Nașul bate CFR-ul. Un naș acuzat că lua bani de la călători a scăpat cu fața curată
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 30.07.2021

Nașul bate CFR-ul. Un naș acuzat că lua bani de la călători a scăpat cu fața curată

GALERIE
nas, cfr
  • nas, cfr
- +

Judecătorii nu au fost convinşi de probele strânse cu ajutorul unor investigatori sub acoperire

CFR Călători pare să nu aibă nicio şansă de a stârpi fenomenul "naşilor" din trenuri. Tribunalul ieşean a achitat o conductoare de tren acuzată de luare de mită în forma clasică a plăţilor informale făcute de călătorii fără bilet. Motivele care au stat la baza deciziei judecătorilor pot fi rezumate într-o singură frază: anchetatorii au prezentat înregistrări video prea scurte.

G.B. a fost trimisă în judecată pentru două fapte de luare de mită şi două de abuz în serviciu. În esenţă, acestea constau în faptul că, pe ruta Iaşi – Suceava Nord, ar fi primit de la doi investigatori sub acoperire câte 10 lei pentru a le permite călătoria fără bilet. Paguba produsă CFR Călători s-a ridicat la 59,5 lei, dar la nivelul companiei, pierderile provocate de activitatea ilicită a propriilor controlori sunt estimate la 130-150 milioane lei anual, reprezentând aproximativ 30% din încasări.

Pentru probarea faptei comise de conductoare, anchetatorii au prezentat în instanţă înregistrări video. Într-una dintre ele, se vede cum investigatorul o abordează pe peronul gării ieşene pe G.B., întrebând-o dacă poate merge până la Vereşti, iar aceasta răspunde afirmativ. Investigatorul îi întinde o bancnotă, dar conductoarea nu o ia. Ulterior, conductoarea revine în compartiment, eliberează în tren un bilet altui călător şi primeşte de la anchetator o bancnotă de 10 lei, o ia şi pleacă. După încă 10 secunde, înregistrarea se termină. Ceva mai lungă, a doua înregistrare este în esenţă similară.

Chemaţi să se pronunţe asupra cazului, magistraţii au apreciat că cele două înregistrări nu dovedesc, dincolo de orice îndoială, vinovăţia femeii. Simpla mărturie a anchetatorilor că nu ar fi primit bilet nu a fost considerată o dovadă suficientă. Se putea ca, de fapt, conductoarea să fi eliberat biletele ulterior. "Faptul că înregistrarea audio-video este întreruptă imediat după ce inculpata primeşte sumele de bani face imposibilă cunoaşterea comportamentului ulterior al inculpatei, în condiţiile în care aceasta, potrivit înregistrărilor video, eliberase bilete de călătorie în tren altor persoane, îndeplinindu-şi atribuţiile de serviciu. Inculpata a respins acuzaţiile, arătând că este exclus să fi luat banii de la investigatori fără să emită bilete, existând posibilitatea să fi emis acele bilete ulterior, având în vedere că emiterea unei legitimaţii de călătorie în tren durează, deoarece trebuiau tăiate cu foarfecele, precum şi faptul că trenul respectiv avea opriri dese, astfel că trebuia să iasă des pentru a urmări urcarea-coborârea călătorilor pe ambele părţi ale trenului pentru a da semnalul de pornire a trenului", au argumentat magistraţii achitarea conductoarei. CFR a contestat sentinţa, cazul intrând ieri pe rolul Curţii de Apel.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

În căutarea Secretarului General

Lucian DÎRDALA

În căutarea Secretarului General

În ceea ce priveşte dimensiunea geografică şi politică, ideea unui secretar general venit din Est pare, şi ea, atractivă. Pe fondul relaţiilor tensionate cu Moscova, ea ar transmite un mesaj de fermitate, date fiind încercările Rusiei de a submina stabilitatea unora dintre ţările din flancul răsăritean.

Filmuletul zilei

opinii

Ciudăţenii şi nu prea

Alexandru CĂLINESCU

Ciudăţenii şi nu prea

Digi anunţă, pentru această toamnă, un curs intensiv de jurnalism cu durata de trei luni. Prima obiecţie care îţi vine în minte este că trei luni înseamnă mult mai puţin decât trei ani de facultate (plus doi pentru un eventual master). Să admitem totuşi că e vorba de nişte cursuri intensive, cu rol de iniţiere în secretele meseriei. 

Drum fără pulbere (I)

Neculai SEGHEDIN

Drum fără pulbere (I)

Întrebat fiind de ce a încheiat pactul cu diavolul, pact care includea şi romanul Drum fără pulbere, scriitorul Petru Dumitriu ar fi răspuns sec: De foame! Judecând după averea pe care o adunase până la fuga sa în Republica Federală Germania, în februarie 1960, se pare că marele romancier era posesorul unei pofte de mâncare insaţiabile! 

Despre tinerii care nu învaţă, nu muncesc şi nu urmează o formă de pregătire profesională

Ciprian IFTIMOAEI

Despre tinerii care nu învaţă, nu muncesc şi nu urmează o formă de pregătire profesională

Avem o problemă cu forţa de muncă, o ştim cu toţii, în special cu lipsa oamenilor pregătiţi profesional/ calificaţi/ disponibili de a munci. Care sunt cauzele acestei probleme? 

pulspulspuls

Domn premare a plecat în concediu în străinătăţuri fără să spună lumii

PULS

Domn premare a plecat în concediu în străinătăţuri fără să spună lumii

Ieri dimineaţă, când se îngâna ziua cu noaptea, ghici cine se îndrepta spre aeroport, stimaţi telespectatori? Da, aţi ghicit, era dom’ premare în persoană. Nu, nu, nu era în drum spre vreo Brazilie, vreun Madagascar sau alt stat cu care nu avem acord de extrădare, nu, nu… Omul cică s-a îmbarcat efectiv ca tot omul, într-o cursă de Altalya, unde a plecat cu famiglia pentru relaxare timp de zece zile, din ce am înţeles. Du pă cum ştiţi, chiar cu o zi înainte de plecare în zona Antalyei au izbucnit masive incendii de vegetaţie şi păduri din cauza caniculei ucigătoare, şi zic unii că premarele a stat niţel la îndoială din cauza asta, a urmărit cu mare atenţie ştirile tematice, apoi a decis că musai să plece, ca să nu piadă banii pe bilete. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.