anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

Nababul pieţelor ieşene luat la trei păzeşte. Consilierii nu i-au aprobat salariul

GALERIE
cristian starica
 • cristian starica
- +

Directorul Ecopiaţa, Cristian Stărică, trebuia să aibă un salariu brut de 9.000 de euro pe lună.

Războiul din Ucraina a adus pace politică în Consiliul Local (CL). Şedinţa de ieri a plenului s-a desfăşurat în altă cheie faţă de cele precedente: consilierii s-au abţinut de la comentarii şi atacuri politice, iar schimburile de replici aproape că au lipsit.

De altfel, şedinţa a început cu un moment de reculegere în memoria victimelor războiului din ţara vecină. În acelaşi timp, unul dintre proiecte a făcut referire la un ajutor pentru Cernăuţi, oraş înfrăţit cu Iaşul: consilierii au alocat o sumă de 500.000 lei, din fondul de rezervă al bugetului local, sub forma unui sprijin financiar.

De asemenea, primarul Mihai Chirica a spus că primele convoaie cu ajutoare strânse de Primărie de la ieşeni, la corturile instalate în oraş, vor pleca în curând spre nordul ţării, şi chiar în Ucraina.

Bugetul Ecopiaţa nu a fost aprobat

Unul dintre cele mai controversate proiecte, aprobarea bugetului pentru Ecopiaţa, a fost scos de pe ordinea de zi a plenului. "Ziarul de Iaşi" a scris săptămâna trecută despre venitul major al directorului Cristian Stărică pentru anul în curs: circa 9.000 euro/lună (brut) ceea ce ar însemna un venit net de 5.000 euro/lună.

Culmea, alocarea din buget pentru venitul anual al directorului este semnificativ mai mare faţă de toată suma propusă pentru investiţii, la fel ca anul trecut. Celelalte bugete pe anul 2022 ale societăţilor din subordine au fost aprobate de plen.

Valoarea totală a bugetelor celor şase instituţii (Salubris, CTP, Tehnopolis, Citadin, Termo-Service şi Servicii Publice Iaşi) ajunge la circa 450 milioane lei. Din această sumă, circa 245 milioane lei reprezintă cheltuieli de personal, iar aproape 25 milioane lei reprezintă investiţii proprii ale companiilor.

Investiţie de 90 mil. euro aprobată în bulevardul Primăverii

La capitolul proiecte urbanistice, consilierii locali au dat undă verde unei investiţii de 90 milioane euro propusă de compania Evergent Investments în Primăverii (zona Iaşitex): un ansamblu multifuncţional (rezidenţial, birouri, funcţiuni comerciale), cu imobile care vor avea un regim cu până la 20 etaje.

Ansamblul va fi ridicat în imediata vecinătate a magazinului Dedeman pe un teren cu o suprafaţă de peste 2,5 hectare. Pe componenta rezidenţială, în blocurile din ansamblu vor fi amenajate 850 de apartamente, conform investitorului.

"Ansamblul Everland va fi un proiect major de reconversie urbană, dintr-o fostă zonă industrială neutilizată, către cel mai nou pol urban central în Iaşi", se arăta într-o informare recentă a investitorului. În schimb, în cazul unei alte investiţii majore, proiectul de hotărâre a fost scos de pe ordinea de zi.

Este vorba despre circa 200 de locuinţe individuale propuse în zona Bucium, pe un teren de 12 hectare, la circa 1,5 km de Plopii fără Soţ. Proiectul a fost retras de ordinea de zi după ce Comisia de urbanism a avizat nefavorabil proiectul, în condiţiile în care consilierii au solicitat lămuriri în ceea ce priveşte circulaţia rutieră şi soluţiile de trafic. În total, plenul CL a dezbătut ieri peste 40 de proiecte de hotărâre. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.