anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Naşul fiului lui Dragnea, Paul Sorin Stănescu, trimis în judecată de DNA

GALERIE
Paul Sorin Stănescu
 • Paul Sorin Stănescu
- +

Fostul primar al Sectorului 6 Cristian Poteraş a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu şi luare de mită, într-un dosar în care este acuzat că a facilitat obţinerea unui titlu de proprietate asupra unui teren din Bucureşti de către Societatea Naţională Institutul Pasteur, deşi ştia că nu întrunea condiţiile pentru retrocedare. În acelaşi dosar a fost deferit justiţiei şi naşul fiului lui Liviu Dragnea, Paul Sorin Stănescu, el reprezentând atunci SN Institutul Pasteur.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorii de la Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor: Constantin-Cristian Poteraş, la data faptelor primar al Sectorului 6 Bucureşti, pentru abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi luare de mită, Lucian Viorel Grecu, persoană apropiată fostului primar, pentru complicitate la luare de mită, Paul-Sorin Stănescu, reprezentantul S.N. Institutul Pasteur S.A la data faptelor, pentru complicitate la abuz în serviciu şi spălare a banilor, Valentina-Narcisa Georgescu, pentru complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, complicitate la luare de mită şi spălare a banilor, şi Bogdan Georgescu, pentru complicitate la abuz în serviciu.

În rechizitoriu, procurorii spun că, în ianuarie 2007, ca urmare a activităţii Subcomisiei de fond funciar din cadrul Primăriei sectorului 6 condusă de Constantin-Cristian Poteraş, la acea dată primar al Sectorului 6 Bucureşti, a fost emis titlul de proprietate nr. 100402/2007, în baza căruia Societatea Naţională Institutul Pasteur S.A. a obţinut dreptul de proprietate asupra unui teren cu suprafaţa de aproximativ 19 hectare din Bucureşti. Din probe a rezultat că emiterea titlului de proprietate a fost rezultatul încălcării dispoziţiilor legale de către Poteraş, cu ajutorul lui Paul Sorin Stănescu, la acea dată reprezentant al S.N. Institutul Pasteur S.A, Bogdan Georgescu şi Valentina Narcisa Georgescu.

"Inculpatul Poteraş Constantin Cristian a întocmit şi a înaintat spre validare anexa prin care propunea admiterea cererii de retrocedare, deşi cunoştea că societatea nu se putea prevala de dispoziţiile cu caracter reparatoriu ale legilor fondului funciar, neîncadrându-se în niciuna dintre categoriile de persoane îndreptăţite la reconstituirea dreptului de proprietate privată. Astfel, persoana juridică nu exista în anul 1945, momentul de referinţă prevăzut în legile fondului funciar, astfel încât nu putea invoca drepturi anterioare înfiinţării, iar temeiul invocat în cuprinsul propunerii se refera la alte categorii de terenuri. În anul 1991, institutul a fost organizat ca regie autonomă, prilej cu care i-a fost stabilit patrimoniul, format exclusiv din bunurile existente în bilanţul contabil la momentul înfiinţării, astfel încât nu putea solicita de la stat alte bunuri. Mai mult, în anul 2000 societatea a fost privatizată, prilej cu care au fost trecute din proprietatea statului în proprietate privată doar bunurile incluse în capitalul social la momentul vânzării acţiunilor", afirmă procurorii DNA.

Conform sursei citate, Paul Sorin Stănescu, reprezentantul S.N. Institutul Pasteur S.A., a formulat cererile în baza cărora a fost declanşată procedura, a pus la dispoziţia primarului de sector mai multe înscrisuri folosite în cadrul procedurii de retrocedare şi a participat la discuţii având ca scop convingerea funcţionarilor să întocmească formalităţile necesare.

Bogdan Georgescu şi Valentina Narcisa Georgescu, persoane apropiate atât de Poteraş, cât şi de Stănescu, au fost implicaţi în identificarea terenului retrocedat, au intermediat legătura dintre funcţionarul public şi reprezentantul solicitantului, s-au ocupat de întocmirea primelor formalităţi şi au obţinut sprijinul unor persoane cu influenţă asupra funcţionarilor publici implicaţi, mai susţine DNA.

