Traficantul olog - „Umanismul dreptului penal” a fost invocat în premieră la un proces de judecătorii ieșeni
Eduard Lesenciuc s-a întors la Podu Iloaiei cu o indemnizatie de handicap acordata de statul i (...)
citeste totsambata, 21.05.2022
Luis Ovidiu Popa, managerul Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, a declarat miercuri, pentru News.ro, că instituţia pe care o conduce a pierdut aproximativ 1 milion de lei în cele două luni în care a fost închisă publicului şi că a cerut o subvenţie suplimentară de 400.000 de lei Ministerului Culturii, în subordinarea căruia este, pentru a acoperi cheltuielile reprezentate de materialele necesare redeschiderii în siguranţă. El a precizat şi că a solicitat suspendarea unui Ordin de ministru din 2009, care instituie gratuitate pentru vizitarea muzeelor din subordinea MC, pe perioada vacanţelor şcolare, pentru toţi elevii. Muzeul „Antipa” a anunţat că nu va fi redeschis pe 15 mai, iar directorul său a precizat pentru News.ro că nu există încă o dată stabilită pentru asta.
„Nu ştim când, pentru că ieri au fost puse de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi pe site-ul Ministerului Culturii nişte recomandări despre care ministerul spune că nu sunt măsuri de redeschidere, că ele urmează să fie reglementate. Aşa că, până nu vor fi reglementate, pentru a şti varianta finală, nu ştim care sunt eforturile necesare pentru implementarea lor. Ce ştim este că nu redeschidem vineri”. Nu există, până în prezent, o altă dată în plan, pentru că „atâta timp cât nu ştim ce să facem, nu putem să ne facem niciun calcul”.
„Toată funcţionarea muzeului era susţinută din venituri proprii. Chiar acum am semnat şi am trimis către minister o solicitare de rectificare prin care cheltuielile generate în timpul acestor luni cât muzeul a fost închis - pentru că facturile au continuat să vină, iar bani nu am mai făcut, plus cheltuielile necesare redeschiderii, atât cât am putut anticipa (măşti, dezinfectant, dispense de gel) pe care le-am cumpărat deja - să fie acoperite”. Toate muzeele au aceeaşi problemă, a subliniat Popa. „Suntem cu mai puţini bani şi avem de făcut lucruri în plus”.
„În perioada 10 martie - 15 mai, prin nefuncţionarea expoziţiei permanente şi a celei temporare, «Antipa» a pierdut 934.000 de lei. Evident că perioada va fi mai lungă, pentru că nu deschidem în 15 mai. În aceeaşi perioadă, am acumulat cheltuieli de peste 400.000 de lei - bani despre care vă spuneam că i-am solicitat. Faptul că înregistram venituri mai mari decât cheltuieli nu înseamnă că aveam profit la finalul anului, pentru că încasările nu sunt liniare de-a lungul anului. La final de an, veniturile proprii ne permiteau să acoperim toate cheltuielile de întreţinere şi funcţionare ale instituţiei”.
Subvenţia anuală de 4,5 milioane de lei primită de la Ministerul Culturii ajunge doar pentru o lună, a mai spus managerul. „Subvenţia acoperă toate cheltuielile salariale şi o lună de funcţionare a muzeului - facturi şi orice alte cheltuieli - şi aveam venituri proprii de realizat de 4,13 milioane de lei pe an”.
În afară de Peleş, care are un statut special, Muzeul „Antipa”, a mai afirmat Popa, „este de departe muzeul care trebuia să facă cele mai mari venituri proprii şi care, deci, este afectat cel mai grav de criza asta”. Printre cele mai vizitate muzee care funcţionează în spaţii închise, „Antipa” este acum într-o situaţie incertă. „Dacă va fi limitată vizitarea la un număr de persoane, cheltuielile vor fi mai mari decât încasările”.
