Muzeul dedicat pictorului Nicolae Grigorescu de la Câmpina poate fi vizitat online
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 23.06.2021

Muzeul dedicat pictorului Nicolae Grigorescu de la Câmpina poate fi vizitat online

GALERIE
Nicolae Grigorescu
  • Nicolae Grigorescu
- +

Muzeul dedicat pictorului Nicolae Grigorescu de la Câmpina a fost digitalizat de Casa de Licitaţii A10 by Artmark în colaborare cu Muzeul Judeţean de Artă Prahova.

Pe 15 mai se împlinesc 183 de ani de la naşterea pictorului naţional Nicolae Grigorescu, cel care a lăsat moştenire României ţărăncuţele şi peisajele cu orizont fără sfârşit, care reflectă perfect sufletul satului românesc.

Prin accesarea site-ului artmark.ro utilizatorii au posibilitatea să intre virtual în casa în care pictorul Nicolae Grigorescu şi-a petrecut ultima parte a vieţii şi unde a realizat cele mai remarcabile creaţii - unele dintre acestea fiind în continuare expuse în casă.

Turul virtual al casei-muzeu însoţeşte vizitatorii începând cu holul intrării, care surprinde căldura locuinţei şi poartă privitorul către un colţ oriental, format din lucrări colecţionate de pictor din Istanbul; holul oferă accesul către camera de zi unde Nicolae Grigorescu stătea de vorbă cu Barbu Delavrancea, Octavian Goga sau cu George Coşbuc.

Tot aici, privitorii vor admira una dintre variantele de mari dimensiuni ale „Carului cu boi”. Totuşi, atelierul de pictură rămâne a fi cea mai impozantă încăpere a casei, fiind şi cea mai mare cameră, care găzduieşte şevaletul artistului pe care stă sprijinită una dintre ultimele lucrări ale artistului, neterminată: „Întoarcerea de la bâlci”.

Fiecare cameră a casei-muzeu impresionează prin seria de lucrări importante din creaţia artistului, rămase aşa cum au fost aranjate de pictor. Turul virtual oferă o experienţă memorabilă, iar opera pictorului naţional Nicolae Grigorescu este mai uşor de urmărit, de înţeles şi de interpretat.

Proiectul prin care data de 15 mai să fie declarată ziua Nicolae Grigorescu, zi culturală naţională dedicată artelor frumoase româneşti, se află în dezbatere în Parlamentul României. Acesta are în vedere evidenţierea creaţiei pictorului Nicolae Grigorescu şi aducerea unui omagiu activităţii artistice şi moştenirii pe care a lăsat-o culturii româneşti.

Cititi si: Tabloul "Care cu boi" de Nicolae Grigorescu, vândut cu 500.000 de lei

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vocile Europei

Lucian DÎRDALA

Vocile Europei

Pentru ca proiectul CVE să nu eşueze în irelevanţă, toate vocile Europei, inclusiv cele care displac establishment-ului de la Bruxelles, trebuie să se poată face auzite.

Filmuletul zilei

opinii

Uitarea vinovată: Pogromul de la Iaşi (I)

Florin CÎNTIC

Uitarea vinovată: Pogromul de la Iaşi (I)

Ca ieşean, simt nevoia acum, la opt decenii de la acele evenimente tragice, să meditez la ce înseamnă rana istorică a pogromului pentru memoria noastră. Cu îngăduinţa cititorilor mei, voi relua, în trei episoade, cele câteva lucruri pe care am găsit de cuviinţă să le scriu în anii din urmă, tot aici, pe acest subiect greu de epuizat.

Domnul Savaste

Radu PĂRPĂUȚĂ

Domnul Savaste

Lumea asta formată din oameni - era convins domnul Savaste - e singurul lucru care nu se poate lăsa în urmă. Ea este ceea ce ne ajunge întotdeauna. Voia să spună realitatea, nu lumea, - înţelegeam eu. Şi - mai zicea domnul Savaste - toată lumea e bună sau rea după împrejurări. „Bunioară, eu: beau şi fac urât, altădată beau şi sunt ca pâinea caldă - mă ştiu toţi copiii din cartier. De la BPR (aşa zicea el la Bodega Podu Roş) şi până acasă am juma de kilometru - la toţi le dau bomboane. Anume îmi ies dracii înainte, că ştiu că eu cumpăr bomboane pentru ei. Na!”

Muzică de toate felurile?

Alex VASILIU

Muzică de toate felurile?

Iată o întrebare ce îşi merită răspunsul ambivalent: da şi nu. 

pulspulspuls

Întrebarea dimineţii: au fost sau n-au fost mascaţii la ficiorul premarelui niţos?

Întrebarea dimineţii: au fost sau n-au fost mascaţii la ficiorul premarelui niţos?

Fierbe piaţa politichiei liberale de câteva zile încoa’, stimaţi telespectatori, toţi întrebându-se dacă e adevărat au ba ceea ce se tot aude din ce în ce mai insistent şi mai cu detalii picante: au fost au ba zilele trecute mascaţii de la Ţaigheria din Copou acasă la ficiorul premarelui Niţos, cel la care ar fi ajuns felia cea mai groasă din caşcavalul afacerii schimbului de terenuri în care e băgat şi Peni Hill de la Iaşi? 

Caricatura zilei

Tort imobiliar

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.