Un tânăr de 19 ani, din Lungani, a fost găsit spânzurat intr-o pădure
"La data de 2 octombrie, în jurul orei 11:00, politistii au fost sesizati prin apel unic (...)
citeste totmarti, 03.10.2023
Isteţi şi foarte abili în utilizarea calculatoarelor, trei tineri din Iaşi au pus pe picioare un adevărat imperiu de trafic de droguri. Mii de pastile de ecstasy, dar şi alte droguri de risc precum amfetamină şi cocaină, au fost distribuite de ei pasionaţilor de senzaţii tari. Clienţi erau în special tinerii care petrec în cluburile cu muzică tehno din oraş. Gheorghe Dragoş Stoica (24 de ani), Adrian Iareş (20 de ani) şi Mihai Mineaţă (19 ani) au fost săltaţi de anchetatori înainte de festivalul Afterhills atunci când, spune DIICOT, s-ar fi aprovizionat cu droguri din Olanda. Comenzile de substanţe halucinogene erau realizate prin intermediul Darknet, o parte ascunsă şi clandestină a reţelei globale de Internet. La ultima comandă, poliţiştii au interceptat coletul şi au înlocuit pastilele de ecstasy cu boabe de fasole, iar cocaina, cu făină.
Trei dintre cei mai importanţi dealeri de droguri din Iaşi au fost deferiţi justiţiei după o anchetă complicată ce a pus la încercare cunoştinţele de informatică ale anchetatorilor. Trei tineri din Iaşi, Dragoş Stoica, Adrian Iareş şi Mihai Mineaţă vor fi judecaţi pentru introducere de droguri în ţară şi trafic de droguri, ei fiind acuzaţi că au adus şi vândut în Iaşi ecstasy, marijuana, sau chiar amfetamină şi cocaină. Rechizitoriul celor trei, obţinut de „Ziarul de Iaşi”, relevă că în majoritatea cluburilor de muzică tehno din Iaşi s-ar consuma substanţe interzise.
„Cartelul” din Mircea
DIICOT Iaşi investighează consumul de droguri din cluburile de tehno încă din 2011, mai multe persoane fiind trimise în judecată sau chiar condamnate în ultimii ani. „Cartelul” s-ar fi format încă de atunci din tineri din cartierul Mircea cel Bătrân, în special din rândul celor care deţinuseră - până să fie interzise, magazine ce vindeau aşa-zisele plante „etnobotanice”. Stoica, Iareş şi Mineaţă ar fi fost printre traficanţi, ultimii doi încă din perioada în care erau elevi la un liceu de informatică din oraş. De altfel, cunoştinţele de IT, dar şi faptul că unul dintre ei ştia foarte bine limba engleză, i-au ajutat pe tineri să aducă în Iaşi cantitaţi mari de droguri, cumpărate în special din străinătate. Începând din 2016, Mineaţă a aflat că poate achiziţiona droguri prin intermediul Darknet (internetul întunecat), o parte clandestină a reţelei globale de Internet. „În darknet, site-urile şi alte servicii online apar ascunse, nefiind indexate de motoarele de căutare. Potrivit specialiştilor, 80% din informaţiile care circulă online sunt ascunse căutărilor obişnuite şi nu pot fi găsite prin Google. Darknetul necesită configuraţii de reţea specifice sau software instalat”, au explicat, în rechizitoriu, procurorii DIICOT. Cei trei tineri au comandat mai multe colete de droguri prin intermediul Darknet, folosindu-se de alte persoane din anturajul lor pentru a primi pachetele. După ce o parte din coletele lor au fost oprite în Aeroportul Frankfurt, Germania, tinerii s-au reorientat către Olanda, ţară unde legislaţia este mai permisivă în privinţa drogurilor. În mai 2018, cei trei au comandat aproape 1.500 de comprimate de ecstasy şi 13 grame de cocaină, împărţindu-şi drogurile în funcţie de contribuţia financiară a fiecăruia, în pădurea Galata. Ulterior, în iunie, traficanţii au făcut o nouă comandă, primind din Olanda peste 150 de comprimate de MDMA (ecstasy) şi aproape 40 de grame de cocaină. Atunci, oamenii legii au interceptat coletul şi au înlocuit drogurile cu boabe de fasole şi făină, ulterior efectuând percheziţii şi ridicându-i pe tineri.
Drogurile din cluburi, o problemă serioasă?