Popa a mai spus că în această perioadă au fost făcute anumite economii - serviciile de supraveghere a muzeului sunt externalizare, astfel că acel contract a fost suspendat. Alte muzee, a mai menţionat el, nu au putut face nici asta, deoarece paza este asigurată de angajaţi proprii. Legat de întreaga situaţia, managerul muzeului a discutat cu secretarul de stat Liviu Brătescu, iar răspunsul a fost că „Ministerul Culturii este conştient că instituţiile din subordine nu mai au cum să realizeze veniturile proprii planificate şi că se speră că Guvernul îşi va asuma asta”. În cazul Muzeului „Antipa”, această situaţie s-ar putea traduce în incapacitate de plată.
Managerul a precizat şi că a solicitat suspendarea unui Ordin de ministru din 2009, semnat de Theodor Paleologu, care instituie gratuitate pentru vizitarea muzeelor din subordinea MC pe perioada vacanţelor şcolare pentru toţi elevii, de la clasa 0 la clasa a 12-a. „Înţelegem sensul şi principiul e bun, doar că, în contextul ăsta, ne va împiedica să generăm veniturile proprii de care avem nevoie. Am solicitat secretarului de stat să analizeze dacă acest Ordin nu ar putea fi suspendat în această perioadă”. În plus, el a mai spus că este „o situaţie discriminatorie”. „Muzeele din subordinea instituţiilor locale nu aplică această măsură şi este ciudat şi pentru sectorul creativ, pentru că, practic, facem o concurenţă neloială”.
Liviu Brătescu nu a oferit încă un răspuns, Popa a transmis solicitarea în scris şi aşteaptă. „Dacă ne interesează un balans între eficienţa economică a unei instituţii de cultură şi prezenţa ei în societate, atunci ar trebui puţin mai multă flexibilitate în ceea ce priveşte stabilirea tarifelor. Ministerul bate în cuie tot - tarife, mod de acces -, apoi spune «fă bani»”. „Ideal ar fi să existe un set minimal de măsuri obligatorii, care presupun şi costuri mici de implementare şi pun responsabilitate semnificativă pe umerii vizitatorilor - menţinerea distanţei fizice, purtarea de mască”, a concluzionat Popa legat de revenirea în activitate a instituţiilor de cultură. El este de părere că măştile, spre exemplu, ar putea fi achiziţionate şi de la intrarea în muzee. „Măsuri de genul acesta ar fi uşor de implementat. Dar dacă vorbim despre tuneluri, despre dezinfecţie...”.
Despre dezinfecţie, el a spus că - în cazul muzeelor - este dificil de realizat. „Substanţele cu care se face afectează patrimoniul. Ar trebui să existe analize, e complicat. În plus, costurile sunt mari. Am primit o ofertă. Numai pentru expoziţie ar costa peste 3.000 de lei una. Dacă se doreşte, cum am văzut în măsurile de ieri, una pe săptămână, înseamnă 12.000 de lei, care, în momentul cu o vizitare redusă, reprezintă nişte bani pe care trebuie să îi iei de undeva”. Legat de alte măsuri, ele ar putea rămâne - în opinia lui Popa - la nivel de recomandare şi să fie implementate acolo unde se poate şi, eventual, în funcţie de regiuni geografice.
În urmă cu o săptămână, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că, din 15 mai, odată cu relaxarea măsurilor impuse în criza sanitară, muzeele vor putea fi redeschise. Între muzeele naţionale din Capitală, Muzeul Ţăranului Român a anunţat că va rămâne închis până în iunie, la fel şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană. Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Colecţiilor de Artă, Muzeul „Zambaccian” şi Muzeul „Theodor Pallady” vor fi redeschise din 20 mai.
