anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Năsui a făcut calculul: Cu banii pe pensii speciale din ultimii 4 ani puteam construi 243 de spitale nou-nouţe

GALERIE
Claudiu Năsui
 • Claudiu Năsui
- +

Deputatul USR Claudiu Năsui a făcut un calcul, luni, din care reiese că din banii cheltuiţi de statul român pe pensii speciale în ultimii 4 ani de zile s-ar fi putut construi nu mai puţin de 243 de spitale la standarde înalte.

"Tot despre pensii speciale şi priorităţi. Ştiţi cât a cheltuit statul român în ultimii 4 ani cu pensii speciale? 34.3 miliarde de lei. Cifrele astea sunt aşa mari încât nu ne spun nimic. Ca să înţelegem cât de mare e suma, hai să vedem câte spitale am fi putut avea în ultimii 4 ani dacă, în loc de pensii speciale, construiam spitale? Hai să facem un calcul simplu. Spitalul construit de asociaţia privată Dăruieşte Viaţă, finanţată din donaţii 100% private, costă 26 de milioane de euro. La stat, acelaşi spital ar fi costat probabil de zece ori mai mult, fără exagerare. Dar nu acesta e subiectul acum. 26 de milioane de euro cu tot cu echipamente. 16 milioane pentru construcţia clădirii efective şi încă 10 milioane pentru echipamente", a declarat Năsui.

În context, şeful USR Bucureşti a amintit că fostul ministru PSD al Sănătăţii, Sorina Pintea, a vrut să naţionalizeze banii asociaţiei
"Dăruieşte Viaţa".

"Un fost ministru al sănătăţii, deranjat de faptul că iniţiativa privată arată în ce hal de prost este statul, a vrut să naţionalizeze banii asociaţiei. Banii din donaţii. Sub pretext că la stat vor fi cheltuiţi mai bine şi nu vor fi furaţi, că avem legislaţie de achiziţii publice. La privat cine ştie cum sunt folosiţi banii? Nu mai bine îi ia statul pe toţi? Culmea e că exact acea doamnă ministru a fost prinsă în flagrant luând mită şi este sub cercetare penală. Dar să revenim. 26 de milioane de euro este costul real al unui spital dacă îl face cineva care este interesat să ţină costurile sub control. Dar pentru calculul nostru, haideţi să fim prudenţi şi să punem mai mult. Haideţi să nu spunem 26 de milioane. Hai să rotunjim cifra la 30 de milioane. Să zicem că mai sunt costuri neprevăzute, sau că cumpărăm aparatură mai modernă (deşi înţeleg că spitalul Dăruieşte Viaţă va avea cele mai moderne echipamente). Hai să zicem 30 de milioane, să fim prudenţi", a precizat Năsui.

Potrivit deputatului, cu banii pe pensii speciale în doar ultimii 4 ani de zile, puteam construi în România 243 de spitale nou-nouţe, la standarde înalte.

"În România sunt 319 municipii şi oraşe. Nu toate au spital. Şi multe au spitale învechite şi chiar insalubre. Multe şi-ar fi putut, de exemplu, schimba total spitalul cu unul nou nouţ. Ce ar fi fost dacă, în ultimii 4 ani statul nu ne-ar fi dat banii pe pensii speciale, ci pe spitale? Am fi intrat în epidemia aceasta cu 243 de spitale noi şi dotate. Da, tot ar fi fost greu. Da, tot am fi avut epidemie. Dar măcar am fi avut o infrastructură de sănătate puternică care să ne ajute să trecem cu bine prin criza aceasta. Dacă doar statul ar fi avut alte priorităţi. Din păcate istoria nu se scrie cu „dacă”. Şi istoria ne-am scris-o singuri, mai ales cea din ultimii 4 ani. În aceşti ani, statul nostru nu doar că nu a desfiinţat pensiile speciale, ba chiar le-a crescut. Cu ce ne-au ajutat în această criză zecile de miliarde de lei date pe pensii speciale? Tragica ironie este că virusul nu-i va cruţa nici pe cei care primesc pensie specială. Cu cei îi va ajuta pensia în faţa virusului? Nu era mai bine chiar şi pentru ei să construim spitale în care să se trateze şi ei când va fi nevoie?", a conchis Năsui, adăugând hashtag-ul #VremSpitaleNuPensiiSpeciale.

Sursa: epochtimes-romania

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Admitere nouă, obiceiuri vechi

Ioan Alexandru TOFAN

Admitere nouă, obiceiuri vechi

În lipsa unor criterii ferme cu privire la viaţa academică şi a unor planuri solide de viaţă, absolvenţii de liceu nici nu au la îndemână prea multe temeiuri pentru a decide ce vor studia ca studenţi. Astfel, argumentul îmbulzelii devine oarecum convingător.

opinii

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

Perpetuum praedictionem

Bogdan ILIESCU

Perpetuum praedictionem

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

pulspulspuls

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

’Neaţa bună, dragi cetitori! Am vrut pe astăzi să vă spunem una faină cu premarele Mihăiţă al nostru, dar n-o mai spunem căci, din ce am auzit, omul și-a trimis famiglia în concediu. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.