În actul lor de acuzare, procurorii DIICOT menţionează mai multe cluburi în care, atât cei trei tineri cât şi alţi traficanţi, ar fi vândut stupefiante. Procurorii menţionează Answer Club (închis în prezent), Sunrise, Skin (de la Ciric), Zona şi Under. De asemenea, traficanţii mergeau la festivaluri din Iaşi sau din alte oraşe pentru a-şi căuta clienţi. „Din cazuistica ultimilor ani s-a constatat faptul că foarte mulţi tineri care participau la acest tip de evenimente, unde se difuza muzică cu specific tehno, procurau şi consumau cu respectivele ocazii droguri de risc şi/sau droguri de mare risc, cunoscut fiind faptul că efectele produse de aceste substanţe le amplifica starea de extaz, de energie, simţurile auditive şi acustice, în fapt consumul de asemenea substanţe putând conduce la manifestări severe, uneori ireversibile precum insuficienţă cardiacă, atac de cord, infarct, insuficienţă renală, deshidratare, disfuncţii ale ficatului, un nivel anormal al toxinelor din organism, halucinaţii severe, impulsivitate, anxietate, psihoză, paranoia şi multe asemenea efecte”, e descrierea făcută de DIICOT Iaşi acestui fenomen. De menţionat că procurorii au identificat zeci de tineri care au consumat droguri vândute în cluburile din Iaşi.
Ce au declarat tinerii
Mineaţă a fost singurul care a dat declaraţii amănunţite în faţa procurorilor, el explicând că şi consuma, nu doar vindea, substanţe interzise. Pe lângă ecstasy şi canabis, el a declarat că vindea şi amfetamină. „Îmi asum, recunosc şi regret faptele comise, nu m-am gândit că se va ajunge la aşa ceva, şi cred că unul dintre motive a fost şi faptul că datorită consumului de asemenea substanţe nu mai gândeam raţional. Părinţii mei au o situaţie financiară bună, mă susţin atât financiar, cât şi moral, chiar tatăl meu m-a sfătuit şi convins cu ocazia percheziţiei domicilare dacă deţin droguri să le predau poliţiei, cred că am comis aceste fapte din teribilism şi datorită anturajului în care mă aflam”, a declarat Mineaţă. Stoica şi Iareş au preferat să nu dea declaraţii în acest caz şi s-au prevalat de dreptul la tăcere.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Ce au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile speciale
Se scumpesc biletele CTP. Amenzile vor fi duble. O surpriză: ce se va întâmpla cu abonamentele?
Cercetătorii, la un pas să găsească un test care să arate prezența sindromului „long-COVID”
Tren metropolitan nu e, dar documentaţia mai înghite 110 mii lei
Cinci zile de conferințe, în cadrul ediției din 2023 a Zilelor Institutului „Socola”
Eugenia Anghel a câştigat aurul la Campionatele Balcanice de box de la Albena
VIDEO Simone Biles, premieră la CM Gimnastică - Săritura care îi va purta numele
Atelierele FILIT pentru traducători - participanți din nouă țări la cea de-a IX-a ediție
Modele de usa de tip termopan, ideale pentru casa atat pentru interior, cat si pentru exterior (P)
S-au adjudecat banii pentru două treimi din autostrada A8. Cum rămâne cu Moţca-Ungheni?
Urmele din Iaşi ale lui Farmazon şi Judele, protagoniştii şpăgii de la Vaslui
Recunoașteți personajul? Băiețelul care nu avea bani nici de bilet de tramvai a ajuns artist celebru
VIDEO Animal unic descoperit în Brazilia: corp de câine cu cap de vulpe
Problemă de matematică. 72 ÷ 9 + 3 x 4 - 6 ÷ 2=? Numărul rezultat este considerat simbolul morții
De la Polul Nord la Polul Sud, cu un SUV electric Nissan Aryia
Cum se tratează scolioza în 2023 cu ajutorul progreselor din tehnologie (P)
Pentru o nouă ediție a Descrierii Moldovei a lui Dimitrie Cantemir (XII)*
Alegerile locale din Republica Moldova: Importanța alegerii unui primar pro-european la Chișinău
Care-i explicaţia brăţării mânăstireşti pe care o afişează dragul nostru preşedinte de judeţ
La fiecare 3-4 secunde o persoană își pierde viața din cauza infecțiilor
Un simplu test de sânge ar putea prezice riscul de Alzheimer cu 20 de ani în avans
VIDEO Student devenit ”viral” după ce și-a pierdut pantalonii într-un salt acrobatic
Dan CONSTANTINCe au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile specialeÎn ambele cazuri este vorba despre sentimentul de dreptate şi echitate socială. |
Briscan ZARAJe suis Buzatu! |
Cristina DANILOVDinastia beizadelelor |
Mihai DORINDom’ Mitică şi Eminescu |
Doamne fereşte! Aventurile sexuale scandaloase ale lui Bulăceanu finalizate cu o vizită pe Muntele Sfânt |