Cuvinte cheie: + Muzeul „Antipa”, Iasi, Luis Ovidiu Popa, plus
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Șocant: doi parlamentari UDMR justifică acțiunea a doi maghiari terorişti
IMAGINI DE FESTIVAL: Iubitorii de animale şi-au dat întâlnire la Iaşi. Copiii, încântaţi
Carmen Șerban, diagnosticată cu cancer. Ce i-ar fi transmis medicul
Ce tarife au vrăjitoarele pentru un ritual online. „Mă iubeşte?” – 25 de lei
Iubitorii de animale, aşteptaţi în acest weekend la „Animal FEST by USV Iași”
Vaslui: Un preot român și un preot ucrainean au băut până a venit Ambulanţa
Rusia susţine că a distrus un „important” transport de ame occidentale către Ucraina
Cicciolina îi promite lui Putin o noapte de amor dacă opreşte războiul din Ucraina
ISJ Iaşi a publicat broşura admiterii la liceu şi şcoli profesionale
Prahova: Tentativă de omor între două femei. Victima a fost lovită în cap cu un topor
Spectatori inediți la Raliul Argeșului: Urşii au venit să vadă spectacolul automobilistic
ANAF pregăteşte o aplicaţie mobilă prin care românii să-şi vadă fişa fiscală
Şeful Fiscului le cere profesorilor care dau meditaţii elevilor să-şi facă PFA
Aveţi grijă când ieşiţi azi din casă: Cod galben de furtuni la Iaşi!
Grindeanu: Podul suspendat peste Dunăre va fi dat în circulaţie în decembrie
Sfinții Constantin și Elena: 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica sâmbătă
Un nou accident îngrozitor pe „şoseaua morţii” din Moldova: Doi morţi şi doi răniţi
Musk neagă că ar fi hărţuit sexual o însoţitoare de bord. Acţiunile Tesla au scăzut cu 6%
Reportaj la „doza patru” - Discuţii pro şi contra, pe holurile cabinetelor medicale
România trage Republica Moldova în Uniunea Europeană. Ședință comună: ce s-a decis ieri la Iaşi?
Doi ciobani l-au zvântat în bătaie pe veterinarul care le-a găsit câteva oi bolnave
Fostul finanţator al Dinamo, Nicolae Badea, dă tărcoale Iaşului: vrea 10 milioane lei
„Ne vedem la Mitropolie”: o nouă serie de evenimente organizată de Arhiepscopia Iaşilor
Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*
Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu
Şofer beat, reţinut după ce a intrat cu maşina într-un microbuz la Valea Lupului
În sfârşit, Poliţia a depistat în trafic un permis românesc falsificat
A furat telefonul din maşină, Poliţia l-a prins, apoi păgubitul s-a împăcat cu hoţul
Un șofer prins duhnind a alcool a refuzat să sufle şi să meargă la analize
Duminică începe la Iaşi cel mai important turneu de tenis destinat copiilor
A ieşit la o plimbare nocturnă de plăcere, dar a ajuns după gratii
Ministerul Apărării din Republica Moldova anchetează un furt din echipamentul militar
Cine visează la funcții în partid? Candidaturi pentru Consiliul Naţional al PNL
(FOTO) EXCLUSIV: Cine este bărbatul ucis de o maşină când ieşea din canal?
Ucrainenii estimează că cel puţin 28.700 de soldaţi ruşi au murit de la începutul războiului
Tribunal internaţional special pentru crimele de război din Ucraina
Sergentul rus Vadim Şişimarin, judecat cu privire la crimă de război în Ucraina, pledează nevinovat
Nepotisme ca-n balcani la naţionala Olandei. Ronald Koeman l-a ales secund pe fratele său Erwin
ZdI TV: Război în Ucraina, furtună în lume. Alexandru Lăzescu despre reaşezările marilor puteri
Percheziții acasă la interlopul Adrian Corduneanu. A fost săltat pentru amenințări
Preşedintele ANAF este nemulţumit că angajaţii din subordine sunt în vârstă
Nicolae GRECUGeneraţia de AUR şi sporturile |
arh. Ionel OANCEACreşterea oraşului |
pr. Constantin STURZULumina de la capătul Luminiţei |
Eugen MUNTEANUIdentitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor. |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.