Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

COMUNICAT DE PRESA

Muzeul „Vasile Pogor” se redeschide publicului din 22 martie (FOTO)

GALERIE
Casa Junimii 3
  • Casa Junimii 3
- +

Începând de marţi, 22 martie 2022, Muzeul „Vasile Pogor” se redeschide publicului, după o pauză de trei ani, cât au durat lucrările de restaurare.

Muzeul „Vasile Pogor” a fost reamenajat muzeografic în jurul societăţii culturale „Junimea”, rezultând un spaţiu prietenos şi atractiv, în care vizitatorii se raportează la informaţie şi idei prin intermediul propriilor acţiuni. Au fost folosite metode clasice de aranjare, instrumente digitale, noi forme de proiectare a informaţiilor, într-o abordare interactivă şi participativă, care îi apropie pe vizitatori de patrimoniu. Prin utilizarea mijloacelor digitale şi inovative pe fundal arhitectural clasic, s-a obţinut o formulă nouă amenajare de muzeu ce menţine vie amprenta culturală a Junimii.

Sălile cuprinse în traseul de vizitare construiesc o imagine a istoriei locului, a casei şi a proprietarilor, a Iaşului vechi, recreează atmosfera întâlnirilor junimiste şi propun inclusiv călătorii digitale în epoca junimistă prin instalaţii neconvenţionale de artă şi panou interactiv.

„Casa Pogor este, indiscutabil, unul dintre cele mai importante obiective de patrimoniu nu doar din Iaşi, ci şi din ţară, de vreme ce revoluţionara Societate Junimea, care a însemnat un uriaş pas spre modernitate al societăţii româneşti în ansamblul ei, s-a format practic în acest loc. Noi, fireşte, suntem cu atât mai conştienţi de ceea ce înseamnă Casa Pogor cu cât e un obiectiv muzeal important al MNLR Iaşi. Astfel încât, după încheierea lucrărilor de restaurare, am dat o mare atenţie realizării unei noi expoziţii permanente, care, aşa cum se va vedea, vine cu un limbaj muzeografic proaspăt, cu o viziune de secol XXI, dar respectând totodată tradiţia şi valorile culturale ale acestui spaţiu extraordinar. Va fi, în mod cert, o surpriză pentru public şi sunt convins că va stârni un interes deosebit printre vizitatori.” (Lucian Dan Teodorovici, manager Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi)

 „Casa cu ferestre luminate” din inima oraşului Iaşi este cea în saloanele căreia îşi dădeau întâlnire câteva dintre personalităţile care au marcat istoria României moderne: Maiorescu, Alecsandri, Xenopol, Conta, Caragiale, Eminescu, Slavici, Creangă şi mulţi alţii. Pe atunci această casă aparţinea lui Vasile Pogor, unul dintre fondatorii celebrei societăţi literare „Junimea”, şi a găzduit nenumărate şedinţe junimiste. De-a lungul timpului Casa Pogor a îndeplinit mai multe roluri: locuinţă privată (familiile Pogor, Moruzzi, Brătianu), comandament militar, sediul unor instituţii de stat, iar în data de 26 decembrie 1972 a devenit Muzeul „Vasile Pogor” din cadrul Complexului Muzeistic Iaşi.

Muzeul „Vasile Pogor”, parte din reţeaua Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi, a beneficiat de lucrări de restaurare între anii 1994 şi 2006, 2018 şi 2021. Lucrările din perioada 2018-2021 s-au derulat prin proiectul RESTAURAREA MUZEULUI „VASILE POGOR”, Cod SMIS 116511, susţinut de Guvernul României şi Consiliul Judeţean Iaşi. Au fost accesate fonduri nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 - Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii se va putea vizita de marţi până duminică, în intervalul orar 10:00 – 17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare). Mai multe detalii se găsesc pe www.muzeulliteraturiiiasi.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri