Muzeu nou în Centru, în subsolul Palatului mitropolitan. Lucrări dificile
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

Muzeu nou în Centru, în subsolul Palatului mitropolitan. Lucrări dificile

GALERIE
mitropolie
  • mitropolie
- +

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei mai pregăteşte un proiect major de infrastructură în zona Ansamblului Mitropolitan, după cel finalizat în urmă cu câţiva ani. Este vorba despre restaurarea şi consolidarea Palatului mitropolitan, care include inclusiv realiza­rea unui muzeu în hrubele din subsolul acestuia. În primă fază, MMB a lansat o licitaţie pentru realizarea documentaţiei tehnico-economice, cu valoarea de 126.000 de lei şi implementarea până pe 15 decembrie.

Conform informaţiilor furnizate de Mitropo­lie, la subsolul monumentului istoric Palatul Mitropolitan se propun o serie de lucrări de consolidare: a hrubelor şi scoaterea de sub influenţa ape­lor meteorice, freatice; scoaterea demisolului si a parterului de sub influenţa apelor ascensionale din fundaţii; operaţii de consolidare la fundaţii; eliminarea tasărilor ine­ga­le ale terenului de la nivelul fun­daţiilor; consolidare ziduri, goluri, planşee pentru asigurarea siguranţei în exploatare, a durabilităţii structurale etc.

„Se propun, de asemenea, şi o serie de lucrări de restaurare: restaurarea hrubelor si atribuirea unor func­ţiuni muzeale pentru acestea; a­si­gurarea unui acces sigur şi fa­cil în demisol în reţeaua de hru­be (muzeu); restaurarea copertinei şi a elementelor metalice la faţa­da sudică; restaurarea spa­ţiilor interioare, restaurarea am­bianţei de epocă şi a componentelor artistice“, au precizat repre­zentanţii Mitropoliei.

Aceştia au specificat că este necesară o lucra­re amplă la nivelul Palatului Mi­tro­politan fiindcă la vechiul pro­iect s-au făcut doar lucrări de re­sta­urare a faţadei, dar între timp s-au identificat degradări la nive­lul structurii: fisuri în pereţi, în arcele de piatră din subsoluri, în bolţilor beciului, în unele ziduri exterioa­re, cât şi o degrada la partea de arhitectură, la nivelul finisajelor interioare. Mai multe, zona unde se vrea amenajat mu­zeul este foarte afectată, fiind în pericol de „precolaps“, care ar afecta apoi şi funda­ţia clădirii.

„Actualmente se mai desfăşoară lucrări la soclul Cate­dra­lei Mi­tro­politane, în exterior, şi la scă­rile de acces către spaţiile superioare (balcoane), în interior. Ur­mează proiectul de res­taurare a picturii din Catedra­lă, şi cu a­ceas­ta cam ar fi finalizate lucră­rile“, au conchis repre­zentanţii Mitropoliei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Moldova: ”Avem autostradă, doar că-i la Bacău”

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.