Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Nadav Eyal – Revolta. În tranşeele luptei împotriva globalizării

GALERIE
avanpremiera_705
  • avanpremiera_705
- +

„Suplimentul de cultură“ publică în avanpremieră un fragment din volumul Revolta. În tranşeele luptei împotriva globalizării, de Nadav Eyal, traducere de Miruna Andriescu, care va apărea în curând la Editura Polirom.

 

– Fragment –


Konstantinos Plevris este unul dintre cei mai prolifici polemişti rasişti. L-am intervievat în 2014, când străzile Atenei erau pline de protestatari furioşi, cum se întâmpla adesea în timpul marii crize din Grecia. Lucram la un documentar despre intensificarea urii rasiale în Europa. Sosind la întâlnire, la intrarea în clădirea unde lucrează Plevris m-a întâmpinat un paznic bănuitor, care mi-a verificat paşaportul şi m-a însoţit în liftul aglomerat până la biroul ideologului extremei drep­te din Grecia. Plevris, un nega­ţionist lipsit de scrupule al Holo­caustului, e generos cu timpul lui şi îmi răspunde politicos la întrebări. La început îi vine greu să creadă că vorbeşte într-adevăr cu un israelian. „Eu nu am fost niciodată în Israel“, spune. „Nici nu mi-am închipuit“, i-am răspuns prudent.
Plevris mi-a arătat mândru cărţoiul lui, Evreii: întregul adevăr. Fotografia de pe copertă înfăţişează un evreu pios îmbrăcat în negru, cu ochii sticlind ame­ninţător. Plevris a început să-mi arate apoi imagini care, din punctul lui de vedere, dovedesc că Israelul e o ţară violentă. Îl întreb de ce mi le arată. „Fiindcă evreii pretind că sunt nevinovaţi“, spu­ne. „Ei zic: «Noi nu ucidem niciodată pe nimeni». Dar până şi Dumnezeul vostru a trimis un în­ger să-i omoare pe copiii egiptenilor. Evreii sunt primul popor din lume care afirmă că Dumnezeu le po­runceşte să omoare alţi oameni.“
E clar că nu-l deranjează câ­tuşi de puţin să fie etichetat drept antisemit. Când îi spun că şi Iisus a fost evreu, Plevis replică: „Era galileean, nu evreu“. Mai fac o încercare: „Scrieţi despre controlul evreilor asupra băncilor“. „E adevărat. Nimeni nu poate nega lucrul ăsta.“ „Eu îl neg.“
„Numiţi o bancă ce nu este con­trolată de un evreu. Măcar una!“ „Bine. Barclays Bank.“ „Poftim?“ „Barclays.“ „Uitaţi ce“, spune el dintr-odată. „Citibank. JPMorgan. Alpha Bank – şi pot continua.“
Plevris îmi mai aruncă o privire când amintesc de Alpha Bank, o bancă grecească. Clar, se teme că aş putea zice că el a afirmat că această instituţie financiară locală este deţinută de evrei. „Nu, nu, Alpha nu, cu siguranţă“, spune. „Despre celelalte nu ştiu, dar asta nu!“
Conversaţia pluteşte undeva în abisul dintre grotesc şi amuzant. Spre amărăciunea mea, Plevris spune brusc că admiră Israelul. „Cred că sunt o rasă inferioară.“ „Cine?“, întreb, încercând să-i urmăresc firul gândurilor pline de ură.
Întrebarea mea îl lasă cu gura căscată. „Arabii, desigur.“ Apoi mă întreabă el pe mine: „Credeţi că suntem toţi egali?“. „Da, chiar cred că suntem toţi egali“, răspund. „Deci credeţi că mintea e minte?“ „Da.“ „Ştiţi, în natură, e ca şi cu câinii şi caii. Sunt câini ciobăneşti, câini de vânătoare, câini de apartament... În natură nu există lucruri egale. Nu există aşa ceva.“ Îi urăşte şi pe homosexuali.
Când le arăt înregistrarea întâlnirii mele cu Plevris, oamenii din Europa, America de Nord şi Israel izbucnesc în hohote de râs. Extremistul grec a cărui carieră politică s-a încheiat de mult pare ridicol. Trânteşte minciuni prea multe şi prea revoltătoare pentru a fi luate în serios, pare un clovn. Este însă autorul a zeci de cărţi care prezintă o filosofie ultra­naţionalistă. Generalizările şi ultrasimplificările lui insipide sunt folosite cu mult impact de discipolii săi. Minciunile sfruntate, rostite cu îndrăzneală, sunt deosebit de puternice pe reţelele sociale, iar aroganţa liberală, care nu vrea să acorde im­por­tanţă minciunilor, demontân­du-le, nu face decât să le dea apă la moară susţinătorilor lui. Toţi cei din extrema dreaptă a Greciei sunt discipolii lui. Cel mai important dintre ei este Nikolaos Michaloliakos, fondatorul partidului politic neonazist grec Zori Aurii, care se trage din mişcarea lui Plevris, fondată în anii 1960. Dintre toate mişcările neonaziste din Europa, până în 2019, Zori Aurii era cea mai populară în ţara sa.
Fundamentalismul rasist combinat cu ultranaţionalismul sunt ingredientele reapariţiei nazismului şi a supremaţiei albe. În prezent, contribuţia lor la vio­lenţa în masă este cea mai mare de când s-a încheiat al Doilea Război Mondial. Uciderea în masă comisă de Anders Behring Breivik în Norvegia, în 2011 – a omorât 77 de oameni –, a devenit un prototip imitat şi de alţi terorişti de extremă dreapta. Ei fac rost de arme şi de informaţii, se antrenează şi îşi fotografiază atacul sau îl transmit în direct pe internet. Lasă în urmă testamente electronice menite să-i mobilizeze şi pe alţi atacatori, cum fac şi teroriştii islamici. De exemplu, modelul a fost urmat de Brenton Tarrant în atacul său asupra moscheilor din Noua Zeelandă, în martie 2019, când a omorât 51 de oameni, şi de John T. Earnest, care a avut o tentativă de ucidere în masă într-o sinagogă din San Diego, în aprilie acelaşi an, ucigând o persoană. Robert Bowers, care a comis cea mai sângeroasă crimă motivată de ura împotriva evreilor din istoria Americii în 2018, când i-a masacrat pe credincioşii din sinagoga Tree of Life din Pittsburgh, i-a urmat şi el exemplul, în parte.


