"Muza înaripată" - trofeul care va fi oferit poimâine de „Ziarul de Iaşi”. Ce reprezintă?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Poimâine, ceremonie la Academie: înmânarea Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”

"Muza înaripată" - trofeul care va fi oferit poimâine de „Ziarul de Iaşi”. Ce reprezintă?

GALERIE
Premiul ZdI Muza Inaripata
  • Premiul ZdI Muza Inaripata
- +

La eveniment va fi lansată şi o lucrare artistică deosebită, a sculptorului Sorin George Purcaru. „Muza înaripată” este chiar trofeul importantului premiul literar al ZdI.

 

Ceremonia de decernare a Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” va avea loc vineri, de la ora 15.30, iubitorii de literatură având ocazia să se întâlnească cu scriitoarea Ioana Pârvulescu, câştigătoarea trofeului în acest an, trofeu acordat pentru volumul „Prevestirea”, apărut la Editura „Humanitas”. Manifestarea va avea loc în Aula Academiei Române - Filiala Iaşi, în cadrul evenimentului urmând să aibă loc, pe lângă discuţiile pe marginea cărţii premiate şi înmânarea trofeul ediţiei, prezentarea unei lucrări deosebite în bronz realizată de sculptorul Sorin Purcaru (FOTO). Intitulată „Muza înaripată”, sculptura artistului încearcă să prezinte modul în care o idee triumfă asupra materiei.

„Reprezintă triumful ideii asupra materiei şi faptul că atunci când realizezi un act artistic începi să zbori, totul se transfigurează, se transformă, devine energie şi nu mai este doar materie. Până la urmă, ceea ce fac şi scriitorii şi noi este un gând care capătă materie, formă. Elementul care generează totul este în interiorul nostru, şi erupe într-un anumit fel. Eu aşa am văzut acest personaj, care păşeşte triumfător şi se oferă lumii. Practic, opera de artă, cred eu, are acest scop. Nu poţi să o faci doar pentru tine, nu trăieşte fără ceilalţi. Şi atunci, acest personaj se deschide către lume”, a explicat Sorin Purcaru.

Artistul a menţionat că a fost încântat de ideea de a oferi drept premiu, drept trofeu, o lucrare de artă încă de la începutul colaborării cu „Ziarul de Iaşi”. „Eu am fost foarte încântat de colaborarea mea cu Ziarul de Iaşi, şi mi-a plăcut ideea de a oferi un premiu, şi mi-am dorit ca acest premiu, pe care îl facem de multă vreme, să devină o lucrare reprezentativă şi pentru opera mea. Şi atunci, chiar m-am bucurat că au fost deschişi, am ales o lucrare care, zic eu, îmi este specifică, cu o temă care mă pasionează de mulţi ani, tema zborului, şi un personaj feminin suplu, care, zic eu, i-am căutat formele şi proporţiile mulţi ani la rând. Mie mi-a plăcut foarte mult ideea de a oferi ceva practic alături de cei din staff-ul Ziarului de Iaşi. Nu mi-am pus problema că ar trebui câştigat ceva într-un fel sau altul, ci m-am gândit la bucuria de a fi reprezentat şi alături de acest proiect. A fost o idee aproape de suflet încă de când am început colaborare, că aceasta reprezintă o punte între artele vizuale şi literatură. Ea există oricum, dar este o punte din punctul meu de vedere. Iar avantajul sculpturii este acela că poate fi atinsă, că îi simţi materia, îi simţi greutatea, simţi, într-un fel, o parte din energia pe care a pus-o artistul atunci când a realizat lucrarea”, a adăugat artistul.

Partenerul onorific al ediţiei din acest an este Academia Română - Filiala Iaşi, alte companii private s-au alăturat, de asemenea, demersului „Ziarului de Iaşi”, iar, la fel ca în fiecare an, partenerul tradiţional al evenimentului este compania ieşeană „Antobiotice” S.A. Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” a fost înfiinţat în 2004, din dorinţa redacţiei de a-i premia pe cei mai buni scriitori români şi de a oferi repere valorice cititorilor pasionaţi de literatură. Conform regulamentului, Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” se poate acorda o singură dată unui autor. Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” se află în acest an la cea de-a XVIII-a ediţie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (I)

Alexandru LĂZESCU

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (I)

Atunci când ţările în care se aplică politicile socialiste intră invariabil într-o criză profundă, ajung în ruină economică şi la proteste reprimate brutal ampla falangă progresistă din zona politică, academică şi din mass media din Occident ne explică că motivul este că acolo nu se aplica cu adevărat socialismul.

Filmuletul zilei

opinii

Măşti şi autografe

Nichita DANILOV

Măşti şi autografe

Şi asta fiindcă sinuciderea trebuie să te aducă mai aproape de credinţa în sine şi de Dumnezeu. „V-a trecut vreodată prin cap că sinuciderea ar putea dezonora moartea?“, se întreabă el.

Note şi notaţii de (pe) la ţară

Michael ASTNER

Note şi notaţii de (pe) la ţară

Pe front

Grădinile Aramidei şi sărutul de la Alecsandri

Dana ȚABREA

Grădinile Aramidei şi sărutul de la Alecsandri

Deunăzi, doi tineri se sărutau în faţa Teatrului. Cu gesturi tandre care se profilau în aer, suspendate câteva fracţiuni de secundă în spaţiul dintre ei, lasciv, aproape ostentativ şi puţin histrionic. Teatrul lui Ovidiu Lazăr nu este deloc astfel. Cultul regizor ieşean e creator de eseuri scenice, metaforice şi cu toate acestea încărcate de raţionalitate. Poetic, dar totuşi abstract. Interesat de actualitate, dar cu toate acestea mai interesat de interioritatea imponderabilă a personajelor sale schiţă din monologurile regăsite în cânticelele comice ale lui Alecsandri.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Drona auto

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.