anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

COMUNICAT DE PRESA

Muzeul „Vasile Pogor” se redeschide publicului din 22 martie (FOTO)

GALERIE
Casa Junimii 3
 • Casa Junimii 3
- +

Începând de marţi, 22 martie 2022, Muzeul „Vasile Pogor” se redeschide publicului, după o pauză de trei ani, cât au durat lucrările de restaurare.

Muzeul „Vasile Pogor” a fost reamenajat muzeografic în jurul societăţii culturale „Junimea”, rezultând un spaţiu prietenos şi atractiv, în care vizitatorii se raportează la informaţie şi idei prin intermediul propriilor acţiuni. Au fost folosite metode clasice de aranjare, instrumente digitale, noi forme de proiectare a informaţiilor, într-o abordare interactivă şi participativă, care îi apropie pe vizitatori de patrimoniu. Prin utilizarea mijloacelor digitale şi inovative pe fundal arhitectural clasic, s-a obţinut o formulă nouă amenajare de muzeu ce menţine vie amprenta culturală a Junimii.

Sălile cuprinse în traseul de vizitare construiesc o imagine a istoriei locului, a casei şi a proprietarilor, a Iaşului vechi, recreează atmosfera întâlnirilor junimiste şi propun inclusiv călătorii digitale în epoca junimistă prin instalaţii neconvenţionale de artă şi panou interactiv.

„Casa Pogor este, indiscutabil, unul dintre cele mai importante obiective de patrimoniu nu doar din Iaşi, ci şi din ţară, de vreme ce revoluţionara Societate Junimea, care a însemnat un uriaş pas spre modernitate al societăţii româneşti în ansamblul ei, s-a format practic în acest loc. Noi, fireşte, suntem cu atât mai conştienţi de ceea ce înseamnă Casa Pogor cu cât e un obiectiv muzeal important al MNLR Iaşi. Astfel încât, după încheierea lucrărilor de restaurare, am dat o mare atenţie realizării unei noi expoziţii permanente, care, aşa cum se va vedea, vine cu un limbaj muzeografic proaspăt, cu o viziune de secol XXI, dar respectând totodată tradiţia şi valorile culturale ale acestui spaţiu extraordinar. Va fi, în mod cert, o surpriză pentru public şi sunt convins că va stârni un interes deosebit printre vizitatori.” (Lucian Dan Teodorovici, manager Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi)

 „Casa cu ferestre luminate” din inima oraşului Iaşi este cea în saloanele căreia îşi dădeau întâlnire câteva dintre personalităţile care au marcat istoria României moderne: Maiorescu, Alecsandri, Xenopol, Conta, Caragiale, Eminescu, Slavici, Creangă şi mulţi alţii. Pe atunci această casă aparţinea lui Vasile Pogor, unul dintre fondatorii celebrei societăţi literare „Junimea”, şi a găzduit nenumărate şedinţe junimiste. De-a lungul timpului Casa Pogor a îndeplinit mai multe roluri: locuinţă privată (familiile Pogor, Moruzzi, Brătianu), comandament militar, sediul unor instituţii de stat, iar în data de 26 decembrie 1972 a devenit Muzeul „Vasile Pogor” din cadrul Complexului Muzeistic Iaşi.

Muzeul „Vasile Pogor”, parte din reţeaua Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi, a beneficiat de lucrări de restaurare între anii 1994 şi 2006, 2018 şi 2021. Lucrările din perioada 2018-2021 s-au derulat prin proiectul RESTAURAREA MUZEULUI „VASILE POGOR”, Cod SMIS 116511, susţinut de Guvernul României şi Consiliul Judeţean Iaşi. Au fost accesate fonduri nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 - Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii se va putea vizita de marţi până duminică, în intervalul orar 10:00 – 17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare). Mai multe detalii se găsesc pe www.muzeulliteraturiiiasi.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (II)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (II)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Uzul raţiunii

Nichita DANILOV

Uzul raţiunii

Un popor fără un lider care să-i apere demnitatea şi interesele tinde să devină o mulţime nulă. Oare mai e nevoie să mai spun că spre asta alunecă zi de zi, ceas de ceas, România zilelor noastre?! Căci azi, noi, cei care am trăit în comunism, vedem cum idealurile în care am crezut sunt călcate unul după altul în picioare.

Dropsuri şi pastile

Michael ASTNER

Dropsuri şi pastile

Motto: De la salcie pân’ la tisa/ Tot copacu’ plânsu-mi-s-a...

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.