CARTEA

„O relatare bine scrisă, care te pune pe gînduri, despre actuala criză a globalizării. Nu toată lumea va fi de acord cu interpretarea lui Eyal, dar puţini vor rămîne indiferenţi.“ (Yuval Noah Harari, autor al bestsellerului Sapiens)

Combinaţie de reportaj, viniete pătrunzătoare şi ana­lize originale, Revolta arată că stânga şi dreapta au multe în comun. Străbătând lumea de la un capăt la celălalt, Eyal stă de vorbă cu mineri dezamăgiţi din Pennsylvania, grupuri anarhiste de la periferia Atenei şi neonazişti germani şi relatează despre un oraş japonez unde ratele natalităţii se prăbuşesc şi despre familii de refugiaţi sirieni pe care le-a însoţit de pe ţărmurile Greciei până la destinaţia lor, în Germania. În aceste relatări la timpul prezent, Eyal împleteşte lecţii ale trecutului, de la Războaiele Opiului din China până la colonialismul din Haiti şi Planul Marshall. Prin aceste legături istorice, el arată că rădăcinile revoltei au fost mereu adânci şi puternice şi că, în loc să privim răzvrătirile actuale ca făcând parte dintr-un fenomen trecător, ar trebui să recunoaştem că revolta este noul statu-quo al lumii globalizate în care trăim.


AUTORUL

Nadav Eyal este unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti din Israel, câştigător al premiului Sokolov (echivalentul premiului Pulitzer în Israel). Este cores­pondent de ştiri internaţionale al postului israelian de televiziune Reshet 13 şi jurnalist de opinie pentru „Yediot Aharont“, cel mai difuzat ziar din Israel. În 2016, cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale din Sta­tele Unite, Eyal a difuzat Trumpland, o serie de documentare în care pre­zenta în detaliu nemulţumirile poporului american. Nadav Eyal este licen­ţiat al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Ebraice din Ierusalim şi a obţinut o diplomă de masterat în politici globale la London School of Economics.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri