii celor cinci universităţi de stat din Iaşi au semnat o scrisoare deschisă în care îşi arată susţinerea pentru proiectul autostrăzii A8. Documentul semnat de către reprezentanţii celor cinci instituţii de învăţământ superior din Iaşi va fi trimisă la Bruxelles, solicitând prin intermediul acestuia finanţarea şi execuţia integrală a Autostrăzii Unirii: Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni. Propunerea pentru realizarea acestei scrisori şi trimiterea ei la Bruxelles  a venit de la două cadre didactice de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) si a asociatiei "Moldova vrea Autostrada", reprezentanţii tuturor celor cinci universităţi de stat din capitala Moldovei fiind de acord cu necesitatea realizării acestui proiect de infrastructură. Mai exact, semnatarii solicită respectarea legislaţiei existente - Legea L291/2018 privind aprobarea obiectivului de investiţii Autostrada Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni, dar şi HG 666/2016 - Master Planul General de Transporturi, la finanţarea cu prioritate şi la demararea execuţiei integrale a Autostrăzii A8.

„Este convingerea noastră că, alături de autostrada A7 care asigură conectivitatea pe axa Nord-Sud, autostrada A8 de la Iaşi la Târgu Mureş reprezintă o componentă strategică pe axa mediană Est-Vest, fără de care dezvoltarea economică a Regiunii Nord-Est a României şi atenuarea uriaşelor decalaje faţă de celelalte regiuni ale Uniunii Europene nu sunt posibile. Acest punct de vedere este susținut şi de prezenţa acestor două obiective majore de investiţii pe coridoarele de transport TEN-T CORE, precum şi de includerea lor în Master Planul General de Transport al României”, au precizat reprezentanţii celor cinci universităţi în scrisoarea deschisă.

Prof.dr.ing. Dan Caşcaval, rectorul Politehnicii ieşene, a subliniat că era momentul ca universităţile să îşi afirme din nou implicarea în viaţa socială şi economică a oraşului şi că în demersul lor nu există nicio valenţă politică, ci o dorinţă reală a tuturor ca acest obiectiv de investiţii să fie dus la bun sfârşit. „Iniţiativa colegilor mei materializează, în fapt, dorinţa firească, acută şi vitală pentru dezvoltarea Moldovei în ansamblu şi a Iaşului, centru universitar şi cultural. Am discutat în prealabil conţinutul scrisorii transmise Comisiei de specialitate a Consiliului Uniunii Europene deoarece am dorit ca printre aspectele conţinute, foarte pertinente, să nu existe valenţe politice care să implice universităţile ieşene”, a subliniat rectorul, adăugând totodată că această acţiune ar putea fi un prim pas în concretizare conceptului propus de Politehnica ieşeană, cel de creare a unui consorţiu al universităţilor din Iaşi.

Documentul care va fi trimis la Bruxelles a fost semnat de rectorii Dan Caşcaval (TUIASI), Gerard Jităreanu (Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”), Tudorel Toader (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”), Viorel Scripcariu (Universitatea de Medicină şi Farmacie), şi Aurelian Bălăiţă (Universitatea Naţională de Arte „George Enescu”). 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri