
Muții din Parlament. Bilanț – ce au făcut cei 17 senatori și deputați ieșeni în primele 100 de zile de mandat. Pe unii nu i-a văzut nimeni

Au trecut deja trei luni de când au depus jurământul și, implicit, lucrează pentru cei care le plătesc indemnizațiile. Cum arată bilanțul primelor 100 de zile al celor 17 parlamentari ieșeni?
O debutantă în legislativ pare decisă să doboare toate recordurile. Cristina Dascălu, care a prins la redistribuire al treilea mandat de deputat al AUR Iași, a înregistrat până săptămâna trecută peste 30 de interpelări și întrebări adresate miniștrilor.
Subiectele abordate au fost locale sau naționale, dar de interes general – investiții, calitatea procesului educațional, evoluția salariilor și pensiilor etc. -, iar la aproximativ un sfert din interpelări au venit deja și răspunsurile.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
O sută de zile fără niciun răspuns legat de A8
Mai bine de jumătate dintre interpelările bine țintite ale Monicăi Berescu (USR), 9 la număr, au primit la rândul lor răspunsuri. Cel legat de violența în familie (fenomen cu o amploare în creștere) a fost preluat și de „Ziarul de Iași”. În schimb, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu (PSD), se face că nu aude întrebarea adresată de deputata USR pe 28 ianuarie și repetată pe 26 februarie pe subiectul progresului autostrăzii A8.
Monica Berescu și-a pus semnătura și pe două proiecte de lege, menite să modifice acte mai vechi: Legea învățământului preuniversitar și Legea alegerii președintelui.
Deputatul Bogdan Cojocaru (PSD) a avut ceva mai mult noroc: răspunsurile primite la interpelările sale i-au lămurit pe ieșeni în ce stadiu se află proiectele viitorului sediu din Copou al Operei Naționale și al Sălii Polivalente din Moara de Vânt.
Sorin Grindeanu, coleg de partid (PSD), i-a remis o situație la zi a celeilalte autostrăzi în construcție din Moldova, A7, dar un alt coleg de partid – ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care, deși timișorean de origine, e și deputat de Iași – încă nu și-a găsit timp să dea detalii despre stadiul Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară, proiect ce ar urma să fie dezvoltat la Miroslava.
Pe de altă parte, liderul PSD Iași, Bogdan Cojocaru, sprijină cinci proiecte de hotărâre, dintre care două vizează modificarea Codului administrativ, iar unul, a Legii calității în construcții.
Ministerul Transporturilor nu (vrea să) știe de Autostrada Unirii?
Colegul de alianță de guvernare Alexandru Muraru, deputat, lider al PNL Iași, a vrut să afle încă de la începutul lunii februarie ce se întâmplă cu ultimul tronson din A8, ținut la Compania de Investiții Rutiere să nu intre în licitație. Pentru deputatul liberal, ministrul Transporturilor nu a găsit timp să răspundă. În schimb, Muraru a obținut ceva mai multe detalii despre sediul Operei. Nu însă și despre proiectul Spitalului Regional de Urgență.
Trei inițiative legislative beneficiază de sprijinul liderului PNL Iași, dintre care două propun instituirea zilei de 15 mai ca „Ziua naţională a Familiei”.
În ceea ce-l privește pe celălalt deputat liberal ieșean, Sorin Năcuță, acesta nu pare să-și fi intrat în mână. Amintim că el a preluat mandatul ocupat inițial de „deputatul de 10 zile”, Sorin Afloarei, actual vicepreședinte al CJ Iași.
Silviu Gurlui, deputat AUR, a înregistrat patru interpelări și a primit răspuns doar la cea mai simplă („Implicarea României în proiectele Agenției Spațiale Europene”). Despre poluare și gestionarea deșeurilor în județ, încă nimic, deși termenul de 30 de zile pentr răspuns – valabil și la nivel înalt – a expirat demult.