Prin transferul nelegal al imobilului în patrimoniul societăţii comerciale s-a produs un prejudiciu statului în cuantum de 26.466.464 de euro, care reprezintă în acelaşi timp un avantaj patrimonial pentru S.N. Institutul Pasteur S.A. "Pentru a-şi îndeplini atribuţiile într-o modalitate care să asigure reconstituirea dreptului de proprietate, în cursul anului 2006, inculpatul Poteraş Constantin Cristian a acceptat de la Stănescu Paul Sorin promisiunea unor foloase materiale, iar în cursul anului 2007 a primit de la acesta o suprafaţă de 2,7 ha din terenul reconstituit, în valoare de 3.116.464 euro", arată DNA.

Conform aceleiaşi surse, Lucian Viorel Grecu, persoană apropiată fostului primar, a ajutat la transmiterea bunului, acceptând să figureze în mod formal într-o tranzacţie imobiliară în locul acestuia, pentru ascunderea beneficiarului tranzacţiei. Totodată, inculpata Valentina-Narcisa Georgescu a ajutat la transferul folosului material în patrimoniul fostului primar atât prin intermedierea legăturii dintre Poteraş şi Stănescu, cât şi prin simularea prestării unor servicii de consultanţă în comun cu Lucian Viorel Grecu. În decembrie 2007, "inculpaţii Stănescu Paul Sorin şi Georgescu Valentina-Narcisa au transferat o parte din terenul retrocedat în mod nelegal către o societate controlată de inculpată, astfel încât folosul să ajungă la soţii Georgescu ca recompensă pentru acestora la săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi luare de mită. În perioada 2009-2015, Georgescu Valentina-Narcisa a transferat beneficiul obţinut în acest mod, în cuantum de 4.647.220 euro, către conturi bancare din Elveţia şi ulterior în Statele Unite ale Americii, pentru a ascunde provenienţa ilicită a sumelor", mai scrie în comunicat.

Potrivit DNA, "în perioada 2007-2009, Stănescu Paul Sorin a dispus transferul a 8.810.000 euro din suma de bani rezultată din vânzarea terenului obţinut în mod ilicit în conturile bancare ale unei societăţi unde avea calitatea de administrator, iar soţia sa era asociat majoritar. Ulterior, această sumă a fost amestecată cu fonduri având alte surse şi, după operaţiuni bancare repetate, a fost transferată în patrimoniul soţiei inculpatului, sumele fiind ulterior transformate în produse de investiţii financiare pe teritoriul S.U.A". Procurorii DNA precizează că s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui teren (aflat în proprietatea unei societăţi comerciale controlate de Poteraş) în suprafaţă de 26.998 metri pătraţi situat în municipiul Bucureşti, a cărui valoare estimată este de 3.116.464 de euro.

De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor deţinute de Stănescu (conturi bancare şi părţi sociale la o societate comerciale) până la concurenţa sumei de 21.980.000 USD, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător până la concurenţa sumei de 4.501.000 de euro, asupra bunurilor mobile şi/sau imobile aflate în proprietatea/coproprietatea inculpaţilor Valentina-Narcisa Georgescu şi Bogdan Georgescu. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Admitere nouă, obiceiuri vechi

Ioan Alexandru TOFAN

Admitere nouă, obiceiuri vechi

În lipsa unor criterii ferme cu privire la viaţa academică şi a unor planuri solide de viaţă, absolvenţii de liceu nici nu au la îndemână prea multe temeiuri pentru a decide ce vor studia ca studenţi. Astfel, argumentul îmbulzelii devine oarecum convingător.

opinii

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

Perpetuum praedictionem

Bogdan ILIESCU

Perpetuum praedictionem

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

pulspulspuls

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

’Neaţa bună, dragi cetitori! Am vrut pe astăzi să vă spunem una faină cu premarele Mihăiţă al nostru, dar n-o mai spunem căci, din ce am auzit, omul și-a trimis famiglia în concediu. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.