Năpârlirea la câini și pisici: de ce se întâmplă și cum putem preveni căderea părului

luni, 05 august 2024, 08:24
5 MIN
 Năpârlirea la câini și pisici: de ce se întâmplă și cum putem preveni căderea părului

Indiferent dacă ai o pisică sau un câine, năpârlirea este o problemă comună. Deși câinii și pisicile năpârlesc pe tot parcursul anului, acest proces tinde să atingă un prag maxim primăvara și toamna, iar proprietarii de blănoși simt asta, mai ales atunci când se înfundă aspiratorul și au hainele pline de păr.

Faze de dezvoltare ale firelor de păr la animalele de companie

Atât câinii, cât și pisicile trec printr-un ciclu regulat de creștere și de cădere a părului. Această năpârlire este influențată de factori genetici, dar și de condițiile de mediu și starea de sănătate a animalului.

Există 4 faze de dezvoltare ale firelor de păr care se desfășoară pe parcursul unui an:

  • Faza anagenă: părul nou crește.
  • Faza catagenă: părul atinge lungimea maximă și încetează să mai crească.
  • Faza telogenă: părul este în repaus, nici nu crește, nici nu cade.
  • Faza exogenă: părul cade.

Ce rase de pisici tind să năpârlească mai mult?

  • Maine Coon

Maine Coon-urile sunt pisici de talie mare, originare din America de Nord. Au blănuri groase și strălucitoare, cu un strat exterior rezistent la apă și unul interior moale. Năpârlirea lor este moderată, dar pot avea nevoie de periere regulată, mai ales în timpul sezonului de năpârlire.

  • British Shorthair

Aceste rase de pisici au blănuri groase și pufoase. Năpârlirea lor este moderată, dar perierea săptămânală poate ajuta la menținerea sănătății blănii și la reducerea pierderii de blană.

  • Pisica persană

Pisica persană are blana lungă, bogată și densă. Aceste pisici năpârlesc constant și abundent, de aceea, au nevoie de o periere regulată pentru a preveni încurcarea și formarea de blană în exces.

Ce rase de câini tind să năpârlească mai mult?

  • Husky siberian și Malamutul de Alaska

Aceste rase sunt adaptate să trăiască în climat rece și au un strat dublu de blană densă care îi protejează de temperaturile scăzute. În timpul primăverii, aceste rase năpârlesc cantități foarte mari de păr pentru a se pregăti de sezonul cald.

  • Golden Retriever și Labrador Retriever

Aceste rase au un strat dublu de blană, cu un păr exterior gros și un păr interior moale. În perioada de primăvară, pot năpârli intens pentru a se debarasa de părul de iarnă.

  • Samoyed

Această rasă este cunoscută pentru blana sa densă și pufoasă, care necesită o îngrijire constantă.

Nu toți câinii și pisicile năpârlesc ciclic. Rasele cu un singur strat de blană și cele cu părul scurt, în general, își pierd părul tot timpul anului.

Orele lungi petrecute în interior sub iluminarea artificială pot, de asemenea, să influențeze ciclul de năpârlire, chiar și în cazul raselor cunoscute pentru năpârlirea sezonieră, determinându-le să piardă o cantitate mai mică de păr constant pe tot parcursul anului.

Pentru pisicile care trăiesc doar în interior, sezonul de năpârlire nu este declanșat de temperatură, ci de expunerea la lumină. Creșterea orelor de lumină declanșează năpârlirea părului suplimentar crescut în timpul iernii.

Care sunt factorii care pot determina căderea excesivă a părului?

  • Nutriția necorespunzătoare

Dieta inadecvată poate duce la pierderea anormală a părului. Lipsa de nutrienți esențiali, cum ar fi proteinele, vitaminele și mineralele, poate afecta sănătatea pielii și a blănii.

  • Stresul și anxietatea

Câinii și pisicile pot începe să-și piardă părul din cauza stresului sau a anxietății, inclusiv din cauza unor schimbări în mediu sau rutină, dar și din cauza lipsei de stimulare mentală sau fizică.

  • Afecțiuni medicale

Anumite afecțiuni medicale, cum ar fi alergiile, infecțiile pielii, problemele tiroidiene sau hormonale pot contribui la pierderea excesivă a părului.

Cum putem preveni năpârlirea?

  • Hrană de calitate

O dietă echilibrată și bogată în nutrienți esențiali, precum proteinele de calitate și acizii grași Omega 3 și Omega 6, poate menține sănătatea pielii și a blănii.

  • Igienă corespunzătoare

Periajul regulat poate ajuta la îndepărtarea părului în exces. Alegerea unei perii potrivite pentru tipul de blană al animalului este o necesitate imperativă.

  • Controlul stresului

Oferirea unui mediu calm și stabil, împreună cu suficientă stimulare mentală și fizică, poate reduce nivelul de stres și anxietate al animalului.

  • Vizite regulate la medicul veterinar

Examinările periodice la medicul veterinar pot ajuta la identificarea și tratamentul precoce al afecțiunilor medicale care pot contribui la năpârlirea excesivă.

Îngrijirea și perierea regulată sunt cele mai bune modalități de a ține sub control năpârlirea. Pentru câinii cu blăniță dublă, folosește o perie specială pentru îndepărtarea părului mort. Pentru pisici, o perie concepută special pentru ele, mai deasă, poate fi mai eficientă în scoaterea părului mort decât o perie de animale de companie standard sau una concepută pentru câini.

În ceea ce privește casa ta, iată câteva modalități de a scoate părul de animale:

  • aspiră regulat covoarele și mochetele. O trecere zilnică cu un aspirator robotic poate ajuta, dar dacă părul de animale este excesiv, tot va trebui să faci o aspirare ocazională cu un dispozitiv mai puternic. Dacă ai mai mult de un animal de companie cu blană, s-ar putea să dorești să investești într-un aspirator conceput special pentru a face față părului de animale;
  • șterge podelele din lemn cu o lavetă de microfibră care folosește electricitate statică pentru a atrage și a prinde părul și scamele;
  • acoperă scaunele și canapelele cu huse lavabile și spală-le cel puțin o dată pe săptămână;
  • păstrează la îndemână role de îndepărtare a părului pentru haine.

Năpârlirea este un aspect normal al vieții câinilor și pisicilor. În cazul în care năpârlirea este asociată cu semne de boală, este recomandat să consulți un medic veterinar pentru evaluare și tratament suplimentar. Sună la 0232 923 și programează vizita voastră la Arcadia Vet.

Arcadia Vet reprezintă un nou capitol în istoria serviciilor medicale veterinare din România și creează un circuit complex și integrat, cu accent pe profesionalism în prevenție, diagnostic, tratament și recuperare și pe o relație autentică și empatică cu proprietarii.

Arcadia Vet este policlinica, centrul de imagistică și spitalul veterinar non-stop, cu linie de primiri urgențe, unde profesionaliștii din domeniu tratează și găsesc soluții personalizate pentru animalele de companie, într-un cadru de îngrijire sigur și fără stres.

www.arcadiavet.ro

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii