Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

NASA cercetează o vastă anomalie în câmpul magnetic al Pământului

GALERIE
Nasa pamant
  • Nasa pamant
- +

Oamenii de ştiinţă au constatat că între America de Sud şi Africa de sud-vest câmpul magnetic al Pământului este mai slab, potrivit Science Alert. Anomalia nu afectează, în general, viaţa de pe Pământ, dar nu se poate spune acelaşi lucru şi despre navele spaţiale orbitale, citează Mediafax.

NASA monitorizează o anomalie ciudată în câmpul magnetic al Pământului, o regiune uriaşă cu o intensitate magnetică mai mică, situată într-o zonă care se întinde în spaţiu între America de Sud şi Africa de sud-vest.

Acest fenomen vast, numit Anomalia Atlanticului de Sud, i-a intrigat şi i-a preocupat pe oamenii de ştiinţă de mulţi ani. Această anomalie nu afectează, în general, viaţa de pe Pământ, dar sateliţii şi alte nave spaţiale care zboară prin acea zonă se confruntă cu defecţiuni tehnice.

Puterea redusă a câmpului magnetic din interiorul anomaliei face ca particulele încărcate cu energie înaltă, venite din spaţiu, să pătrundă la altitudini relativ mici ale atmosferei, afectând sistemele tehnologice ale sateliţilor.

Aceste lovituri aleatorii pot produce de obicei doar defecţiuni minore, dar există riscul ca ele să provoace şi pierderi semnificative de date sau chiar deteriorarea permanentă a unor componente cheie, care de regulă obligă operatorii să oprească sistemele navelor spaţiale înainte ca acestea să intre în spaţiul anomaliei. „Câmpul magnetic este de fapt o suprapunere de câmpuri din mai multe surse”, explică geofizicianul Terry Sabaka de la Centrul de zbor spaţial Goddard al NASA din Greenbelt Maryland.

Sursa primară este considerată a fi oceanul de fier topit din miezul exterior al Pământului, la mii de kilometri sub suprafaţa Terrei. Mişcarea acestei mase generează curenţi electrici care creează câmpul magnetic al Pământului. Un rezervor uriaş de rocă densă, aflat la aproximativ 2.900 de km sub continentul african, tulbură producerea câmpului, fapt ce duce la efectul de slăbire, la care contribuie şi înclinarea axei magnetice a planetei.

Cu toate că există mulţi oameni de ştiinţă care încă nu înţeleg pe deplin anomalia şi implicaţiile acesteia, apar constant noi idei, care aduc lămuriri asupra acestui fenomen ciudat. De exemplu un studiu condus de heliofizicianul NASA Ashley Greeley în 2016 a relevat faptul că anomalia se abate lent înspre nord-vest. Nu este vorba însă doar de o mişcare. Se pare că zona de anomalie pare să se împartă în două celule distincte, fiecare reprezentând un centru separat de intensitate magnetică minimă în cadrul anomaliei mai mari.

SURSA: hotnews.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri