
Muzica clasică ajunge în mediul rural: Vivaldi, Mozart și Beethoven, în recitaluri pentru elevii din județul Iași

Elevii din localități rurale cu acces redus la cultură din județul Iași vor avea ocazia să asculte muzică clasică interpretată live, datorită unui proiect desfășurat de Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași. Trei recitaluri susținute de studenți și absolvenți ai Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice vor aduce capodopere semnate de Vivaldi, Mozart, Beethoven și Strauss în satele Cozia (23 noiembrie), Belcești (24 noiembrie) și Cilibiu (30 noiembrie).
Proiectul, coordonat de conf. univ. dr. Andrei Enoiu-Pânzariu și derulat în cadrul proiectului Sustenabilitatea și Promovarea Domeniului Artistic, își propune să reducă inechitatea socială și să stimuleze accesul elevilor din medii defavorizate la educație culturală și învățământ superior.
„Dorim să oferim oportunitatea elevilor de a «simți» lumea artelor în profunzimea ei și de a le crea o proiecție obiectivă asupra ce înseamnă să devii muzician profesionist!”, au transmis organizatorii.
Triouri de coarde și suflători pentru elevii din rural
Trioul de coarde format din Diana-Maria Hrenciuc-Mertic, Teodora-Cătălina Bordeianu și Karina-Ioana Pop, alături de trioul de suflători Lupu Andrei, Ștefan Matei și Dumitru-Alexandru Iuga, sub îndrumarea conf. univ. dr. George Hariton, vor interpreta piese accesibile și atractive de compozitori precum Antonio Vivaldi, Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Strauss, Ludwig van Beethoven și alții.
Proiectul Sustenabilitatea și Promovarea Domeniului Artistic se desfășoară între aprilie și decembrie 2024. Printre activitățile organizate începând cu luna aprilie se numără promovarea studiilor artistice în școli, ateliere de măiestrie, sesiuni de pregătire și spectacole, cu scopul de a atrage tinerii talentați către învățământul superior vocațional. Un alt obiectiv important al proiectului a fost și facilitarea elevilor din medii rurale cu acces redus la cultură, la recitaluri live cu muzica clasică.
Citește și:
- Muzică clasică într-o variantă contemporană la Festivalul Classix 2024. Mii de ieşeni au parte de 8 zile de regal muzical
- Classix Lab: proiectul dedicat tinerilor artiști emergenți Muzica clasică se apropie de noi publicuri
Publicitate și alte recomandări video