Colegul său de la AUR, Ciprian Paraschiv, s-a abținut să facă interpelări, dar a intervenit în șase rânduri la microfonul Camerei Deputaților.
Un deget pe rană: de ce dosarele penale întârzie cu anii la parchete?
Dintre cele trei interpelări ale deputatei SOS de Iași, una vizează lentoarea cu care se derulează cercetarea în dosarele penale. De profesie jurist, Simona Macovei Ilie a vrut să știe de la ministrul Justiției de ce unele dosare nu reușesc să plece de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași nici după cinci ani.
Ministrul Radu Marinescu (PSD) i-a răspuns chiar săptămâna trecută că există posibilitatea sesizării Consiliului Superior al Magistraturii și a Inspecției Judiciare, precum și măsura răspunderii disciplinare a magistraților.
O altă interpelare, încă fără răspuns, se referă la scumpirea serviciilor ApaVital în lipsa acordului din partea unor consilii locale (între care și cel al municipiului Iași) pentru majorarea prețului la apă.
Cei care au deschis gura doar când au depus jurământul
De la POT Iași, Ancuța Irimia (ați auzit de ea?) se înscrie în linia partidului: o singură declarație, cea în care a recitat formula jurământului, și votul pentru susținerea moțiunii de cenzură din februarie. Irimia este de loc din Timișoara, apariția ei pe listele de la Iași neavând până acum parte de o explicație publică.
Ștefan Tanasă, liderul USR Iași, a cerut neconvingător fonduri pentru Iași la dezbaterea pe repede înainte a proiectului bugetului de stat pe anul în curs. Încă nu a interpelat niciun ministru, dar și-a asumat susținerea unor proiecte legislative. Printre acestea, modificarea Legii alegerii președintelui, a celei pentru alegerea Senatului și Camerei Deputaților, a unei ordonanțe vechi din 1999 pentru eliminarea impozitului pe bacșiș și una cu totul nouă, de limitare a propagării online a conţinutului care incită la ură sau care e menită să inducă în eroare opinia publică.
Nici deputatul PSD Maricel Popa n-a pus întrebări, dar figurează cu propuneri legislative în care este co-inițiator: declararea anului 2025 „Anul Eminescu” și a zilei de 15 iunie „Ziua Banatului montan”, precum și o modificare la Legea calității în construcții.
Și Alexandru Rafila, celălalt deputat PSD, are o singură luare de cuvânt (jurământul) și a subscris și el la ideea „Anului Eminescu” (2025), precum și la „Anul Brâncuși” (2026).
Până acum ieșenii au avut doar trei senatori din cinci
La Senat, lucrurile sunt de departe mult mai liniștite. Marius Bodea, de exemplu, a vrut să afle câți generali are Armata română, activi, în rezervă și în retragere. Ministrul Apărării a răspuns după o lună întrebării senatorului USR că informațiile sunt clasificate.
Lucian Rusu (PNL) a ridicat problema proiectului şi surselor de finanţare pentru realizarea liniei de cale ferată Iaşi-Botoşani, „având în vedere importanţa strategică a acestei investiţii pentru dezvoltarea regiunii de nord-est a României”. Încă nu a primit răspuns de la Ministerul Transporturilor.
Senatorul Dan Cașcaval (PSD), care este și rector al Politehnicii ieșene, i-a cerut ministrului Transporturilor o evaluare a pierderilor determinate de renunțarea la emiterea online a legitimațiilor de călătorie pentru elevi și studenți şi posibilitatea decontării transportului privat interjudeţean şi judeţean. Sorin Grindeanu a arătat în schimb spre Ministerul Finanțelor, dând de înțeles că e vorba de pierderi – cel puțin până se modifică ordonanța emisă în acest sens anul trecut.
Cristina Dumitrescu și Dumitru Manea, senatorii „străini” de Iași (ambii fiind bucureșteni, din partea AUR, respectiv SOS), nu au avut nicio interpelare sau intervenție pe subiecte de interes local.
Publicitate și alte recomandări video