Muzeu al Satului Moldav în zona lacului din Grădina Botanică, pe 32 hectare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 26.01.2022

Muzeu al Satului Moldav în zona lacului din Grădina Botanică, pe 32 hectare

GALERIE
muzeu, moldav, gradina botanica1
 • muzeu, moldav, gradina botanica1
- +

Ieri a fost semnat acordul de parteneriat

 

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) a încheiat ieri un acord de parteneriat cu Primăria, Consiliul Judeţean şi Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, privind înfiinţarea Muzeului Satului Moldav. Acordul a fost semnat de prof.dr. Tudorel Toader - rectorul UAIC, primarul Mihai Chirica, şeful CJ Costel Alexe şi dr. Lăcrămioara Stratulat - manager al Complexului Muzeal „Moldova”. „Am plecat de la realitatea că în Moldova nu există un muzeu reprezentativ pentru întreg spaţiul geografic, un muzeu care să exprime, într-o manieră integrată, spiritualitatea zonei moldave, modul de viaţă, tradiţiile şi obiceiurile regionale. Muzeul Satului Moldav îşi propune conservarea identităţii etno-culturale din Moldova istorică, de pe ambele maluri ale Prutului. Prin semnarea acestui acord de parteneriat, ne asumăm obligaţia realizării unui obiectiv cultural de valorificare şi conservare a tradiţiilor populare”, a declarat rectorul UAIC.

Muzeul, unic în această parte a ţării, va funcţiona ca secţie a Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” a UAIC şi va fi amplasat pe o suprafaţă de aproximativ 32 de hectare din zona lacului din Grădina Botanică (intrarea de pe str. Munteni, dinspre Păcurari). Decizia înfiinţării Muzeului Satului Moldav vine şi în urma consultării publice a comunităţii academice din luna iulie a acestui an. În continuare, UAIC invită pe toţi cei care au posibilitatea să contribuie la realizarea patrimoniului etnocultural al Muzeului Satului Moldav, prin oferirea de obiecte şi case tradiţionale care ar putea să fie expuse în cadrul acestui muzeu, urmând ca o comisie formată din specialişti ai universităţii şi ai partenerilor să le selecteze pe cele mai reprezentative.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Atunci când şi-au prezentat pachetul de cereri adresate Occidentului, reprezentanţii diplomatici ruşi nu aveau cum să spere că simplul zăngănit de arme în preajma graniţelor ucrainene poate inversa un amplu proces geopolitic derulat pe un interval de aproape trei decenii.

Filmuletul zilei

opinii

Asachi întemeietorul

Florin CÎNTIC

Asachi întemeietorul

Gh. Asachi este una dintre figurile fondatoare ale instituţiilor moderne în Iaşi. Printre ele, şi Arhivele Statului Moldovei care, la 190 de ani de funcţionare neîntreruptă, rămâne una dintre instituţiile fundamentale ale oraşului.

Hombre şi patimile

Radu PĂRPĂUȚĂ

Hombre şi patimile

Hombre locuia în Iaşi, în oraşul culturii cum se zice cu o vorbă tocită. Dar dacă ne referim la cartierul Bularga cel puţin nici nu poate fi vorba de „oraşul culturii”. Bulargăi îi spun, chiar locuitorii cartierului, ŢŢŢ, adică Ţaţe, Ţoape şi Ţărani. Sigur, or fi şi oameni deosebiţi printre ei. Desigur că şi alte oraşe au asemenea cartiere. Şi asemenea oameni. Spun asta deşi nu am fost la Londra, Avignon sau Târgu Bujor.

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Deși subiectul e același ca într-o povestire de Sadoveanu - o vânătoare -, alt text scris de Dan Eremia Grigorescu păstrează tușe din stilul, din atmosfera prietenului vârstnic și taciturn. Dar nu admirăm, ca să mă exprim în termeni de facere a imaginii, panoramări îndelungi, detalii generos lăsate privirii. Acum savurăm cadre scurte, ritmic, aproape nervos montate, potențând starea de neliniște, de pericol iminent, aproape fatal. Nu numai descrierea momentelor de așteptare imprimă viteza, savoarea lecturii, ci, în plus, momentul unic, de povestire incredibilă dar adevărată a dansului vânătorului cu fiara, ultimă încontrare pe viață și pe moarte, urmată de finalul imprevizibil.

pulspulspuls

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

Aşadar, vorba filmului lui Porumboiu jr.:A fost sau n-a fost un scenariu pus la punct chiar de Simion&compania lui de băieţi cu ochi albaştri ce privesc înspre răsărit, aşa cum pare multora să fi fost acolo în piaţă, la episodul cu cerneala peste meclă? 

Caricatura zilei

Șoșoacă și racheta

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X