anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Muzeul dedicat pictorului Nicolae Grigorescu de la Câmpina poate fi vizitat online

GALERIE
Nicolae Grigorescu
 • Nicolae Grigorescu
- +

Muzeul dedicat pictorului Nicolae Grigorescu de la Câmpina a fost digitalizat de Casa de Licitaţii A10 by Artmark în colaborare cu Muzeul Judeţean de Artă Prahova.

Pe 15 mai se împlinesc 183 de ani de la naşterea pictorului naţional Nicolae Grigorescu, cel care a lăsat moştenire României ţărăncuţele şi peisajele cu orizont fără sfârşit, care reflectă perfect sufletul satului românesc.

Prin accesarea site-ului artmark.ro utilizatorii au posibilitatea să intre virtual în casa în care pictorul Nicolae Grigorescu şi-a petrecut ultima parte a vieţii şi unde a realizat cele mai remarcabile creaţii - unele dintre acestea fiind în continuare expuse în casă.

Turul virtual al casei-muzeu însoţeşte vizitatorii începând cu holul intrării, care surprinde căldura locuinţei şi poartă privitorul către un colţ oriental, format din lucrări colecţionate de pictor din Istanbul; holul oferă accesul către camera de zi unde Nicolae Grigorescu stătea de vorbă cu Barbu Delavrancea, Octavian Goga sau cu George Coşbuc.

Tot aici, privitorii vor admira una dintre variantele de mari dimensiuni ale „Carului cu boi”. Totuşi, atelierul de pictură rămâne a fi cea mai impozantă încăpere a casei, fiind şi cea mai mare cameră, care găzduieşte şevaletul artistului pe care stă sprijinită una dintre ultimele lucrări ale artistului, neterminată: „Întoarcerea de la bâlci”.

Fiecare cameră a casei-muzeu impresionează prin seria de lucrări importante din creaţia artistului, rămase aşa cum au fost aranjate de pictor. Turul virtual oferă o experienţă memorabilă, iar opera pictorului naţional Nicolae Grigorescu este mai uşor de urmărit, de înţeles şi de interpretat.

Proiectul prin care data de 15 mai să fie declarată ziua Nicolae Grigorescu, zi culturală naţională dedicată artelor frumoase româneşti, se află în dezbatere în Parlamentul României. Acesta are în vedere evidenţierea creaţiei pictorului Nicolae Grigorescu şi aducerea unui omagiu activităţii artistice şi moştenirii pe care a lăsat-o culturii româneşti.

Cititi si: Tabloul "Care cu boi" de Nicolae Grigorescu, vândut cu 500.000 de lei

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Dan CONSTANTIN

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Iată ce s-ar putea face cu o mai bună colectare a TVA! Rezolvarea acestei probleme ar crea o sursă importantă de venit la buget, şi nu ar mai fi nevoie de creşterea impozitului pe venituri.

opinii

Biberonul

Nichita DANILOV

Biberonul

Mult timp am fost obsedat de casa copilăriei mele. Ea îmi revenea deschizându-şi larg uşile până şi în vis. Dacă se întâmpla însă să-i trec pragul, mă simţea străin. Nici un lucru pe care-l cunoşteam nu se mai afla la locul său, căci spaţiul intim din interiorul casei se transforma într-un adevărat labirint, prin care înaintam încercând să-mi reconstitui anumite scene petrecute în copilărie.

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

Ciprian IFTIMOAEI

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

În vreme ce, în Ucraina, obiective civile şi militare sunt făcute una cu pământul de invadatorii ruşi, în România zonelor metropolitane (polii de creştere economică) se lansează proiecte imobiliare pe bandă rulantă. 

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

Michael ASTNER

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

De la Vinţu de Jos până la Cluj am fost ba trei, ba patru persoane în compartiment. De la Cluj am rămas doar cu o „băbuţă” (aşa i-am zis eu în mintea mea, femeia, bine păstrată şi sprintenă, să tot fi avut cel mult 75 de ani) urcată (am înţeles dintr-o convorbire telefonică de-a ei) de la Deva (şi care mergea şi ea până la capăt, până la Iaşi, adică). 

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.