anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 01.07.2022

Muzeul Naţional al Literaturii din Iaşi organizează vineri o conferinţă la Chişinău

GALERIE
conferinta, pogrom, chisinau
 • conferinta, pogrom, chisinau
- +

Pogromul de la Iaşi şi destinul evreilor din această perioadă este tema de discuţie a conferinţei organizate astăzi de către Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi. Manifestarea aduce alături atât reprezentanţi ieşeni, cât şi specialişti din Republica Moldova. Invitat să discute despre acest subiect este istoricul Iulian Moga. 

Evenimentul va avea loc la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei din Chişinău. Organizatorii spun că evenimentul intitulat "Pogromul de la Iaşi şi logica violenţei" are drept scop studierea unuia dintre cele mai importante momente din istoria ieşenilor, care face parte din Holocaustul din România. Moderatorul evenimentului, Iulian Moga, este conferenţiar al Catedrei de Istorie veche şi Arheologie la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, dar şi doctor în istorie la Universitatea din Angers, Franţa. De-a lungul anilor, Iulian Moga a publicat la Iaşi volume de referinţă precum, "Evrei şi prozeliţi în Europa (secolele I-VI d.Hr.). Interacţiuni etnice şi culturale", Editura Ştef, Iaşi, 2011; "Culte solare şi lunare în Asia Mică în timpul Principatului (sec. I-III d.Hr.)", Editura Universităţii "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi, pentru care a câştigat Premiul "Mihail Kogălniceanu" al Academiei Române şi cartea "Zeul cel Preaînalt şi frica de divinitate. Documente epigrafice din Europa şi din Anatolia", Editura Universităţii "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi, 2012, pentru care a fost distins cu medalia de aur la Expoziţia Europeană a Creativităţii şi Inovării.

Manifestarea face parte din seria de conferinţe "Patrimoniu şi comunitate. Iaşi-Chişinău", ce aduce în faţa publicului istorici, arhitecţi şi filologi. Conferinţa este organizată de Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi, Asociaţia Naţională a Tinerilor Istorici din Moldova, Grupul Civic pentru Patrimoniu Cultural, Muzeul Naţional de Artă al Moldovei din Chişinău şi Asociaţia "Patrimoniu pentru comunitate" Iaşi. Oricine îşi doreşte poate participa la eveniment, intrarea fiind liberă. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Mistica secretului

Alexandru CĂLINESCU

Mistica secretului

Ne îndreptăm oare către un regim autoritar, în care renasc vechi frustrări şi obsesii? (...) Din luările de poziţie pe care le-am urmărit în aceste zile, reiese că situaţia actuală a Arhivelor ridică serioase semne de întrebare. Se perpetuează o anomalie: Arhivele sunt în subordinea Ministerului de Interne, ceea ce ne trimite din nou la isteria „secretului de stat”. Ar fi o regretabilă reîntoarcere în timp.

Arte şi meserii

Neculai SEGHEDIN

Arte şi meserii

Acum mai mulţi ani, după ce se înfiinţaseră universităţi şi filiale ale acestora pe la fiecare colţ de stradă, de ziceai că riscăm să ajungem o naţie de superintelectuali, de se speriase însuşi Comitetul Nobel de avalanşa de potenţiale premii ce urmau să poposească pe plaiurile mioritice, s-a ajuns la concluzia că, totuşi, cineva trebuie să mai muncească şi cu mâinile, pentru că, vorba lui Creangă, … dac-ar fi să iasă toţi învăţaţi […], n-ar mai avea cine să ne tragă ciubotele. 

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Radu POPESCU

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Perseverenţa cu care Dodon, socialiştii moldoveni şi partenerii lor politici de la Kremlin apelează doar la dezinformări pentru a-şi argumenta părerile reflectă un fenomen aflat la graniţa dintre patologie şi puţinătate intelectuală, rezultatele ultimelor alegeri prezidenţiale şi parlamentare din Republica Moldova arătând că oamenii - obişnuindu-se nu doar cu acelaşi tip de păcăleală, dar şi cu aceiaşi propagatori ai mesajelor false - nu mai pot fi duşi de nas ca pe vremuri. 

pulspulspuls

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Demisia şi ancheta procurorilor DNA privindu-l pe ministrul pesedist al agriculturii, junele oltean de partid şi de stat Chesnoiu, om al sistemului, cică ar fi creat unele speranţe în anumite zone ale politichiei din mai multe judeţe, printre care şi la Iaşi, auzim. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.